Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Csodáljuk az osztrákokat

Sopron - Az építőipar válságát is megszüntethetné az a bérlakásépítést célzó program, melyet osztrák mintára alkottak a hazai szakemberek. Egy ilyen konstrukcióban épülő átlagos méretű lakás bérleti díja Ausztriában 30 ezer forintnyi euró csupán.
A mintegy négymilliós magyar lakásállomány 9 százaléka bérlakás, ez az arány Ausztriában 40, Svájcban 60 százalék feletti. Nálunk a rendszerváltás után került az otthonok jó része magántulajdonba, noha a bérlakások aránya a ’90-es évek előtt sem érte el a 15 százalékot Magyarországon. Most viszont a magas törlesztőrészletek és a megszigorodott banki feltételek miatt sokan nem mernek vagy nem tudnak lakást vásárolni.

– A bérlakások iránti kereslet az elmúlt években csökkent, hiszen a kedvező feltételekkel kínált hitelek miatt még az alacsonyabb keresetűek is inkább a vásárlás mellett döntöttek. Sopronban a többség eddig ideiglenesen bérelt lakást. Olyanok, akik Ausztriában dolgoznak és csak átmenetileg élnek vagy tanulnak itt, esetleg nagyobb cégek vezetői. Mára változott a helyzet. Még ha a régiónkat lassabban is éri el a krízis, egyre többet hallani hátralékos adósokról. A bérlakáspiacon azok jelennek majd meg, akiknek el kell adniuk az otthonukat – mondta el a Kisalföldnek Kocsis Lajos, az ingatlanok értékesítésével és közvetítésével foglalkozó Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület osztrák mintára dolgozta ki a modern bérlakásrendszert. Működéséhez állami garanciákra is szükség van. Ilyenek a lakbértámogatás, az építést segítő alacsony kamatok és a munkaadók is adhatnának alkalmazottaiknak béren kívüli juttatást a lakbérre.

Pusker Zsolt, a Goldschmidt Ingatlan Fejlesztő Kft. ügyvezetője szerint az osztrák bérlakás-építési projekt kiváló, csak nálunk nem tudna meghonosodni.

– A válság nem kedvez az ingatlanpiacnak és az építőiparnak.

Egy jól átgondolt bérlakás-építési program biztos hasznára válna mindkét szektornak és a lakosságnak is.

Mégsem vagyok optimista, mert támogatást eddig is alig lehetett az államtól és az önkormányzatoktól kapni, most pedig, amikor mindenkinél üres a kassza, szinte lehetetlen. Segítség egyelőre nincs, sőt, tervezik az áfa emelését is. Egy 50 négyzetméteres lakás emiatt máris 300 ezer forinttal többe kerülne. Eddig olyan projektek működtek, ahol az önkormányzatok ingyentelkekkel segítették az ott élőket, de mostanában ez sem megy. A felvázolt bérlakásprogramot azért nem látom itthon megvalósíthatónak, mert az építő cégek nem tudják megelőlegezni a beruházás költségeit. Nem tudnak évekre előre tervezni, egy ilyen beruházásnak pedig rendkívül hosszú a megtérülési ideje.

Olvasóink írták

 • 4. libellula1980 2009. március 25. 11:14
  „2. Nem csak az építőipar miatt, kiváncsi lennék rá, Mo-n mekkor a lenne a magántulajdonban lévő lakások és a bérlakások aránya, ha magántulajdon után kétszeresen is adóznának....”
 • 3. fortuna54 2009. március 24. 19:48
  „Hol bérelhet lakást harminzezer forintér ausztriában? Ezt aztán nem hiszem.”
 • 2. TancsKaszabell 2009. március 24. 18:25
  „Nem irigylem !
  Hosszasan elgondolkodtam az építőiparunk,inkább általában, a vállalkozások
  hazai gyakorlatán.Csalás,lopás,alacsony minőség, körbetartozás stb.
  A tisztességes vállalkozások is bajban vannak a fenti okokból.Egy egész ország szeme előtt ellopják
  a kivitelezési munkákat elvégzők járandóságát!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Tettes nincs,nyomozás lezárva,a pénzét meg felejtse el!
  Talán ezért hat üdítően rám ez a sikeres programról szóló írás.”
 • 1. libellula1980 2009. március 23. 16:36
  „"... Svájcban 60 százalék feletti..." Talán azt is meg kellene írni, miért...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágzik a tavasz első hírnöke

Csáfordjánosfa - Közeleg a tavasz, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy virágzik a kikelet első… Tovább olvasom