Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Csökken a sport népszerűsége

Egy felmérés szerint hazánkban a diákok háromnegyede kizárólag iskolai keretek között sportol.

A diáksport más szabadidős tevékenységekkel szemben egyre kevésbé vonzó, ráadásul napjainkban sok családnak okoznak nehézséget az ezzel járó kiadások.

A testnevelésórák fontossága tehát egyre nő, hiszen itt kell megalapozni a gyermekek fizikai kondícióját, megszerettetni velük a sportot, valamint tudatosítani az egészséges életmód fontosságát. A testnevelők további jelentős feladata, hogy a sporttevékenységgel segítsenek a tanulóknak a sikerek és a kudarcélmények feldolgozásában is. Portálunk egy soproni általános iskolát és egy szakközépiskolát kérdezett meg tapasztalataikról.

˝Nagy teret biztosítunk a testnevelésnek, minden tanuló órarendjében heti három testnevelésóra szerepel. Tornacsarnok, tornaterem és konditerem is van az intézményben, ami úgy gondolom, megfelelő hátteret biztosít ehhez˝ – fogalmazott Varga Alfréd, a Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója. ˝Tanítás után is vannak edzések, színes a paletta, a fiúk és a lányok is kosárlabdázhatnak, focizhatnak és atletizálhatnak. Legutóbbi felmérésünk szerint hatszáz tanulónk fele sportol egyesületben, ami kifejezetten jó arány. Fontos, hogy már az alsósokkal megszerettessük a sportot. Az SVSE edzőjeként úgy látom, nem is ebben a korosztályban kezdődnek a gondok. A szakközépiskolások és gimnazisták közül már úgy kell összefogdosni a gyerekeket.˝

A Varga Alfréd által elmondottakat alátámasztja a diákok véleménye is. Juhász Péter 6. osztályos tanuló nagyon élvezi a testnevelésórákat. ˝A csapatjátékokat szeretem a legjobban, a focit, a kidobóst vagy a röplabdát. Az iskolán kívül is sportolok, az SC Sopronban játszom védőt vagy középpályást.˝

A soproni Gárdonyi Géza Általános Iskola diákjai hetente háromszor tornáznak a testnevelésórákon. Fotó: L. G.
A soproni Gárdonyi Géza Általános Iskola diákjai hetente háromszor tornáznak a testnevelésórákon. Fotó: L. G.

A szomszédos Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégiumban is népszerűek a testnevelésórák. ˝Ez az egyik legjobb óra, jólesik egy kicsit mozogni és nem egész nap a padban ülni. Régebben fociztam, de már abbahagytam, azóta csak az órákon sportolok˝ – mondta Márkus Krisztián.

Ez az egyik legjobb óra, jólesik egy kicsit mozogni és nem egész nap a padban ülni - mondta Márkus Krisztián.
Azzal, hogy a középiskolások közül egyre kevesebben sportolnak a kötelező foglalkozásokon kívül, Králik Tibor, a Handler Nándor Szakképző Iskola igazgatója is egyetértett. ˝A kötelező óraszámnál nem tudunk többet testnevelésre fordítani, de tornatermünk és a konditermünk is közel maximális kihasználtsággal működik. Ezenfelül is bérelünk  termet, az Anger-réten tartjuk az atlétikai foglalkozásokat és uszodalátogatás is szerepel a programunkban. Kilencszáz tanulónkból viszont kevesen sportolnak rendszeresen. Sajnos a sport ma már sokak számára nem napi szükséglet, tíz éve ez jóval természetesebb volt. Úgy gondolom, ez a létesítmények helyzetének és a megváltozott életformának egyaránt köszönhető. Ugyanakkor a lehetőségek javulásával nem nőne egyenes arányban a sportolók száma.˝

A példák azt mutatják, az iskolai testnevelés népszerű, de sokaknak bőven elegendő. Fontos tehát, hogy minél fiatalabb korban, lehetőleg még az óvodában megszerettessék a gyermekekkel a sportot. Így később gimnazistaként vagy szakközépiskolásként is többen vágyhatnak a rendszeres mozgásra és az egészséges életmódra.

Olvasóink írták

 • 14. TF- 2010. március 13. 19:52
  „Meg kéne kérdezni a tesitanároktól, hogy hány gyerek egyszerűen nem visz felszerelést tesiórára, vagy simán le sem vetkőzik.

  Egyest nem adhat a tanár (törvény van rá???), hisz ott van az órán, csak ül a padon ruhában.
  Igaz, órai mnkára szerintem adhat 1-est.


  Meg mindenre hivatkoznak, hogy itt fáj, ott fáj.

  Ha meg a tanár befogja a lusta tetűt, drága anyuka felmenteti az ismerős dokijánál, nehogy má kosarazni kelljen a gyermekének.

  A szülő 80%-ban hibás, hisz a sportra, a mozgásra nem általános-, középiskolában kell rászoktatni a gyereket.

  Kis korban kirándulni kéne vinni, uszodába, kerékpározni...

  Persze egyszerűbb leküldeni az udvarra, aztán egy lépcsőn ücsörögve elvan a csemete.

  uff”
 • 13. Truder 2010. március 13. 16:35
  „Ez nagyon szomorú..”
 • 12. soproni 2010. március 13. 10:44
  „11! +o :)))”
 • 11. plasztikhattyú 2010. március 12. 22:59
  „g”
 • 10. plasztikhattyú 2010. március 12. 22:57
  „ameddig a gyerekek nem bírnak elgyalolni az iskoláig addig nincs is miről beszélni....”
 • 9. SC 2010. március 12. 18:24
  „Atyavilág,tényleg ilyen rossz lenne a helyzet?Az én fiatalságom alatt elég volt egy labda,egész nap az rúgtuk.Ha nem,akkor kirándultunk,felfedeztünk,mentünk ha kellett,ha nem.”
 • 8. Soproni1970 2010. március 12. 15:53
  „Másik gimnáziumban sem jobb a helyzet.
  Elmúlt tanévig nagyreményű tanár úr H.J. " tartotta " a testnevelés órákat
  " tartotta" = két telfonnal telefonált és kávézott egész óra alatt. Torna alapismeretek. atlétika, kosárlabdán kívül más labdajéték nem szerepelnek a repertoárjában.
  Idén szerencsére egy igazi testnevelő Cs.A. kezébe került a gyermek. Tőle lehet tanulni.”
 • 7. cilfux 2010. március 12. 15:39
  „Ezért van ennyi nyámnyila, beteges, kövér gyerek, és az oktatásban abszolút nem veszik komolyan a sportot. Pl. nálunk is (Szig) minden pótolandó órát, vagy egyéb dolgot, pl műsorra felkészülést a testnevelés órára tesznek be, azzal a címszóval, hogy "az csak úgyis a tesi". Egyébként az Új Erő már szorgalmazza a minden napos testnevelés órát. Igazuk van, mert sport nélkül a mai világban nem létezhet egészséges nemzet, mivel az emberek többsége ül az irodában. Betegesek, kövérek lesznek, így az egészségügyre nézve is teher.”
 • 6. soproni 2010. március 12. 14:00
  „Rendszeres mozgás lehet akár a futás is .Aki egyszer elkezdi,nehezen tud lemondani róla és élvezettel űzi ezt a sportot.Lehet még bicajozni,túrázni,de sajna ezek mind időjárás függő tevékenységek.Akik nem az internet előtt töltik a szabadidejüket és nagyon akarnak mozogni,azok megtalálják a módját.”
 • 5. szépjóreggelt 2010. március 12. 12:22
  „Látom már, másnap is hasonlóak az észrevételei :)”
 • 4. szépjóreggelt 2010. március 12. 12:18
  „Egyszer próbáltam népszerűsíteni a sportot. Teljes kudarc.

  Judó verseny volt a Gárdonyiban. Sok ilyen versenyen vettem már részt (mint szülő) más városban és láttam, hogy mindenütt a helyi tv és újságírók és fotósok is részt vettek.
  Gondoltam megkeresem én is a helyi tévét és a Kisalföld szerkesztőségét is, hogy verseny lesz hétvégén, lehetne kicsit népszerűsíteni a sportot. Talán kedvet kapnak más fiatalok is.
  A tv a verseny végére érkezett ki, a Kisalföld szerkesztőségét pedig egy kicsit sem érdekelte.

  Szerintem megérdemelték volna a gyerekek (akik más városban is büszkén állnak a dobogóra és nevük után elhangzik az egyesület neve: Judó Sopron) némi érdeklődést vagy beszámolót. Más egyesület gyerekeit láttam már a Kisalföld hasábjain, akkor is, ha az aranyérmet soproni hozta el.

  Ennyi nekik is járna.

  Egyébként tényleg igaz, hogy az oktatásban és már az oviban sem veszik feltétlenül jó néven, hogy a gyerek edzésre jár és rendszeresen. És netán még készül is rá, gyakorol... Furcsa reakciókba botlottam már többször is.
  Pl. Kisfiam a verset kellett volna inkább tanulnod , nem az övkötést.
  Tudom a verset is, de nekem ez fontos.

  Aztán ez az évek alatt kicsit már változott...a sokadik érem után :)”
 • 3. Innen 2010. március 12. 12:13
  „Azt meg csendben jegyzem meg, hogy én edző vagyok, versenyre is járunk egész szép eredményekkel. Egyik versenyünk után (Európa Bajnokság) elküldtem az eredménylistát egy kis beszámolóval a Kisalföldnek (és még más médiának is), még csak válaszra sem méltattak...”
 • 2. Csetneky 2010. március 12. 11:15
  „Nem szabad csodálkozni, ha csökken a népszerűsége, amikor ahelyett, hogy segítenék, még akadályozzák is. Életükben egyetlen percet sem sportolt pedagógusok zaklatják a gyereket, hogy miért megy már megint versenyre, illetve edzőtáborba, pedig egy tanév alatt hiányzik ezek miatt összesen maximum 10 napot. Viszont nem beteg! Ha nem sportolna, egy év alatt nagy valószínűséggel 10 napnál többet hiányozna, csak ezt az okosok nem veszik figyelembe, mert ahhoz már gondolkodni is kellene.”
 • 1. Innen 2010. március 12. 11:13
  „Nem a népszerűséggel van a probléma, hanem a hozzáállással. Amíg az iskolák saját tulajdonuknak tekintik a tornatermeiket, amíg nincsenek "maszek" edzőtermek, amíg horror pénzért lehet termet bérelni lehetetlen időpontokban, amíg 8-9000.- Ft egy úszás bérlet (ez csak egy példa), addig jó hogy csökken a sportolási kedv, és lehetőség.

  Ja, és nem utolsó sorban függ a motivációtól (szülők, tanárok, család, barátok).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művészeti napok neves vendéggel

Sopron - A zeneiskolában immár ötödször rendezik meg a művészeti napok programsorozatát. Idén… Tovább olvasom