Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Csak befektetők menthetik meg a szőnyeggyárat

Sopron - A hónap végéig eldől, hogy bezár a nagy múltú soproni szőnyeggyár, vagy sikerül befektetőt találni – jelentette ki a Kisalföldnek Járfás Zoltán ügyvezető igazgató. Még senkit sem küldtek el a 63 dolgozó közül.

Az előzetes terveknek megfelelően január hetedikén még felvették a munkát a szőnyeggyár munkásai, alkalmazottjai – azóta is dolgoznak –, de sorsuk továbbra is bizonytalan. A Kisalföld 2007. december 24-én számolt be arról, hogy „Végóráit éli a nagy múltú gyár", de
 a vezetés nem mondott le arról, hogy szakmai vagy pénzügyi befektetőt találjon, így biztosítva a soproni szőnyeggyártás jövőjét.

A hónap végéig eldől, hogy megmarad-e a nagy múltú soproni szőnyeggyár, vagy végleg bezárják. Fotó: Magasi Dávid


– A tárgyalások még nem fejeződtek be – tudtuk meg Járfás Zoltán igazgatótól. – Várhatóan azonban a hónap végéig eldől a sorsunk. Jelenleg szakmai befektetőkkel tárgyalunk, mert alapvetően két lehetőség áll előttünk. Vagy olyan befektetőt találunk, aki rendelkezik a szőnyeggyártás háttériparával (például fonalgyártás), vagy olyant, aki jelentős piaci részesedéssel rendelkezik. Ugyanis ahhoz, hogy csökkenthessük a gyártás költségeit, az szükséges, hogy kiiktassuk a nagykereskedelmet és közvetlenül kerüljünk a piacra, vagy pedig olcsóbban kell beszerezni az alapanyagot.
 
Abban az esetben, ha sikeresek lesznek a tárgyalások, akkor megmenekülhet a soproni szőnyeggyártás és biztosítva lesz a dolgozók jövője, ha nem, akkor február közepén leállítjuk a termelést.
Járfás Zoltán igazgató
Ez utóbbi esetben a jogszabályoknak megfelelően válunk meg dolgozóinktól.
 A soproni szőnyeggyártás (és általában a textilipar) helyzete sajnos nem egyedi az országban, de Európában sem. Ismert, hogy a rendkívül olcsó keleti textiláruk  elborítják a piacot. Járfás Zoltán szerint a szőnyeg esetében elsősorban a kínai és a török áruk jelentik a legnagyobb veszélyt. Ez ellen csak termelési integrációval lehet felvenni a versenyt.

A szőnyeggyár, közismert nevén a Sotex az elmúlt években többször cserélt gazdát, termelését folyamatosan csökkentette, s többször volt létszámleépítés is, annak ellenére, hogy minőségi termékekkel jelentkezett. Úgy tűnik azonban, ezek az intézkedések sem voltak elegendőek ahhoz, hogy stabilizálja helyét a piacon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építési hiba vagy helytelen használat?

Sopron - Építési hiba vagy helytelen lakáshasználat? Ezt a kérdést kell eldönteniük a szakembereknek… Tovább olvasom