Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Családjára támadt az agresszív apa

Egy ittas soproni családapa lakásukban dührohamot kapott és megfenyegette családját.

Az asszony a gyerekekkel az egyik szobába menekült. Innen értesítették a rendőrséget, az pedig a Gyermekjóléti Központot.

Családon belüli erőszak megelőzéséhez kellett kihívni Sopronban a rendőrséget: egy családapa illuminált állapotban dührohamot kapott, s ijesztően viselkedett. Üvöltözött, majd három gyermekük jelenlétében durván lökdösni kezdte feleségét. Az asszony a gyerekekkel bemenekült az egyik szobába, s onnan telefonon a rendőrség segítségét kérte férje megfékezéséhez. A rendőrök az esetről tájékoztatták a Gyermekjóléti Szolgálatot.

– A hasonló helyzetben lévő családok számára a Gyermekjóléti Központ és a Családok Átmeneti Otthona intézményi háttere jelentheti a társadalmi segítséget – fejtette ki Tengerdi Antal, a központ igazgatója. – Esetünkben a rendőrség által megküldött adatlap tanulmányozása után a családgondozó felkeresi a szülőket, s külön-külön is elbeszélget velük a probléma megoldásáról. Hangsúlyozni szeretném, legfontosabb a gyerekek egészséges fejlődésének biztosítása, és veszélyeztetettségüknek felmérése, elhárítása.

„Amennyiben egyszeri esetről van szó, az ügyet lezárhatjuk. Ha viszont a családon belüli erőszak, illetve a fenyegetettség a feleség és a gyerekek mindennapjait is beárnyékolja, gondozásba vesszük őket."
Sopronban az elmúlt esztendőben 253 család szorult hosszú távú gondozásra különféle problémák, mint például az agresszió, a nevelési gondok, a magatartási, illetve tanulási zavarok miatt. Az ilyen családokban élő gyermekek száma megközelítette a négyszázat.

– A családgondozás gyakorlatilag annyit jelent, hogy a feszültségek levezetésére, a problémák megoldására az érintettek, továbbá az intézményi jelzőhálózat – így például az iskola – bevonásával tervet készítünk a családi élet rendezésére – vette át a szót Roth Gyuláné, a Gyermekjóléti Központ szolgálatvezetője. – Hiszen mindenki számára az a legjobb, ha kulturált életvitelt folytatva együtt marad a család. Sajnos, ez sok esetben vágyálom marad: tavaly huszonhárom anya vagy apa kérte a Gyermekjóléti Szolgálat mellett lévő Családok Átmeneti Otthonába való elhelyezését. Az okok között nemcsak a megromlott kapcsolat, hanem számos esetben a lakhatási körülmények ellehetetlenülése is szerepet játszott. Idén három családot fogadtunk be, két anyát, egy apát és összesen hat gyermeket. A háttérben családi veszekedésekből való menekülés, illetve a lakhatási lehetőség megszűnése állt. Az otthon lakóinak egy év áll rendelkezésükre, hogy megoldást találjanak életük rendezésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonegy új ingatlan Harkán

Harkán huszonegy új építési telket alakítanak ki. Közművesítésük előkészítése már elkezdődött. Tovább olvasom