Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Családgyilkos szén-monoxid

Három hét leforgása alatt háromtagú család vált a szén-monoxid áldozatává Sopronban.

Az elsődleges vizsgálatok szabálytalanságot is találtak a gázfűtő készüléknél. Az első eset még november 13-án történt: a Bajcsy-Zsilinszky utcai társasházban az ott lakó idős nőre, valamint a magatehetetlen élettársára holtan találtak rá. A történtek a lakókat is mélyen megérintették.

– Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni, pedig ha bármit észreveszünk, hívtunk volna mentőt vagy orvost – mondta el pénteken ez egyik szomszéd. – Jóravaló emberek voltak, gyakran beszélgettünk egymással.  A férfi már évek óta ágyhoz volt kötve, de arra sosem gondoltuk volna, hogy a szén-monoxid miatt kell meghalniuk. A rendőrség és a tűzoltóság is volt kinn, akik megállapították, nem történt idegenkezűség.

A rendőrség a két haláleset után közigazgatási eljárást indított, kiderült, a nő fia napokig élt a két holttest mellett. A férfit akkor a pszichiátriára szállították.

Miután kiengedték a kórházból, a férfi visszament a házba, bár ott életvitelszerűen nem tartózkodott. Az egyik közelben lakó szerint a lakás ajtaját lepecsételték, ezért oda hivatalosan senki sem léphetett volna be. Az örökös azonban mégis feltörte a lakást. Vesztére...

A szomszédok azt látták, hogy napközben is égnek a lakásban a lámpák, a férfival azonban nem találkoztak. Ezért a rendőrség a hét elején ismét felkereste a Bajcsy-Zsilinszky utcai lakást. Mivel senki nem nyitott ajtót, a tűzoltók betörték. A férfira az egyik szobában bukkantak rá, de akkor már egy ideje halott volt.

Az első jelentések még arról számoltak be, hogy az idős nő és élettársa pár nap eltéréssel haltak meg. Az elrendelt boncolás azonban kiderítette, mindkettőjük szervezetében szén-monoxid-maradványokat találtak és egyazon időben érte őket a tragédia.

– Az ügyben közigazgatási eljárást indított a Soproni Rendőrkapitányság, emellett a gázszolgáltató azt vizsgálja, hogy a bekötések rendben voltak-e – közölte portálunkkal Farkas Gábor alezredes, a rendőrkapitányság vezetője. – Amennyiben bebizonyosodik, hogy műszaki meghibásodás vagy emberi mulasztás okozta a haláleseteket, akkor foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozunk.

Információink szerint a helyszíni szemle során kiderült, a gázfűtő berendezés füstelvezető csöve kicsúszott a készülékből. Így a nem tökéletes szellőzés miatt történhetett meg, hogy felgyülemlett a lakásban az életveszélyes gáz.


A CO-jelző készülék életet menthet

– A szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegőnél könnyebb gáz – mondta el Gyenge Koppány, a soproni tűzoltóság osztályvezetője portálunknak. – Néhány ezer forintért már lehet olyan készüléket vásárolni, amely jelzi, ha felgyülemlett a gáz. Ajánlatos lenne minden lakásban felszerelni egy ilyen műszert, ugyanis életeket menthet. A mérgezés első jele a fejfájás, majd a szédülés. Ilyen esetben azonnal szellőztetni kell, és orvost hívni, hiszen igen rövid idő alatt bekövetkezhet a halál. A melegítő- és fűtőkészülékeket, valamint a kéményt rendszeresen ellenőriztetni kell. A szellőzőnyílásokat nem szabad eltömíteni.

Olvasóink írták

 • 9. lenk 2009. december 02. 09:32
  „K@arika! Voltak ott mindenféle szakemberek, többek közt gázosok. Ők esetleg CO mérővel járnak, gumibottal pl. még egyet sem láttam. A lényeg, bárki állapította meg a szivárgást, intézkednie kellett volna a megszüntetésről. Gyk. nem én neveztem el esődleges vizsgálatnak az aktust.”
 • 8. k@rika 2009. november 30. 12:12
  „#lenk: szerinted a rendőrök CO mérővel járnak? Van már így is náluk minden, végülis miért ne... Nem az orvoslásra írtam a szellőztetést, hanem az általad "elsődleges vizsgálatnak" nevezett tevékenységre, gyk. helyszínelésre.”
 • 7. Cerwin 2009. november 30. 07:31
  „meir

  Erre találták ki a CO-jelző készüléket. Az életért nem lehet drága 5-6 ezer Forint.”
 • 6. meir 2009. november 29. 22:00
  „A szenmonoxid szintelen szagtalan gaz!! megis hogyan kene eszrevennie a csaladnak?? mire "eszrevenne" az mar regen keso!!”
 • 5. lenk 2009. november 29. 08:57
  „k@arika!
  Mindenfélék jutnak eszembe. Többek közt, hogy volt egy kedves tanárom, aki arra tanított, hogy nem elég a hibát megszüntetni, mert ismét előfordulhat. A hiba okát kell megkeresni, és azt felszámolni. Röviden, nem szakember, aki szénmonoxid szivárgást szellőztetéssel orvosol, de nem nézi meg, honnan szivárog, és miért?”
 • 4. k@rika 2009. november 28. 20:08
  „#1 lenk: az nem jutott eszedbe, hogy az "elsődleges vizsgálat" idején kiszellőztettek? És esetleg csak lassan gyűlt a halálos gáz...”
 • 3. Shaki 2009. november 28. 18:38
  „Igen, a szakértelem náluk van, de senkire nem törik rá minden évben az ajtót, hogy a fene essen belé, meg kell néznem a kazánt és a kéményt. Nekünk kell minden évben a fútésszezon előtt megnézetni, hogy minden rendben van-e.Számomra ennyi a tanulság!!”
 • 2. FREDDY/S 2009. november 28. 15:22
  „A gáz körüli problémákra a szolgáltatónak jobban oda kellene figyelni, mert a szakértelem náluk van, nemde...”
 • 1. lenk 2009. november 28. 12:25
  „Az elsődleges vizsgálatok frászt sem találhattak, mert akkor meg kellett volna szüntetni a szabálytalanságokat, de legalább el kellett volna zárni a gázt. Másrészt azt olvasom, napokig élt a delikvens a holttestek mellett. Addig a szénmonoxid elkórincált valamerre. Amikor hazaengedték az ipsét, a szénmonoxid is hazament. Arról nem is szólva, hogy hazaengednek valakit, akivel senki nem közli, hogy a lakás lepecsételve, és veszélyes. No, meg hová mehetett volna, ha nem töri fel a pecsétet? Valami nincs rendben, sőt semmi nincs rendben. Nem folytatom, lehet moderálni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedély nélkül vezetett

A soproni városi bíróság gyorsított eljárásban kilencvenezer forint pénzbüntetésre ítélte azt a… Tovább olvasom