Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Csipet minden kutyabőrbe

Sopron - Az országban mindössze tíz önkormányzat tette eddig kötelezővé a kutyák csippel való megjelölését. A megyében Sopron az úttörő, év végéig be kell ültetni a szerkezetet a házi kedvencek bőre alá. Idén támogatja a város a beavatkozást.

Ettől az évtől Sopronban kötelező az ebek csippel való ellátása. Az önkormányzat ugyanis úgy határozott, hogy a kutyatartással kapcsolatos adatokat egy modern rendszer segítségével tartják nyilván a jövőben. Az ebek azonosítására nem bilétát használnak, hanem az egyszerűbben nyomon követhető elektronikus mikrocsipet. A döntéshez más települések gyakorlatát is figyelembe vették, de konzultáltak állatorvosokkal is. A szakemberek támogatják a rendszer bevezetését.

Dr. Szabó Tamás megyei főállatorvos elmondta: a csip használata egyelőre sem itthon, sem az unióban nem kötelező. Csak akkor van szükség egyedi azonosítóra, ha állatútlevelet készítenek a jószágnak. A miniszteri rendelet szerint az egyedi azonosító 2011-ig tetoválás is lehet, csak aztán lesz kötelező a mikrocsip.

Úgy tűnik tehát, Sopron az úttörő. Mosonmagyaróváron már tervezik a rendszer bevezetését, Győrben egyelőre megelégednek a kötelező ebbilétával.

Az önkormányzat előterjesztéséből kiderül, hogy a Sopronban élő 5443 bejelentett eb ötöde már rendelkezik elektronikus azonosítóval. A többi kutya esetében év végéig kell beültetni az 1500 forint értékű csipet, amit a város idén térítésmentesen biztosít. A beültetés és a regisztráció 3500 forintos költségét viszont már az állattartók viselik. Ha a csip beültetése már korábban megtörtént, akkor a tulajdonos legkésőbb az ez évben esedékes veszettség elleni oltás beadásakor köteles az állatorvost tájékoztatni a csip meglétéről és az abban lévő adatokról.

A napokban a 8 éves Teddy is megkapta a csipet dr. Pintér György rendelőjében.
A napokban a 8 éves Teddy is megkapta a csipet dr. Pintér György rendelőjében.

A rendeletben foglaltak ellen vétők bírságra számíthatnak. A tervek szerint a csipek leolvasásához szükséges készüléket kap a gyepmester és a közterület-felügyelők is, a szerkezet ára 20–30 ezer forint.

Vannak gazdik, akik már megelőzték az önkormányzat döntését.

– Pici korában betetettem a csipet a kutyámba – mondta Palotai Rita, egy hatéves yorkshire terrier gazdája. – Az állatorvos elmondta az előnyeit, így nem haboztam. Aki pénzt költ egy ebre, annak ez a pár ezer forintos költség már igazán nem megterhelő. Így ugyanis biztos lehetek abban, hogy ha eltűnik a kutyám, újra visszakerül hozzám. A mostani kezdeményezés mindenképpen a felelős állattartásra ösztönöz – vélekedett.

Dr. Kertész Zoltán városi főállatorvos szerint is a csip a legmodernebb megoldás. Eddig bilétát kaptak az állatok oltáskor, ám ez, ahogy lenni szokott, éppen akkor nem lógott a kutyusok nyakában, amikor elkóboroltak otthonról.


A mikrocsip

A csip egy rizsszemnyi méretű, szövetbarát anyagból készült szerkezet, melybe egy 15 jegyű számot kódoltak. A kódleolvasó segítségével látható, hozzá azonnal társítható a gazdi neve, elérhetősége. Így csökkenhet a kóborló, gazdátlan állatok száma, megszűnik az ebből adódó balesetveszély és nagyobb állattartói felelősség alakul ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munka helyett lopott

Sopron - Munkahellyel nem rendelkező szombathelyi nő lopott drága illatszereket az egyik soproni… Tovább olvasom