Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Csend a szanatórium körül

Nem csak az Állami Szanatórium kertje alussza téli álmát, elcsitultak az intézmény körüli viták is.
Nem csak az Állami Szanatórium kertje alussza téli álmát, elcsitultak az intézmény körüli viták is. Úgy tűnik, a szanatórium – egyelőre – marad állami tulajdonban.

– Az Állami Szanatórium ügyében nincs újabb fejlemény – tudtuk meg Walter Dezső polgármestertől. – Egyelőre nem teszünk újabb lépéseket megszerzése érdekében. Készül a város és környéke hosszú távú egészségügyi stratégiája, ez szolgálhat majd alapul az esetleges további lépésekhez.

Végzik a munkájukat

Dr. Szatmári György, a szanatórium főigazgatója sem tudott újabb információkkal szolgálni. Megtudtuk, az elmúlt időszakban sem az önkormányzat, sem pedig a kórház részéről nem keresték meg, ők továbbra is végzik a dolgukat.

Mint ismert, Sopron városa szerette volna megszerezni az államtól a szanatóriumot, erre a minisztériumtól is bíztatást kapott. Az önkormányzat augusztus 26-i ülésén nyilvánította ki szándékát az intézmény ingyenes átvételéről, amellyel nem értett egyet az ellenzék. Később kiderült, az Egészségügyi Minisztérium is másképp látja a dolgokat, s a Kisalföld érdeklődésére kijelentették, „... a soproni Állami Szanatórium tulajdonjogát soha nem kívántuk átadni, senkinek".

Változó álláspont

Ezt az álláspontot a Kisalföld – amely az elmúlt hónapokban nyomon követte az eseményeket – információi szerint később a miniszter is megerősítette az önkormányzatnak írt újabb levelében, viszont egyetértett azzal, hogy a kórház és a szanatórium működjön együtt a megelőző, a gyógyító és a rehabilitációs orvoslásban. Ez azért furcsa, mert a miniszter augusztus 9-én még azt írta, „nem látom elvi akadályát annak sem, hogy a Sopronban működő Állami Szanatórium üzemeltetését az önkormányzat vegye át, illetve a soproni Erzsébet-kórházzal összevonásra kerüljön". Hogy mi történt a miniszter két levelének megírása között, azt – egyelőre – homály fedi.

Egy fejezet vége

Lezárult tehát egy újabb fejezet a nagy múltú, országos hírű szanatórium életében. A viták elültével azonban arról sincs szó, hogy sor kerül-e, és ha igen, mikor, felújítására, műszerparkjának korszerűsítésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó állami nádaratás?

Mintegy hatezer hektáron kezdődött meg a nád aratása a Fertő tavon. Előfordulhat, az idei lesz az utolsó állami aratás, mert az év végétől új tulajdonosa lehet a cégnek. Többek között az indokolja a privatizációt, hogy több százmillió forint kellene a cég fejlesztéséhez, a modernizációhoz. Ekkora összeget viszont az állam nem vállal(hat) magára. Tovább olvasom