Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Civilház lesz a Dorfmeister utca 1.

Sopron - A Sopronban működő nemzetiségi önkormányzat, valamint civilszervezetek székhelye lehet a Dorfmeister utca 1. Ennek megvalósítása az év első felében várható. A németek nem szeretnének közösködni.
– Kidolgozás alatt áll a Dorfmeister utcai, jelenleg üresen álló ingatlan hasznosítási terve – mondta érdeklődésünkre Abdai Géza soproni alpolgármester, aki részletezte: az elképzelések szerint a városban működő nemzetiségi önkormányzatok, kulturális egyesületek, civilszervezetek kapnának ott helyet. Jelenleg az igények felmérése zajlik. A városvezetés a közösségi házként funkcionáló épület rendbetételére – belső kifestésére, esetenként belső terek kialakítására –, továbbá fenntartására, közüzemi költségeinek fedezésére az anyagi forrásokat biztosítani fogja. Hogy konkrétan mekkora összegről is lenne szó, az egyelőre nem tisztázódott, miként az sem, a közösségi ház a Pro Kultúra vagy a Sopron Holding égisze alatt működjék-e.

– A felvetődő kérdések megválaszolása a közeli hetek-hónapok feladata. Ugyanakkor szeretnénk, ha idén, az első félévben át is adhatnánk új funkciójának az épületet – zárta Abdai Géza alpolgármester.


A Dorfmeister utcai épületben a városban működő nemzetiségi önkormányzatok, civilszervezetek kapnának helyet.


A Dorfmeister utcai tömböt korábban a helyi német nemzetiségi önkormányzat szerette volna megkapni (Kisalföld, 2007. október 2., Megegyezésben bíznak a németek). A városvezetéssel tavaly jól haladtak a tárgyalások, hármas cserével – és a mintegy 19 millió forint értékkülönbözetnek az Országos Német Kisebbségi Önkormányzat által való befizetésével – úgy tűnt, hasznosulhat az üresen álló épület. Végül egy olyan konstrukciót alakított ki a soproni közgyűlés, hogy „civilházként" a tömb teljesen önkormányzati tulajdonba került.

– Időközben a soproni önkormányzat egymillió-nyolcszázezer forintos kamattal visszafizette az Országos Német Kisebbségi Önkormányzatnak a korábban befizetett összeget – tudtuk meg Hirschler Rezsőtől, a helyi német kisebbségi önkormányzat elnökétől. – Sajnáljuk, hogy önkormányzatunknak nem sikerült az épület átvétele – hiszen komplett tervekkel álltunk elő, milyen élettel töltöttük volna meg a patinás falakat.

Egy ingatlan állaga csak romlik, ha nincs benne élet. Mára lelopták róla a réz ereszcsatornát, a szellőzetlenségtől pedig erős dohszag uralkodik az alsó szinteken. Azt a kérdést pedig elvetjük, hogy az összes többi kisebbségi önkormányzattal, civilszervezetekkel legyen közös a székhelyünk. A soproni németség történelmi hagyományai iránti tisztelet indokolja, hogy a helyi német önkormányzat önálló székházzal rendelkezzen. Jelenleg a városháza második emeletén, egy irodában dolgozunk, szervezzük a kulturális életünket. Rendezvényeinket esetenként a GYIK-ban, batyusbállal egybekötött közgyűléseinket – miként most szombaton este 6 órától – az NYME új Erzsébet utcai aulájában tartjuk meg.

Olvasóink írták

  • 2. FREDDY/S 2008. február 08. 07:33
    „Majd akkor lesz értelme egy önálló épületnek, ha a nemzetiségiek érdekeit is képviselik demokratikusan, addig felesleges egy ilyen szép épületet ilyen célra felhasználni, nemde...”
  • 1. Wendriner 2008. február 08. 07:26
    „No ez a kép bizony a Jégverem utcában készült. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Habzott az Ikva patak vize

Petőháza - A petőházi cukorgyár területén, egy leengedésre váró tározóból került 2000–4000… Tovább olvasom