Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Csér, az unokáktól kölcsönkapott falu

Csér csendes ezen a szombat délutánon, mintha kihalt lenne a falu, egy teremtett lélek sincs az utcán. Az emberek talán pihennek és jövőjüket tervezik. Arról álmodnak, hogy hamarosan lesz csatorna, munkahely és nem jutnak az elnéptelenedett települések sorsára.
Megcsillan a napsugár Csér címerén. A kis falu „főterén" színes virágok pompáznak, zászlókat lobogtat az enyhe szél. A polgármestert, Várallyai Istvánt keresem, akinek nagy lehetőséget adott az élet, pontosabban a falu lakossága. P lehet az az ember, akire majd úgy emlékeznek az utódok, hogy megmentette a megye legkisebb lélekszámú települését a kihalástól.

A történet persze ismert. Csér közelében építik fel a megye szeméttelepét. Soproné is ide kerül. Ez így első hallásra riasztó is lehet, ám a szavazásra jogosultak többsége másképp vélekedett. Tizennyolcan igent, tizennégyen nemet mondtak a szavazáskor.
– Nem bíztunk semmit sem a véletlenre – idézi fel a történteket a polgármester a hűvös szobában.

– Amikor a konzorcium és Sopron vezetői megkerestek bennünket, minden lehetőséget számba vettünk, de a döntést az itt élőkre bíztuk. Jól döntöttek, mert kaptunk egy esélyt a túlélésre, ellenben semmit sem kockáztatunk. A hulladéktelep a falun kívül épül, a szemétszállító autóknak külön utat építenek, hogy ne a falun keresztül dübörögjenek a monstre autók.

A széljárás is kedvező, arról nem beszélve, hogy nem egy hagyományos szeméttelep épül, hanem egy modern üzem. Hittünk mi, persze hogy hittünk a minket megkeresőknek, de azért elmentünk megnézni, hogy milyen is egy ilyen hulladéktároló. Kérdezze meg az embereket, akik saját szemükkel győződtek meg arról, hogy mire is vállalkoztunk.

Csér költségvetése – összesen 52-en laknak itt – ötmillió forint. Intézményeik nincsenek, csupán a polgármesteri hivatal működik. Ez a pénz elég arra, hogy eléldegéljenek, de többre nem futja, s félő, hogy az öregek kihalása után üresen maradnak a házak. A tervezett hulladéklerakó új lendületet adhat, mert a számítások szerint évente 10 millió forint iparűzési adó folyik be a falu kasszájába. Addig sem maradnak pénz nélkül.

A soproni önkormányzat már átutalta azt a 2 milliót, amelyet a szerződésben rögzítettek. Ezt az összeget az üzem megépüléséig minden évben átutalják számukra. A faluban, hogy összkomfortos legyen, csupán a csatornahálózat hiányzik. Erre sem kell azonban sokáig várni, mert ingyen megépítik számukra.

– Ne higgye, hogy Csérből mi ipari falut szeretnénk „varázsolni" – néz rám búcsúzáskor a polgármester. – Csak egy normális, élhető élet alapjait szeretnénk lerakni, úgy, hogy ne vesszen el bája. Kaptunk egy lehetőséget, egy esélyt, és mi élni szeretnénk vele, mert a falu nem a miénk, csak kölcsönkaptuk unokáinktól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehangoló Festőköz

A Festőköz lehangoló látványa nem méltó a történelmi belvároshoz. Lepusztulófélben lévő műemlékének,… Tovább olvasom