Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 20°C | 30°C Még több cikk.

Csiszárék a kilakoltatás küszöbén

Csiszár Józsefné segítségre szorul: egyik fia beteg, ő maga is le van százalékolva, bármikor kilakoltathatják.

Jereván-lakótelep, hetedik emelet, az ajtón műanyag dísz, egy szebb élet olcsó reménye. A küszöbön vézna, ősz asszony, arcára mély barázdákat vésett az élet. Pedig még csak 56 éves. Özvegy Csiszár Józsefné papírjait szorongatva invitál bennünket a háromszobás lakásba. A tapéta itt-ott már megadta magát, kopott a szőnyeg is, fakó, mint vendéglátónk hangja:

– Cserével kaptuk ezt a tanácsi lakást még 1983-ban. Akkor még mindketten dolgoztunk, a gyerekek itt nőttek fel. A férjem 2006-ban hirtelen halt meg, egyedül maradtam a fiúkkal. A nagyobbik, a 33 éves Gábor epilepsziás, gyakran van kórházban, nem tud dolgozni, már kisgyerekként is problémás volt, de mindent megtettünk érte. 2010-ben megtámadták az utcán, súlyos koponyasérülést szenvedett, állapota azóta csak súlyosabb. A tettes soha nem lett meg...

A kisebbik, Tamás 30 éves, ő dolgozik, raktári segédmunkás egy festékboltban. Napi fizetést hoz haza, hogy legyen mit ennünk. A mi járadékainkat elviszi a lakás... – sorolja egy szuszra az asszony.

Csiszár Józsefnére és két fiára a kilakoltatás vár. Nincs hova menniük. Fotó: Magasi
Csiszár Józsefnére és két fiára a kilakoltatás vár. Nincs hova menniük. Fotó: Magasi


Közel hétszázezer forintos tartozásuk van a holding felé. Már 2010-ben felbontotta velük a Sopron Holding Zrt. a szerződést, azóta a lakáshasználati díjat számlázzák. Jogcím nélküli lakáshasználóként februárban 57 ezer, előtte 43 ezer forintról szólt a csekk, de decemberben a közös költség elmaradása miatt kaptak 110 ezer forintosat is. Esélyük sincs a tartozás kiegyenlítésére. Az asszony 28.400 forint rehabilitációs járadékot kap, idősebb fia 33.300 forintot, a fiatalabb sem keres sokat.

Ülünk a viharvert kanapén, Csiszárné hősiesen állja a vaku villogását. – Jó gyerekeim vannak, nem ezt érdemelnék a sorstól – mondja. S mit hoz a jövő? Bármikor megérkezhet a felszólítás, hogy haladéktalanul hagyják el a lakást tartozásaik miatt. S ha nem teszik, jön a rendőrség és a félmilliós büntetés.

– Nincs senkink egymáson kívül... Hónapról hónapra próbálom apránként fizetni a tartozásunkat, ha marad egy kicsi, már megyek vele a holdinghoz... De mintha homokot öntenék a sivatagba – hajtja le a fejét az asszony. Albérletre nincs pénzük, fia pályázott egy szoba-konyhás önkormányzati lakásra, ebben van most minden reményük. Legalább tető lenne a kis család feje felett, és lenne esélyük, ha lassan is, de visszafizetni a tartozást.

Pedig a lakásra kicsi az esélyük, mert úgy tudjuk, legalább harmincan pályáznak rá. Csiszáréknak segítség kellene, legalább egy megfizethető albérlet, különben menthetetlenül az utcára kerülnek...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aerobik nap Sopronban - fotók

Rengeteg sportolni vágyó soproni vett részt az immár ötödik alkalommal megrendezett aerobik napon. Tovább olvasom