Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Csatát nyert a kisebbség

A „háborút" még nem, de a csatát már megnyerte a soproni német kisebbség. A Fenyő Téri Általános Iskola igazgatóválasztása ügyében összehívott egyeztető bizottság kilenc tagjából hat úgy szavazott, hogy nem ért egyet a megválasztott igazgató kinevezésével.

Továbbra sem lehet tudni, ki vezeti szeptembertől Sopronban a nemzetiségi oktatást is folytató Fenyő Téri Általános Iskolát. Mint ismert, a jelenlegi igazgatónak, Barilichné Tóth Ritának augusztus 31-én lejár a mandátuma. Sopron közgyűlése pályázatot írt ki a vezetői állásra, amelyre ketten jelentkeztek: a jelenlegi igazgatón kívül egy Fejér megyei község iskoláját vezető Kovács Sándor. A város képviselő-testületének szocialista többsége utóbbi pályázatát támogatta, a döntés után azonban a helyi kisebbségi önkormányzat élt egyet nem értési jogával.

Összeült a grémium

A közoktatási törvény legutóbbi módosítása arra adott lehetőséget, hogy egyeztető bizottság foglaljon állást a kérdésben. A szabályok értelmében az Országos Kisebbségi Bizottság delegálhatott három tagot (akik a szakértői névjegyzékben is szerepelnek). Három  tagot a helyi német önkormányzat küldhetett az egyeztető bizottságba, ahol ugyancsak hárman ültek a város képviselő-testületéből. A kilenc fős grémium a múlt héten össze is ült. A tét nagy volt, hiszen a döntés pótolhatta volna a nemzetiségiek egyetértését.

A bizottság azonban 6:3 arányban úgy döntött, nem ért egyet a város képviselő-testületének döntésével, azaz Kovács Sándor igazgatói kinevezésével. Brenner Kálmán, a kisebbségi önkormányzat delegáltja a Kisalföldnek elmondta, az érvek között elhangzott: egészen más megalapozni a német nyelvoktatást egy községi iskolában, mint irányítani a nyugat-magyarországi német nemzetiségi oktatás fellegvárának számító Fenyő téri intézményt. Fontos szempont volt a pályázók nyelvtudásának szintje is, s ezen a fronton ugyancsak a jelenlegi vezető bizonyult erősebbnek.

Szakmai érvek

Bár az előzményekben nagy szerepet játszott a politika, a bizottsági döntésben már a szakmai érvek döntöttek – ezt hangsúlyozta Kalmár István is, akit többek között arról is kérdeztünk, miért csak szocialista képviselők vettek részt a döntésben. Az alpolgármester elmondta, a köztisztviselői értekezleten döntött úgy a városvezetés, hogy az oktatási bizottságot nyolc éven át vezető Hegyi Ferencet, a bizottság jelenlegi elnökét, dr. Horváth Bélát és a területért felelős alpolgármestert delegálják.

Nem eldöntött kérdés

Mindezek után is nyitott kérdés, ki vezeti a következő tanévtől a Fenyő téri iskolát. Kalmár István elmondta, a júniusi vagy az augusztusi közgyűlésen valószínűleg egy évre megbíznak valakit az intézmény vezetésével és újra kiírják az álláspályázatot.
Hogy kire bízza a város az intézményt, az még nyitott kérdés – mondja az alpolgármester, a nemzetiségi önkormányzatnál azonban már most tudják: ha nem az általuk támogatott pedagógus kap bizalmat, újra élnek egyet nem értési jogukkal.

Az ombudsman szerint

„A pályázat nélküli megbízások maximum egy évre szólhatnak és ezekben az esetekben is egyetértési jog illeti a kisebbségi önkormányzatot" – foglalt állást a kérdésben dr. Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, aki egyértelműen leszögezi: a kisebbségi önkormányzatok „a mások által hozandó döntéseket befolyásolhatják az egyetértési, illetve véleményezési jog gyakorlásával".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világhírű kuvaszok Nemeskérről

A Nemeskér közelében fekvő Szedenik-tanyát korábban Mechle- és Galavics-portának is emlegették. De… Tovább olvasom