Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Családi napközi után bölcsődei csoport is lesz

Fertőd - A családi napközi újdonságnak számít Magyarországon. Azoknak az anyukáknak nyújthat segítséget, akik nem tudják megoldani gyermekük felügyeletét. Bölcsőde alig működik, Fertődön tudják a megoldást.

A válság idején, aki teheti, dolgozik, az édesanyák egy része is, akiket visszavár a munkahelyük. Fontos, hogy a gyermeküket jó kezekben tudják, noha egyre kevesebb a bölcsőde. Fertődön sincs, ott mégis megtalálták a megoldást. A helyi szociális szakemberek és
álláskereső pedagógusok szorgalmazták a Segítő Kéz Szociális Szövetkezet megalapítását, ami tavaly megkezdte működését. Idén tavasszal családi napközit nyitottak egy sikeres pályázat eredményeként. A gyerekek ellátását 20 hónapos kortól 14 éves korig biztosítják.

– A családi napközi nehezen épült be a köztudatba, hiszen a fogalom nem túl ismerős, de a szülők mára megszerették az intézményt – mondta Horváthné Péntek Jusztina családgondozó.

– Két hónapja jár ide a két és fél éves kisfiam. Fontos, hogy szakemberek vigyázzanak rá, amikor én nem lehetek vele – fogalmazott a fertődi Horváth-Dori Lilla.

A sarródi Németh Veronika a családias hangulatot dicsérte és azt, hogy az ételeket a kisgyermekek igényeinek megfelelően változatos formában készítik el. – A lányom szeret ide járni, és ez a legfontosabb – tette hozzá.

Szeptembertől indul a bölcsődei csoport Fertődön, addig a családias hangulatú napköziben vigyáznak a dolgozó anyukák gyerekeire. fotó: Pók Viktória
Szeptembertől indul a bölcsődei csoport Fertődön, addig a családias hangulatú napköziben vigyáznak a dolgozó anyukák gyerekeire. fotó: Pók Viktória

– Fertődön még nincs bölcsőde, s mivel dolgozom, a gyermekem napközbeni elhelyezése állandó problémát jelentett. Most ez megoldódott, sőt, Kristóf hozzászokott a közösséghez, ami megkönnyíti majd az óvodai beszoktatást – mondta Tóth Katalin.

A lányom szeret ide járni, és ez a legfontosabb- mondta Németh Veronika édesanya.
– Szeptemberig még ingyenes a családi napközi azoknak a bölcsődés korú fertődi gyerekeknek, akiknek a szüleik dolgoznak, így nem tudják megoldani a kicsik felügyeletét, a 3 vagy több gyermeket nevelő családokban élő apróságokat is díjmentesen fogadjuk. Később a feladatot az óvoda veszi át tőlünk, ott indítanak egy bölcsődés csoportot. De a családi napközi tovább működik, ősztől térítéses formában látjuk el a gyerekeket, a havidíj nagyjából a gyes összegével lesz azonos – tájékoztatott Ábrahámné Takács Kornélia, a szövetkezet igazgatója.


Bölcsődei csoport

Szeptemberben a Madách sétány óvodájában indul egy bölcsődés csoport, ide a környező településekről várják a gyerekeket. Azokat fogadják, akik betöltötték a 2 éves kort és édesanyjuk dolgozik vagy munkába állna. Az önkormányzati bölcsődékhez hasonlóan csak az étkezésért kell fizetniük a szülőknek. Korlátozott számban még lehet jelentkezni, eddig tíz csemetét írattak be az édesanyák.

Olvasóink írták

  • 1. coolzsu 2009. július 16. 21:29
    „Gratulálok. Nekem is három gyerekem van, egyedül nevelem őket, de nem Fertődön, hanem Sopronban. És fizetek a bölcsődéért! Nem is keveset. Állami bölcsőde, tömegnyomor, romos épület. De fizetek érte! A fertődi gyerekek ellátását ki fizeti ki? Ha nem a szülő..... Biztosan szép és jó, családias, de ha nem kell ma valamiért fizetni, akkor ott vmi nem egyenes.... Ma már semmi sincs ingyen, ebben az országban. Semmi. A gyes összegével megegyező havidíj? Óvodáért? Havi 25 e ft? Ki tudja ezt megfizetni??? Ja persze, az otthon ülő nagyságos asszony vállalkozóné őnagysága, akinek útban van a gyerek otthon. Mert hogy aki minimálbérért dolgozik tutira nem, az egyszer biztos. Szerintem több sebbtől vérzik ez az egész.... De ha van, használja ki, aki tudja. A mi fajtánk gyerekeinek marad a túlzsúfolt, potyogó vakulatú, becsukhatatlan ablakokkal ellátott állami intézmény. Pénzért, nem ingyen, de nem is horribilis összegért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áramszünet: A bánfalviak szerint nem tájékoztatott az E.ON

Sopron - A Bánfalván élők közül többen nehezményezik, hogy az E.ON nem tájékoztatta őket előre a… Tovább olvasom