Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Civil kezdeményezés a tülkölés ellen

Társadalmi kezdeményezést indít az éjszaka is dolgozó soproni fiatalember a mozgóárus járművek hangjelzései ellen.

Borsodi Zsolt soproni fiatalember gyakran dolgozik éjszaka is. A délelőttöket – kiváltképp hétvégén – pihenéssel, alvással szeretné tölteni. Ezt azonban sokszor keresztülhúzza a mozgóárusok járműveinek hosszú, figyelemfelkeltő, többször is megismételt tülkölése.

„Nem kívánom senkinek ezt a rossz érzést"

– Reggel az éjszakai munka után mély álomba merülök. Alig sikerül elaludnom, amikor máris felriaszt a figyelemfelkeltő hangjelzés. Nem kívánom senkinek ezt a rossz érzést, viszont tudom, nemcsak én vagyok így vele, hanem sokan mások is. Úgy érzem, jogunk van a pihenéshez – mesélte a fiatalember, aki – mint mondta – már háromszor is leszaladt papucsban, pólóban a mozgóárushoz, hogy megbeszéljék a problémát.

– Először elküldött melegebb éghajlatra, másodszor széttárta a kezét, mondván, van engedélye. Sajnos legutóbb sem láttam rajta a legcsekélyebb jóindulatot, hogy figyelembe vegye kérésemet. Ezért Sopron jegyzőjéhez fordultam, hogy valami megoldást találjunk sokunk problémájára. A jegyzői irodában azt tanácsolták, írásos beadványban foglaljam össze észrevételeimet.

Szeretné, ha délelőtt 10-ig soha nem szólna

Borsodi Zsolt elárulta: ekkor gondolt arra, társadalmi kezdeményezést indít, hogy a tömegek erejével időkorlátok közé szorítsák a mozgóárusok sokak által nemkívánatosnak tartott csendháborítását. 

 – Azt szeretnénk elérni, hogy Sopronban hétvégenként délelőttönként 10 óráig, majd délután 1-től 4 óráig sehol ne tülkölhessenek az árusok. Pár kilométerrel odébb, Ausztriában igen komolyan veszik a hétvégi pihenést szolgáló csendrendeletet, például ilyenkor még a motoros fűnyíró beindítása is tilos, nemhogy a hangos tülkölés – fejtette ki Borsodi Zsolt.
 Ezért lehetővé teszi a fiatalember, hogy akik egyetértenek a mozgóárusok hangjelzéseinek tervezett korlátozásával, és aláírnák a jegyzőhöz fogalmazott levelet, keressék meg a 70/521-4992-es telefonszámon.

Aki egyetért a mozgóárusok hangjelzéseinek korlátozásával,
és aláírná a jegyzőnek fogalmazott levelet, a 70/521-4992-es
telefonszámon veheti fel a kapcsolatot Borsodi Zsolttal.

A megkérdezett mozgóárusok nem örülnek a kezdeményezésnek, hiszen – mint mondták – ez kedvezőtlenül hatna üzletükre. „Mi házhoz hozzuk az árut, ehhez kell a hangjelzés. Ez a pluszszolgáltatás sokak számára ellensúlyozza mások esetleges bosszúságát" – fogalmaztak. Akadtak azonban optimisták is, szerintük megfelelő propagandával, tájékoztatókkal ilyen körülmények között is meg lehetne őrizni a vásárlói kört.

– A mozgóárusok zavaró hangjelzése miatt a panaszosok birtokvédelmi kérelemmel fordulhatnak a jegyzőhöz, amire volt is példa. Ez azonban csak egyedi esetekben nyújthat – indokolt panasz esetén – megoldást. A hangjelzés korlátozását, illetve máshol történő megállást írhatunk elő. Olyan általános szabályozásra, amely a nap bizonyos szakaszában a város teljes területén általánosságban megtiltaná a hangjelzés alkalmazását, jelenleg nincs lehetőség – válaszolta érdeklődésünkre dr. Tölli Katalin, Sopron aljegyzője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bárhol átmehetünk majd Ausztriába

A schengeni övezethez való csatlakozása után sem válnak feleslegessé a már működő határátlépési pontok. Az oda vezető úthálózat fejlesztése viszont elkerülhetetlen. Bár a csatlakozás pontos időpontja kérdéses, annyi bizonyos, hogy várhatóan az év végétől Magyarország tagja lesz a schengeni övezetnek. Amint életbe lép schengeni egyezmény bárhol, bármikor átmehetünk Ausztriába. Tovább olvasom