Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Csér: Ha majd működik a lerakó, lesz pénz szúnyogirtásra is

Az ötven lakosú Cséren nem ittak előre a medve bőrére. Igaz, a Sopron térségi hulladéktársulás megnyerte a projekt uniós támogatását.

Minden pénzügyi akadály elhárult a több mint hatmilliárdos beruházás előtt. Ennek keretében Cséren épül meg a hulladéklerakó.

- Hét éve vártunk erre a pillanatra, ám még sok a teendő - fogalmazott Várallyay István, a település polgármestere. - Hét év az sok idő, ezért a kis falunkban már akadtak olyanok, akik nem bíztak a sikerben. Jómagam azonban mindvégig bizakodó voltam, s úgy látom most jött el a fejlődés ideje.

A törzsgyökeres cséri Várallyay István fiatalabb korában azért nem költözött el a innen, mert attól fél, hogy kihal a szeretett faluja. Döntését egyszer sem bánta meg, sőt most már úgy érzi, a környék egyik legszebb települése. Fejében a tervek már szépen összeálltak.
- Idén tízmillió forint az önkormányzatunk költségvetése - folytatja a polgármester. - Amennyiben jövőre elkészül és megkezdi a működését a lerakó, akkor már számíthatunk az iparűzési adóra. A megkötött szerződés szerint, ha ez a pénz nem éri el a tízmillió forintot, akkor a hiányzó részt a társulás kiegészíti. Azaz megduplázódnak a bevételeinek.

Cséren még nem épült ki a szennyvízcsatorna-hálózat. A polgármester úgy kalkulál, hogy ez a beruházás mintegy 50-60 millió forintba kerül. Így, ha például két évig félretesszük az iparűzési adót, akkor meglesz az önrészük. Ráadásként akár a helybélieknek ezért lehet, hogy nem is kell fizetniük.

Várallyay István
Várallyay István.


- Számítunk arra is, hogy amint megkezdi a lerakó a működését, akkor harminc új alkalmazottra lesz szükség - teszi hozzá Várallyay István. - A társulási megállapodás szerint ha helyben is van megfelelő képzettségű munkaerő, akkor őt kell előnyben részesíteni. Már csak azért is bízhatunk abban, hogy többen költöznek majd hozzánk. Meg kell jegyezni, hogy ez a munka nyugdíjig szól, hiszen hulladék mindig lesz. Tehát, biztos jövőt ad. Sajnos, az utcáink foghíjasak, ezért jó lennem ha ezen üres telkeket önkormányzatunk felvásárolhatná, és kedvezményes áron értékesíthetné majd a fiataloknak. Arra persze vigyázunk, hogy a mostani családis hangulat megmaradjon. Mert azért jó érzés vasárnaponként kiülni a ház elé és beszélgetni egyet. Az pedig még jobb, ha nem is zavar bennünket senki. Mondjuk a szúnyogok igen, de ha lesz pénzük, akkor jut majd a gyérítésre is.

Felvetésünkre, mi szerint a környező falvak irigykedve néznek-e a Csérre, a faluvezető egy példát hozott:
A mérések szerint éves a szelek hét százaléka fúj a település felé. Éppen ezért többen megjegyezték már, hogy a szagot ők érzik, míg a pénzt Csér zsebeli be. Persze, ez amolyan ugratás, nincs harag a szomszédos falvakkal. Sőt, a kapcsolatuk inkább jónak mondható, hiszen együtt működtetik az általános iskolát, a körjegyzőséget.

- A lerakó Csér határában egy huszonkettő hektáros területen épül majd meg - tudatja Várallyay István. - A beérkező kamionok pedig elkerülik a települést. Több helybélink is felvette, jobb lenne, ha a teherautók a falunk keresztül közlekednének. Ez estben ugyanis kiépülne a kapcsolat a 84-es főúttal. Így pedig gyorsabban juthatunk el Sopronba, vagy más városba.

A nyitókép fotó: nemzetijelkepek.hu

Olvasóink írták

 • 2. artie75 2011. május 18. 14:46
  „Törzsgyökeres???????

  Na neeeee. Mindig van lejjebb?”
 • 1. norbi29 2011. május 23. 00:49
  „kedves polgármester úr

  jövöre majd az iparüzési adót az állam bekaszálja
  nem olvas ön újságot?

  magukkal jó kibabráltak, lesz jó nagy büz és nuku pénz”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegykői Szorgos Méhek Szegeden

Hetedik, egyben utolsó fordulóját rendezték a "7 mérföldes csízmában heted 7 határon át" országos… Tovább olvasom