Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Cragiale-bemutatóval kezdődik az évad a Soproni Petőfi Színházban

Idén minden eddiginél több, mintegy 10 500 bérletes nézőre számítanak, ami jelentős növekedés a két évvel ezelőtthez képest.

Szombaton este mutatják be Ion Luca Caragiale Az elveszett levél című komédiáját Béres László rendezésében a Soproni Petőfi Színházban, ahol ezzel a darabbal indul a 2014/2015-ös évad.

Béres László, a darab rendezője a premiert beharangozó pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az 1884-ben írt komédiát Romániában minden évben háromszor-négyszer színpadra állítják, népszerűségét az is mutatja, hogy eddig 37 nyelvre fordították le.

Örökérvényű történetet írt Caragiale, aktualitása ma is van – tette hozzá a rendező. A történet egy szerelmes levél köré épül, amelyet a helyi prefektus írt a szeretőjének, Zoénak, aki a román vezető párt elnökének a felesége. A választások előtt a levél az ellenzék kezébe kerül, így a műben zsarolások, politikai marakodások és hatalmi harcok bontakoznak ki.

Két műfajt kapcsol össze a darab, a félreértéseken alapuló bohózatot és a társadalmi szatírát – mondta a rendező. Véletlen, hogy épp az október 12-i helyhatósági választás előtt egy nappal lesz a darab premierje - jegyezte meg Béres László az MTI-nek, hozzátéve, hogy két évvel ezelőtt tárgyaltak először a színház igazgatójával, Pataki Andrással a mű bemutatásáról, és a premier időpontját már a választások kiírása előtt eldöntötték.

A komédiában a társulat tagjai mellett Kozma Attila romániai magyar színművész és Kovács Frigyes szerbiai magyar színész is játszik.

Pataki András, a színház igazgatója emlékeztetett arra, hogy tíz nagyszínpadi, hat stúdiószínpadi, egy tantermi és egy "színházjáró" előadása lesz a társulatnak az idei évadban, amelynek mottója az identitáskeresés. Együtt gondolkodni hívják a nézőket, amelynek jó példája Caragiale darabja – tette hozzá az igazgató. Elmondta azt is, hogy idén minden eddiginél több, mintegy 10 500 bérletes nézőre számítanak, ami jelentős növekedés a két évvel ezelőtti 6 100 bérletes nézőhöz képest. Sikernek értékelte az óvodás bérletezést, ahol plusz egy bérletet kellett bevezetni, annyian jelentkeztek.

A pénteki eseményen köszöntötték a tízezredik bérletet váltó nézőt is. A sajtótájékoztatón Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője és Pál József, a soproni Nautilus együttes vezetője bejelentették, hogy a zenekar október 25-én a Sopron Balett javára ad jótékonysági koncertet.

Demcsák Ottó hozzátette, hogy a koncerten a Sopron Balett társulata is fellép majd, a Végtelen Európa című táncjátékból adnak elő részleteket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soltra E. Tamás - Első díjat ért a cvikker

Soltra E. Tamás soproni éremművész munkája nyerte az első díjat a New Yorkban rendezett meghívásos… Tovább olvasom