Kisalföld logö

2018. 09. 24. hétfő - Gellért, Mercédesz 11°C | 18°C Még több cikk.

Cseretelek a Deák-kertért

Sok év után végre megoldódni látszik az egykor kedvelt, de lassan már az enyészetté váló Deák étterem sorsa. Az 508 négyzetméteres üzlet és a látszólag hozzá tartozó kerthelyiség jelenleg az önkormányzat tulajdona.

A patinás Deák vendéglő, árnyas kerthelyiségével évtizedeken át volt a soproniak népszerű találkozóhelye. Legutolsó bérlője – a hírek szerint csődbe ment, s aztán lakat került az ajtókra. Az üzletet időközben bérbe vette a Tercia Kft., de a vendéglő mégsem nyílt meg. Ennek az egyik oka, hogy a már említett kerthelyiség a zeneiskolához tartozott. A zeneiskola azonban a következő év nyarán új helyre költözik, így most lehetővé válik, hogy a kertet és az üzlethelyiséget együtt adja bérbe, vagy értékesítse az önkormányzat. Valószínű, hogy az értékesítés a realitás, két okból is. Egyrészt a Tercia, élve elővételi jogával, bejelentette vásárlási szándékát az üzlethelyiségre, másrészt pedig a kerthelyiségért – amelyen egyébként az üzlethez tartozó, úgynevezett vadászterem áll – cseretelket ajánlott fel a Pázmány Péter utcai tömbbelsőben.

A szóban forgó telek – amely a városfejlesztési tervekben fejlesztési területként szerepel – csak részben az övék, a másik részre előszerződésük van. Hogy végül lesz-e üzlet, az már a mai közgyűlésen kiderülhet, mert a kérdés ott szerepel a napirendek között. Tény, hogy az önkormányzat ingatlaneladásból ebben az évben 415 millió forint bevételt szeretne elérni.

Problémát jelent azonban az, hogy a felkért független ingatlanszakértő iroda a Pázmány Péter utcai telek forgalmi értékét négyzetméterenként huszonötezer forintban állapította meg, addig a Deák térre néző kerthelyiségét csupán huszonegyezer forintban.
Giczy Kurt ingatlanszakértő szerint mindez azzal magyarázható, hogy a Deák kerthelyisége védett terület, védett fákkal, tehát gyakorlatilag forgalomképtelen, mert ha önállóan értékesítenék, akkor sem lehetne rá építeni. Ezzel szemben a Pázmány utcai tömbbelsőben lévő telkek ilyen szempontból is értékes területek. A képviselőknek azt kell ma eldönteniük, hogy elfogadják-e ezt az érvelést.

Dr. Magas László, a tulajdonosi bizottság elnöke kifejtette, csak akkor támogatják az előterjesztést, ha a cseretelkek négyzetméterenkénti ára minimum megegyezik. A bizottság a 21 ezer forintot tartja elfogadhatónak.
Abban az esetben, ha a képviselőknek sikerül megállapodniuk, akkor végre valóban rendeződhet a Deák ügye, hiszen a Tercia már bizonyította, hogy csak a magas színvonalú vendéglátásban érdekelt.
Ezen túlmenően azonban furcsa, hogy a Pázmány Péter utca mögötti telkeket (vagy egy részét, amelyre szükség lehet) nem az önkormányzat vásárolta, vásárolja fel, hiszen erre a területre már évtizedek óta közintézményt terveznek.

Korábban:

Szebb napokra vár a Deák tér (2002.06.17.) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni lakásán halt meg

Egyhetes halottat találtak kedden Sopronban, az aranyhegyi lakópark egyik házában. Tovább olvasom