Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Családi örökség a Fertőn

Nem ismeretlen Schranz Mátyás neve a soproni sportbarátok körében. Az 1916-ban született villanyszerelő Sopron sportéletének egyik legfőbb mozgatórugója volt. Négy éve, a Fertő-bajnokságon, már az ő emlékére siklanak a hajók.

A nagyapa nyomdokain

Schranz Mátyás télen a környékbeli hegyekben síelt, a nyarakat pedig rendre a Fertőn töltötte. Egyik alapító tagja volt a Fertőtavi Vitorlásegyletnek, ahol feleségével együtt a ’80-as évek közepéig aktívan tevékenykedett. Unokája, Márkus Róbert szintén sokak számára ismerős lehet. Az MTV soproni stúdiójának egyik műsorvezetőjeként gyakorta köszönti a regionális adás nézőit. A híradós azonban a vitorlások fedélzetén is otthon érzi magát. E sportág szeretete családi örökségként ivódott mindennapjaiba.

– Több mint tizenegy évig vitorláztam versenyszerűen, de mostani elfoglaltságaim már nem teszik lehetővé, hogy rajthoz álljak. Három éve csak hobbiszinten „szállok" vízre – meséli Róbert, miközben erősen kémleli a Fertő-bajnokság közelben zajló eredményhirdetését. Az érdeklődés nem csupán a sporttársaknak szól, a bajnokság szervezéséből immár 2000 óta ő maga is kiveszi részét.

Akkor halt meg nagypapája. Egy évvel később, 2001-ben, már a legjelentősebb Fertő tavi vitorlásverseny, a Fertő-bajnokság – a család és az egylet kezdeményezésére – Schranz Mátyás nevét viselte. Az emlékversenyt idén negyedszer rendezték meg, s ezúttal is szép számmal neveztek a megmérettetésre.

Átmeneti hanyatlás után

– Nem volt ez mindig így. A ’90-es években még haldoklott a sportág, holott nagypapám idejében, a hetvenes években pezsgett itt az élet. A cégeknek akkoriban presztízst jelentett a sport támogatása, az, hogy legyen saját cölöpházuk a Fertőn, hozzá egy-két vitorlásuk és állandó versenyzőik. Aztán elkezdődött a magánosítás és elült az érdeklődés – emlékszik vissza Márkus Róbert az átmeneti hanyatlásra. Napjainkra azonban ismét megnőtt az érdeklődés, pedig drága sportágról van szó. Egy komoly vitorlás ára eléri akár a kétmillió forintot is. A hétvégi versenyen mindennek ellenére szép számmal indultak versenyzők, s egyre több gyermek szereti meg ezt a sportot.

Jó szelet!

Schranz Mátyás, akit 1999-ben a soproni önkormányzat Sopron sportjáért emlékéremmel tüntetett ki, boldog lenne. A kikötőben egymást érik a vitorlások, a kupák is szép sorban gazdára találnak. És mint mindig, idén is szól a kívánság: Jó szelet! Jövőre, veletek, ugyanitt!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Globex-ügy vége

Lezáródott a soproni Globex-ügy, a város számlájára már beérkezett 900 millió forint, s a perek… Tovább olvasom