Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

˝Csak egy szikra kell...˝

Iván - A rendőrségben partnert és ne ellenséget lássanak a romák – hangzott el Farkas Gábor soproni rendőrkapitány iváni tájékoztatóján. Egyes roma vélekedés szerint ˝csak egy szikra kell˝ ahhoz, hogy a faluban robbanjon a felgyülemlett feszültség.

– Az országban történt súlyos romaellenes támadások után a rendőrség legfelsőbb vezetése kezdeményezte, hogy a településeken közbiztonsági fórum keretében vegyük számba a problémákat a megoldás érdekében. Tanácsaink pedig a helyzet javítását célozzák – mondta elöljáróban Farkas Gábor soproni rendőrkapitány a több mint harminc érdeklődő előtt.


Ivánban nem esett bántódásuk a romáknak

– Itt semmi atrocitás nem érte a romákat, teljesen megalapozatlan a hisztériakeltés – szögezte le Linter Tibor polgármester azokra a lakossági felvetésekre, miszerint ˝akkora lett a magyarok és cigányok közötti rivalizálás, hogy csak egy szikra kell és robban az indulat˝.

Ugyanakkor hozzátette: hiába a megerősített rendőri jelenlét Ivánban, azóta három rablás és négy lopás borzolta a helyiek idegzetét. A tettesek nem kerültek rendőrkézre. ˝Nem állítom, hogy a romák voltak, de ki kell szűrni a közösségből mindazokat, akik bűncselekményeket követnek el.˝

Megnyugtató szándékkal: Farkas Gábor rendőrkapitány (középen) partnerségéről biztosította a romákat Linter Tibor polgármester (balra) és Kóczán Zoltán őrnagy társaságában.
Megnyugtató szándékkal: Farkas Gábor rendőrkapitány (középen) partnerségéről biztosította a romákat Linter Tibor polgármester (balra) és Kóczán Zoltán őrnagy társaságában.


Mások részrehajlással vádolták meg a rendőri intézkedéseseket

Egy apuka például azt nehezményezte, hogy megbüntették, mert nem volt gyerekülés a kocsijában. ˝Nekem öt gyerekem van, hová tegyem a gyereküléseket?˝ – csatlakozott hozzá egy másik szülő. Kóczán Zoltán őrnagy, alosztályvezető határozottan állította, rendőrei nem tesznek különbséget magyar és roma között. ˝Nem magyart vagy romát büntetünk, hanem a szabálytalankodókat˝ – tette hozzá, miközben nem rejtette véka alá, történtek személycserék az iváni rendőröknél.

Loptak vagy sem a felgyújtott háznál? Szóba került a tavasszal felgyújtott Kápolna utcai, osztrák tulajdonú ház históriája is. – Gyújtogatás volt, s a házból a fáskamrába vitték a menthető értékeket. Ezek azonban reggelre eltűntek – emlékeztetett a polgármester. ˝A holmikat senki nem vitte el, a tulajdonosok reggel elszállították˝ – állította a szomszéd. ˝De akkor miért tett az osztrák feljelentést a rendőrségen?˝ – kérdezett vissza Linter Tibor.

Az iváni fórum résztvevői nyíltan beszéltek az őket érintő problémákról.
Az iváni fórum résztvevői nyíltan beszéltek az őket érintő problémákról.


Polgárőrség és roma ház, ˝Út a munkába˝

A fórumon felvetődött az ötlet, állítsanak fel magyar–cigány közös polgárőrséget. Hamar kiderült, ennek anyagi terheit nem vállalhatja a falu. Szükség lenne roma házra, ahol a cigány fiatalok hagyományőrző kulturális tevékenységet folytatnának. Horváth Attila, a megyei cigány önkormányzat elnöke ígéretet tett arra, ezt a kezdeményezést támogatni fogja. Ösztönözte a romákat, működjenek együtt a munkaügyi központtal, hogy ők is részeseivé válhassanak az „Út a munkába" programnak. A jogkövető magatartást és a párbeszédet nevezte a megoldás kulcsának.

Farkas Gábor rendőrkapitány összegzésként azt kérte, partnert lássanak a rendőrségben, ne ellenséget. A törvény viszont mindenkire érvényes.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. soproniarc 2009. szeptember 08. 17:41
  „Ha meglesz a szikra, akkor az lesz, hogy mindenkinek támogatni kell a segélyes roma családólat, hogy kárpótoljuk őket, azért amiért ők gyilkolhatnak, lophatnak, ingyen élhetnek és több joguk van mint nekünk.
  Ez lesz. Már igazoltathatnak is. A következő az lesz, hogy kiszabhatnak büntetéseket és küldik a csekket.
  Komolyan mondom, már bármit elképzelek. Csak rájuk kell nézni, csupa ártatlan "apuka".”
 • 27. pancser 2009. szeptember 08. 16:12
  „Azon gondolkozom mi lesz akkor ha meglesz a szikra. Magyarverés, meg miegymás, a csúnyábbaket le sem merem írni, legalábbis a szikra emlegetője bizonyára így gondolja. Nem lesz itt semmi, nem fognak ezek hadra kellni legfeljebb falkában egy szegény nyugdíjasra vagy egy szegény egyedül sétáló gyerekre zúdulhatnk rá. Egy zárt alakzatttól tele lesz nekik. No de hooszú távon kellene gondolkodni. Elkapni a bűnözőket, a törvény ellen lázítókat is. Mert aki az 5 gyerekével jön azért nem használja a kötelező gyerekülést, az igenis a törvény ellen lázítja a többit. A törvényt nekik is be kell tartani. A pesti szalonok jó fésült elegáns jogvédőit be kell szállásolni tanfolyam gyanánt Ivánba, mondjuk 6 hétre. Többet érne ez nekik mint 12 szemeszter az egyetemen.”
 • 26. Kikelet 2009. szeptember 08. 14:22
  „Biztos a saját temetésére ment, azért nem jött vissza dolgozni......érezte, hogy közeleg a vég!”
 • 25. Auriana 2009. szeptember 08. 12:17
  „Nahát, nekem is hasonlót mesélt apa: dolgozott náluk cébetűs is. Egy-két nap után kikéredzkedett munkaidőben, hogy el kell mennie temetésre vagy ilyesmire, utána visszajön. Sose látták többé :)”
 • 24. mindigatutit 2009. szeptember 08. 11:42
  „tévedsz.az ,hogy ha lenne munka akkor sem dolgoznának.fater mesélte ,mikor a matáv -nál volt és árkokat kellett ásni.elég sok roma dolgozott kb 1.hétig.megkapták a fizut aztán eltűntek hetekre.ez most komoly nem vicc”
 • 23. MTT 2009. szeptember 08. 08:50
  „Fogalomzavar: igenis több ilyen Kóczán kellene, akkor rend lenne, de hát azt tudjuk: egy fecske mit csinál....”
 • 22. hokiel 2009. szeptember 08. 07:20
  „Alapvető probléma a munka hiánya. ha lenne munkahely, ahogy nincs, akkor a feszültség eltünne a munkavégzés alatt, kicsapná a biztosítékot. Este hazamenne a magyar és a cigány is, és örülne, ha ágyba kerülhetne, mert fáradt”
 • 21. igazságot 2009. szeptember 07. 22:41
  „mikor kerülnek szóba a magyarországon élő többi kisebbségi csoportok??? szinte soha, majd nem hogy csak település napokon... kópháza tele van horváttal, még se bántja őket senki se (nem kell belemélyedni h miért nem, elég ránézni egy kópházi házra meg egy ivánira, pontosabban még a ház környezetére is...), jah és még egy horvát sem halt meg érelmeszesedésben!
  nekem már nagyon elegem van ebből az országból, rohadtul megmondom őszintén, fogom magam aztán átköltözök romániába vagy szlovákiába, lehet h utálnak minket magyarokat, de a cigányokat is, és ez fontosabb mindennél, nem jogokat kell nekik adni ha nem feltételt, vagy nyugton maradtok <moderálva durva>”
 • 20. Georg 2009. szeptember 07. 22:27
  „Azt még sehol sem hallottam hogy a cigányság mit tesz a jobb megítéléséért.......csak követelőzést hallok.

  Pl a házak környékén rendet lehetne tenni,mert a tisztaság nem kerül pénzbe.

  -A hatóság is tehetetlen mert egy állandóan tetves családnál nem képes elérni a tisztaságot az ÁNTSZ-t egyszerüen nem engedte be az apuka.A szülőket meg eszi a méreg mert a TISZTA gyerekek lesznek tetvesek.......ez nem Ivánban történt,de amikor panaszkodnak goldoljanak erre és a hasonló dolgokra és egymás között oldják meg,akkor lesz alapja a követelőzésnek.

  A dolog úgy áll hogy a tetves gyereknek joga van iskolába járni,de a tiszta gyerekeknek nincs joguk tetü nélküli iskolához! Most akkor kit ér megkülönböztetés(diszkrimináció) ?

  Mit lehet tenni ? Akinek van törvényes! ötlete kérem ossza meg velem!”
 • 19. Kikelet 2009. szeptember 07. 22:24
  „Tisztelt BLA! (13)
  A Linter úr a faluban lakik. Ő nem a "Rózsadombról" beszél, mint a budapesti jogvédők.
  Sajnos ő is betartja a polkorretség korlátait (nem beszél nyíltan az igazságról), mert iderohanna sikítozni a média meg a megélhetési jogvédők......
  Az egyik fiát elítélték önbíráskodásért. Ellopták a motorját, tudta az egész falu ki volt a tettes, de a rendőrség nem tett semmit. Erre a legkisebb fiú felkerekedett és két pofonért cserébe visszahozta a motort. A tolvaj köszöni jól van, a Balázst meg előszedték...... Szóval a Linteréket nem kell egy kalap alá venni a Farkas Gáborral.
  A rendőrség, meg a semmihez nem értő, szenzációhajhász újságírók menjenek be a faluba és kérdezzék meg az embereket. Majd ők elmondják az igazságot (valószínűleg név nélkül, mert nekik a cigányokkal ellentétben tényleg van okuk félni)
  Tisztelettel: Kikelet”
 • 18. dokitomi 2009. szeptember 07. 21:41
  „Megint a becsületes képű gazemberek... Mindegyiknek olyan ártatlan munkás arca van.
  Nem ezek mentek ki Angliába dolgozni?

  Ja kérem, hogy ott meg büdös volt a munka és nem kaptak egyszerre segélyt és haza kellett jönni? Hát van ez így!”
 • 17. csigaZ 2009. szeptember 07. 21:36
  „Ki csinálja a cirkuszt? Nem a cigány?
  Szegények járőröznek éjjel, nem tudnak bemenni a munkahelyükre dolgozni. A családot nem tudják ezért eltartani.
  Meghatódtam teljesen.
  Miért van munkahelyük és még dolgozni is akarnak?
  Ez igen.
  Akkor hol a probléma?”
 • 16. info2009* 2009. szeptember 07. 21:22
  „The Rothschilds´ Gypsy Strategy = A The The Rothschilds cigany strategia Magyarorszagon

  Aki angolul ert, annak a magyarazat itt:

  http://www.henrymakow.com/hungary-_rothschild_strategy_o.html”
 • 15. tűzmanó 2009. szeptember 07. 21:08
  „Nem véletlenül volt Ivánon gárda tüntetés...”
 • 14. Intel 2009. szeptember 07. 20:05
  „BLA

  Azt hiszem ha olyan rendőrök lennének, mint Kóczán akkor valóban rend lenne az országban!
  A probléma ott kezdődik, hogy a Soproni rendőrség 60%-ának szakmai tudása nagyon messze van Kóczánétól...
  Farkas Gábor pedig langyos kapitány, akinek sokkal szigorúbb rendet kellene megkövetelni minden területen.”
 • 13. BLA 2009. szeptember 07. 19:31
  „A Linter, Farkas es Koczan elvtarsakat a ciganytelepre koltoztetni egy evre a csaladjukkal!!!!!!!!!!!!!!!
  Aztan johetnek a hasznos tanacsok toluk!!!! Addig kuss!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Mikor az ev leteltevel is ezt papoljak hajlani fogok ra, hogy az en erzeseimmel van gond.
  Mifele kulturat gyakorolnak majd? Lopas, verekedes, nemi eroszak, gyilkolas, rablas?!!!!!! Ugyan mar!!!!!!!!!!!”
 • 12. zhall 2009. szeptember 07. 18:18
  „"Csak egy szikra kell..."
  És néhány palack benzin....”
 • 11. Intel 2009. szeptember 07. 18:10
  „Ez erőszak nem a megoldáshoz vezet...”
 • 10. tódi 2009. szeptember 07. 17:52
  „Az ilyen írások után mindig a " kettős mérce " jut eszembe.
  Nem segített ,hanem ront a helyzeten .
  Ja és még valami a magyarok -főleg az idősek - gyerekek , na ők félnek igazán .
  Kire számíthatnak ?
  14 év alatti bandák = gyerekcsíny
  Mi lesz még ?”
 • 9. Freddy01 2009. szeptember 07. 13:00
  „"Csak egy szikra kell"
  Megkell adni nekik amit kérnek...”
28 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös tiltakozás az M9-es érdekében

Tovább olvasom