Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Csak a pénz hiányzik

„Csak” a pénz hiányzik az M9-es gyorsforgalmi út Sopron és Pereszteg közti szakasz megépítéséhez.
Újabb húsz kilométeres szakasz tervezése fejeződött be az M9-es gyorsforgalmi út környezetvédelmi felülvizsgálatával. Az öt lehetséges nyomvonalváltozatból a szakhatóság dönti el, hogy melyik jár a legkisebb természetkárosítással.

Mint arról többször beszámoltunk, Peresztegnél ágazik majd el a Győr felé tartó, jelenlegi 85. számú főút, illetve a Szombathely és Nagykanizsa felé tartó M9-es gyorsforgalmi út.

Mint azt Wimmer József, a Győr-Moson-Sopron Megyei Állami Közútkezelő Kht. főmérnöke érdeklődésünkre elmondta, elkészült és terheléses próbákat tartanak a nagycenki vasúti korrekciós szakaszon. Amint ez befejeződik – várhatóan még ebben a hónapban –, megtörténik a szakasz műszaki átadása is.

Októbertől már az új pályán közlekedhetnek a vonatok, és ezt követően kezdődhet el a régi pályaszakasz elbontása, így teremtve lehetőséget a gyorsforgalmi út építéséhez – tudtuk meg Wimmer Józseftől.
Jogerős építési engedéllyel rendelkezik a Sopron és Pereszteg közötti rész megépítése, melynek beruházója a Nemzeti Autópálya Rt. lesz. Amennyiben sikerül forrást találni, akár már holnap megkezdődhet a kivitelező kiválasztása. Az osztrák oldalon azonban nyomvonalváltoztatást szeretnének elérni az ott lakók. Amennyiben ez megtörténne, érintené a magyar szakaszt is. Wimmer József szerint többször egyeztettek, tárgyaltak a kinti társszervekkel, és kormányközi megállapodás is született, hogy a most érvényben lévő nyomvonalon halad majd az M9-es.

A kiviteli engedélyek megszerzése után a megyei közútkezelő közvetlenül már nem érintett a gyorsforgalmi út kivitelezésben. A törvény szerint a Nemzeti Autópálya Rt. veszi át a helyüket, és a részvénytársaság írja ki a pályázatokat és fogja össze majd a kivitelezést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kidöntötte a villanypóznát

Egy új-hermesi férfi vasárnap perccel Sopron és Brennbergbánya között nekihajtott egy… Tovább olvasom