Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Cseréltessük le a nyári gumit!

A legújabb ajánlások szerint már plusz tíz Celsius-fok alatt téli gumit kellene használni.
Sopronban a gumiszervizek már felkészültek a nagy rohamra. Akciósan kínálják a téli gumikat, esetenként meghosszabbított nyitva tartással várják az autótulajdonosokat. Igaz, több helyütt néhány napot, hetet várni kell, mivel telítettek a beosztások. Ajánlatos minél előbb elvégeztetni a cserét, hogy biztonságosabban autózhassunk.
Az árak néhány száz forinttal térnek el egymástól. Így a teljes garnitúra lecserélése esetében az ár hozzávetőlegesen négyezer forint. Ahol kedvezményt is adnak, ott pár száz forinttal kevesebb. Lehetőség van új gumik megvásárlására is. Minőségtől és mérettől függően a legolcsóbbat darabonként tizenötezerért, míg a legdrágábbat hetven-nyolcvanezer forintért kaphatjuk meg.

– A téli gumi használata a biztonságos közlekedés alapfeltételét teremti meg, de nem helyettesíti az odafigyelést – magyarázza az előnyöket Völgyes István, a közlekedési felügyelet soproni kirendeltségének vezetője. – Magyarországon nem kötelező a téli gumi, éppen azért, mert sajnos a lakosság egy része nem tudná kifizetni a pluszköltségeket. A téli abroncsoknak olyan a felépítése, hogy a hidegben jobban tapadnak és a havas, jeges úton is biztonságosabban megtartják az autót.

Az emberi tényezőt azonban ez sem helyettesíti. A csúszós utakon csökkenteni kell a sebességet, még akkor is, ha száraznak látjuk az aszfaltot. Az időjárás ugyanis csalóka, napközben lehet plusz tizenöt Celsius-fok, de a szélvédett helyeken, ott, ahol nem süt a nap, megmaradhat a pára. Amikor az autós erre ráhajt, könnyen megcsúszhat, és már be is következett a baj.

Völgyes István hozzátette még, október végén, november elején legalább a hajtott tengelyeken cseréltessük le a gumikat. A legjobb persze az lenne, ha mind a négy kerékre téli gumik kerülnének.

Ingyenes átvizsgálás a közlekedési felügyeletnél

A soproni közlekedésfelügyelet telephelyén (Ipar körút 33.) november 11-én, szombaton 8–12 óra között ingyenes autóvizsgálatot tartanak. A szakemberek átnézik a gumik, az ablaktörlők, valamint a fékrendszer állapotát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladják a Hotel Marónit

A Hunguest Hotels Zrt. előrehaladott tárgyalásokat folytat a soproni Hotel Maróni értékesítéséről. A szálloda értékét több százmillió forintra becsülik. Dr. Havasi József, a Hunguest Hotels Zrt. vezető jogtanácsosa érdeklődésünkre annyit közölt, valóban előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, s megállapodás esetén sor kerülhet – akár már az év végén – a tulajdonosváltásra. Tovább olvasom