Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Csalódottak, de nem annyira

Sopronnémeti - A közelmúlt sikeres és sikertelen pályázatairól számolt be a sopronnémeti polgármester. Két nagyobb projektjük eddig nem kapott támogatást. Egyiket már tizedszer utasították el.
Évente húsz-harminc pályázatot nyújt be a sopronnémeti önkormányzat. Jó évben nyolc-tíz kap zöld utat, de általában hat-nyolcat támogatnak a kiírók. A közelmúltban két „nagy csalódás" is érte a község vezetőit: közösségi tér kialakítására, illetve járdafelújításra nem nyertek pénzt. Ez utóbbira tizedszer adták be igényüket.


Vélemény a rendszerről

– Olyan nagyon persze nem panaszkodhatunk, hiszen voltak nekünk is sikeres pályázataink. Ám több esetben érdemes megnézni a nyertesek listáját. Vannak települések, melyek valamennyi névsorban jelen vannak. És ez a mostani helyzetben már nem is meglepő – mondta el véleményét a „rendszerről" Bognár Sándor, Sopronnémeti polgármestere.

A községi önkormányzat évente húsz-harminc pályázatot nyújt be. Bognár Sándor szerint jó évük, amikor nyolc-tíznek pozitív az elbírálása. Ezek közül kiemelte a falubusz vásárlását. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programtól kapott több mint hétmillió forintot a község. Regionális támogatásból újították fel az orvosi rendelőt. Kerékpáros-pihenőjüket 2,3 millió forintból alakítják ki, a költségek ötven százaléka önerő, másik felét nyerték az önkormányzati minisztériumtól.

Bognár Sándor: Nem tettünk le a wellnessközpont megépítéséről sem, inkább lefaragtunk a költségekből.
Bognár Sándor: Nem tettünk le a wellnessközpont megépítéséről sem, inkább lefaragtunk a költségekből.

Kerékpáros turizmus

– Május végére készül el a beruházás, a falu északi oldalán, az úgynevezett Füzes mellett. A kerékpáros turizmusban rejlő lehetőségeket próbáljuk így is kihasználni. A meglévő tó partján kerékpártárolót, beállót építünk, padokat, asztalokat, tűzrakót helyezünk ki, és várjuk a két keréken érkező vendégeket – bizakodott a polgármester.

Vannak a sopronnémetieknek olyan terveik is, melyekhez nagyon várták a támogatást, de csalódniuk kellett. Ilyen egy közösségi tér kialakítása. A Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz pályáztak, de igényüket elutasították.

– Információs szolgáltató és közösségi tér kiépítésére kértünk támogatást, ötvenmillió forintra számítottunk. A csalódásunk azért is nagy, mivel időben, minden feltételnek megfelelve nyújtottuk be a papírokat. A minisztérium meghosszabbította a beadási határidőt, ezért mi nyugodtak voltunk, bízva abban, hogy az időben jelentkezők mindenképpen nyernek. Sajnos azonban a döntéshozók nem így gondolták, elutasítottak bennünket. Ugyanígy a Kossuth utcai járdafelújításunk sem kapott zöld utat. Már vagy tizedszer „dobták vissza" a pályázatunkat, de idén újra megpróbáljuk. E két pályázat sikertelensége nagyon bánt bennünket. Ezek mellett persze voltak kisebb, néhány millió forintos elutasított tételek is – tette hozzá.


Még nem tettek le a wellnessközpontról

A sopronnémeti önkormányzat nem tett le a wellnessközpont megépítésének tervéről sem. A beruházás tervei félmilliárd forintos költségvetéssel készültek el annak idején. Bognár Sándor most elmondta: „lejjebb adták" az igényeket, így a költségekből is faragtak le. Úgy véli, ha megvalósulna a fejlesztés, az nemcsak a falunak, hanem a környéknek, a kistérségnek is jelentős előrelépés lenne az idegenforgalom, az egészségturizmus terén. Továbbra is pályáznak, és próbálnak magánbefektetőket is bevonni. A támogatott programok közül a községvezető megemlítette: kaptak segítséget a hagyományos, kistelepülések térségi találkozójának megrendezéséhez is. Uniós forrásból a három testvértelepülés tíz-tíz fiatalját látták vendégül Sopronnémetiben. Úgy tervezik, a találkozót idén is megrendezik.

Olvasóink írták

  • 1. Kabóca 2009. április 22. 07:59
    „Tisztelt Cs. Kovács Attila!
    Legyen olyan kedves, árulja már el a honlap szerkesztőjének, hogy Sopronnémeti a Rábaközben van.
    Ne a soproni oldalra tegyék, mert ez sértő az itt élő emberekre nézve.
    Az illetékes "szakembernek" szívesen küldök egy megyetérképet, el ne tévedjen, ha erre jár.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltámadási menet

Sopron–Fertőszentmiklós - Idén is elindult húsvétkor Tihanyból a feltámadási menet, a nemzeti… Tovább olvasom