Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Csillagok lesznek a homokból Zsirán

Zsira - A hagyományosan szeptemberben megrendezett homokszobrász-fesztivál idei témája a csillagászat. Az egy hétig tartó őszi napok keretében értelmileg akadályozottak a külvilág felé is megmutathatják tehetségüket, tudásukat.


Ismét elmúlt egy év, és kezdetét vette a Zsirai Őszi Napok rendezvénysorozata. Az értelmi fogyatékosok otthona kertjében összesen tizennégy csapat, a kísérőkkel együtt százan formázták meg homokból a gondolataikat. A témakör a csillagászat.

– Három héten keresztül napi két órát gyakoroltunk a feladat elvégzésére – mondta el Homolkó Ottó Szilárd, az ivánci csapat vezetője. – Az alkotáson helyet kap a holdra szállás, Galileo Galilei arcmása, továbbá a Naprendszer egy részlete. A szobrászkodás után is maradunk, ugyanis az eredményhirdetést követően táncos-zenés mulatság lesz.

Az idei fesztivál fő témája a csillagászat. Felvételünkön a Tordasról érkezett csapat. Fotó: Magasi
Az idei fesztivál fő témája a csillagászat. Felvételünkön a Tordasról érkezett csapat. Fotó: Magasi

A fesztivál nem titkolt célja, hogy az úgynevezett egészséges társadalom figyelmét is felhívják az értelmileg akadályozottak életére, mindennapjaira.

– A zsirai, sopronhorpácsi és a lövői általános iskolásoknak és a mi lakóinknak közös alkotónapot szervezünk – ezt már Hollósi Péter, az intézmény igazgatója mondja. – Bízunk abban, hogy a gyermekeken keresztül elérhetjük, hogy jobban odafigyeljenek a sérült embertársainkra. El kell hitetni velük, hogy képesek lehetnek az egymás mellett élésre. Idén is lesz színházi bemutató, ám ebben is újítottunk. Most már nem csupán a darab előadásában vesznek részt a lakóink, hanem a technikai munkákban is. Így ők végzik például a hangosítást vagy a világosítást.

Az őszi napokon belül szakmai nap is lesz. Ennek keretében egy újfajta német művészetterápiás módszer bemutatására és vitájára lesz lehetőség.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha nem jön tartásdíj...

Az emelkedő munkanélküliség tovább rontja a tartásdíj-fizetési hajlandóságot és lehetőséget. Ez még inkább megnehezíti azon anyák vagy apák helyzetét, akik válás után magukra maradtak csemetéikkel.
Tovább olvasom