Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Citromdíjat kapott egy soproni épület

Sopron - Citromdíjat „érdemelt" a pénteki műemléki világnapon a soproni Hátsókapu 1. számú ház, félbehagyott műemléki helyreállításáért és a folyamatos állagromlásért. Lassan tíz éve lesz, hogy a kétszintes épület az önkormányzattól magántulajdonba került.

Hátsókapu 1.

Vállalkozó kedvű tulajdonosok jönnek-mennek, de a Hátsókapu 1. szám alatti műemléki védettséget élvező kétszintes ház marad. Marad olyan állapotban, amilyenné vált az elmúlt években. Lakatlanul, egyre romló állaggal, felújításra várva. Sopron egyik meghatározó belvárosi épületét még 1999-ben adták el osztrákoknak, ők néhány év múlva továbbadták egy GSA Multi nevezetű kft.-nek, amely 142 millió forintért vásárolta meg, s 140 millió forintot szánt felújítására, az üzletek és lakások kialakítására.

Lassan tíz éve, hogy üresen áll, és felújításra vár a Hátsókapu 1. szám alatti épület Sopronban. Fotó: Magasi Dávid
Lassan tíz éve, hogy üresen áll, és felújításra vár a Hátsókapu 1. szám alatti épület Sopronban. Fotó: Magasi Dávid

A munkát még 2005 tavaszán elkezdték, az utcát lezárták. A tetőszerkezetet kicserélték, de aztán szinte varázsütésre minden abbamaradt.

– Az általam képviselt GSA Multi Kft. szándéka szerint szeretné befejezni a projektet – válaszolta érdeklődésünkre Grubich János, az egyik soproni ingatlaniroda vezetője. – Az építkezés azért állt le, mert elfogyott a cég pénze, viszont hitelt – eddig – még nem kaptak. Több magyarországi bankkal is felvették a kapcsolatot, de több hónapos huzavona után végül egyik sem adott kölcsönt. A kft. vezetői most Ausztriában próbálnak pénzhez jutni. Amennyiben sikerrel járnak, folytatódik az épület felújítása, átalakítása. Annak ellenére, hogy évek óta áll az építkezés, három lakásra és három üzlethelyiségre lenne konkrét vevő, és meggyőződésem, hogy a többire is lesz, ha folytatódnak a munkálatok.

 Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha Ausztriában sem látják a bankok jó üzletnek ezt a befektetést, az irodavezető érthető módon  nem tudott választ adni.

Egy azonban biztos, lassan tíz éve áll a belvárosban egy olyan épület,
amely valóban jobb sorsra lenne érdemes.

Mostani állapotában viszont rontja a Hátsókapu képét, az útelzárás miatt lehetetlenné téve  – kivéve a gyalogosok számára – a közlekedést a Várkerület és a belváros között. A Kisalföld információi szerint  idén októberben lejár az örökségvédelmi hivatal által kiadott építési engedély. A kft. az önkormányzattól még az előző ciklusban úgynevezett eltérő közterület-használatbavételi engedélyt kapott.

Jelenleg – mint azt dr. Dobos József jegyzőtől megtudtuk – egy hatósági eljárás van folyamatban, amelynek célja, hogy a kft. fizessen a közterület használatáért, másrészt pedig, miután nincs építkezés, felszabadíthassák a Hátsókaput a közlekedés számára. 

Frigyes-laktanya, Schlichter-villa
2005-ben az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a győri Frigyes-laktanyának és a Schlichter-villának ítélte a Citromdíjat. A szervezet az épületek károsítását találta „elismerésre" méltónak. Azóta a Frigyes-laktanya épületegyüttesének egy része megújult, a Leier cég beruházásaként a munkálatok most is tartanak.

Olvasóink írták

 • 13. laza 2008. április 24. 14:18
  „Tényleg semmi gondom nem lenne a számonkéréssel ill.az elszámoltatással,ha közben történne valami érdemleges dolog is.
  Sajnos sem ebben sem abban nincs előrelépés és mind az előttem irt hozzászólás is jelzi semmi sem történik a koklerekkel szemben sem.Nálam az sem eredmény,ha az önkorményzatot vezető frakció dönt háromszáz millió forintos adóság egy Euró-ért történő megvásárlásáról.
  Szóval látva a kormányunk eszetlen nemzetellenes müködését és az önkormányzatunk tehetetlenségét egyre reménytelenebb a jövőképünk.”
 • 12. hehe 2008. április 24. 12:53
  „Azt hiszem eleget vitatkoztatok.....
  Sajnos ebben a városban nem MI vagyunk a fontosak ittlakók.....
  Most éppen hódmezővásárhelyen vagyok és hát .... el kell mondjam, hogy ami itt van azt mi nyugati nagyképű seggfejek el sem tudjuk képzelni.... ITT AZ AKTUÁLIS POLGÁRMESTER TESZ A VÁROSÉRT, pedig ez is fideszes csak többre értékeli a helyi érdekeket...

  na mindegy, csak gondoltam elmondom...

  Ami ezt a házat illeti.... háát simán megbűntetném a tulajdonost, de annyira, hogy vissza kelljen adnia az épületet......

  Amennyire tudom azért áll az egész, mert egy hirhedt soproni vállalkozó (akinek több épitkezése is befuccsolt és az emberek próbálják visszaperelni a pénzüket) vásárolta meg szarért-hugyért az épületet, majd egy jelentős hitellel (200M ft) megterhelte az épületet és próbálta igy értékesiteni, de a külföldi befektető időben rájött az átverésre és visszalépett a vásárlástól....

  szóval ..... MEGBÜNTETNI A TULAJDONOST, hogy gebedjen bele!!!!!”
 • 11. yello 2008. április 22. 14:15
  „T. Susu!
  Akkor tegyük mérlegre: miből profitál hosszútávon jobban egy város? ha a városvezetők perekre fecsérelik a közpénzt és a tevékeny időt vagy ha fel- és elismerve az előző gárda által okozott veszteségeket a menthetőségen és a javításon dolgoznak? ha mindenütt az előző személyi felállásról, hierarchiáról fecsegnek, tengelyt akasztanak úton-útfélen vagy ha nyitnak a pénzforrások, támogatások, pályázatok felé és a mával meg a jövővel törődnek? na? melyikkel hova érünk?
  ne értesse félre a szavaimat, egy szóval sem írtam, hogy nincs sara a Walter (...Gimesi !) rezsimnek, hogy nincs miről elszámolniuk....de ha magát gyerekkorábban alaposan helybenhagyta egy csapat agresszív suhanc, akkor mostanáig kesereg ezen, netán bosszúszomjasan vicsorog, vagy megtanul időközben valami önvédelmi sportot és felvértezi, megerősíti önmagát? melyik megoldással fejlődik teste, lelke, jelleme?
  A mesterségesen szított, fenntartott káoszban jól lehet észrevétlenül manőverezni, aztán az elszámoltatásnál megint manus manum lavat...
  Médium téren pedig egyetértünk.”
 • 10. papesz 2008. április 22. 10:21
  „susu
  szerinted milyen pozitív változás történik a városban?”
 • 9. susu 2008. április 21. 17:00
  „T Yello!
  Elfelejti, hogy a múltat eltörölni nem lehet. Az előző városvezetések hibáit, felhalmozott adósságát egyik napról a másikra nem lehet helyrehozni, főleg úgy nem, hogy az önkormányzatot még a kormány is "húzza".Igen is nem szabad maszatolni, igen is vájkálni kell a múltban el kell számoltatni az előző városvezetést. Persze nagyon nehéz ezeket a dolgokat jól publikálni, amikor a média képviselői nem ismerik az objektív tájékoztatást. Nagyon ritkán olvasok olyan cikket a Kisalfölben, ami pozitív színben festi le a soproni Önkormányzatot.”
 • 8. yello 2008. április 21. 12:48
  „Tisztelt susu!
  Egyre gyarapodik az a tábor, akik sem az előző(tbsz.), sem a jelenlegi vezetéssel nem elégedettek és nem azért, mert örök telhetetlenek, hanem mert egy ennél jobb sorsra érdemes, élhető(bb) városban szeretnénk élni. Nekem teljesen mindegy, hogy a polgármestert Fodornak, Walternak vagy Dömdödömnek hívják, ha végre azt látom, hogy egyéni érdekeket nem előtérbe helyezve, valamiféle progresszív vezetési stílus bontakozik ki marakodás, mutogatás és örökös múltban vájkálás helyett...na akkor azt is le fogom írni, annak is hangot adok örömmel.
  Jelenleg - az apróbb polgári-társadalmi, egyéni kezdeményezések pozitívumait leszámítva - nem tudok minek örülni.
  Javítsatok ki, ha tévedek, hogy ezzel nem vagyok egyedül.”
 • 7. susu 2008. április 21. 11:43
  „Tisztelt Hozzászólok!
  Most lehet a városvezetést szídni. Kinek az idejében indultak ezek a munkák, kik adták el az ingatlant?
  Gimesi úr SZDSZ-s polgármester, illetve Walter elvtárs MSZP-s polgármester.
  Akkor, miért nem kiabáltak, miért nem háborogtak?”
 • 6. Egy aggódó soproni 2008. április 21. 08:40
  „Teljesen egyettértek Csabasz-szal! Az áldatlan állapotokat meg kell szüntetni! És ez vonatkozik a Hátsókapu utcai ingatlanra is! Az itteni befektető teljesen eladósodott, tartozik fűnek-fának, pénzt senki sem lát tőle, és ebből az építkezéséből sem lesz semmi, csakúgy, mint több más ingatlanával Sopronban és a Muckkal. Elkeserítő látvány, és nem értem a városvezetést sem, hogyan tudja ezt megengedni, miért nem tesz semmit! Az épület befejezését 2005 decemberére, majd 2006 decemberére ígérte, aztán ebből újabb és újabb időpontok lettek. A vállalkozót elérni lehetetlen, fizetésképtelenné vált....”
 • 5. csabazs 2008. április 20. 06:46
  „Laza!
  A Balfi utca egy elcseszett project! Már ideje volna megnézni, hogy ki/ kik a felelős azért ami ott folyik!
  Volt aki a téli tűzelőt talicskával hordta be a házáig, mert lehetetlen a közlekedés. Arról nem is beszélve, hogy elég sok idős ember lakik arra, nekik még nehetebb!

  A városvezetésnek nem sárdobálással kellene foglalkozni, hanem az áldatlan állapotokat megszüntetni(pl. Petőfi tér)!”
 • 4. csabazs 2008. április 20. 06:40
  „yelló!
  Így igaz! de akkor sem értem, hogy a városvezetés miért nem tesz valamit?”
 • 3. yello 2008. április 19. 18:38
  „Kedves Zsuzsanna, igazat szólsz, de ehhez bizony az kellene, hogy az adás-vételi szerződéseket a város részéről ad1: hozzáértő készítse el, ad2: nem bratyizós szellemben köttessék.
  Jelenleg és a múltban is bizony egyik feltétel sem teljesült!”
 • 2. Laza 2008. április 19. 16:23
  „Nálam azért a Balfi utca -i állapotok is versenyben lennének eme kitüntető cimért.Elképesztő állapotok uralkodnak.
  A Jó Isten és a vakszerencse edddig még segített a nagyobb balesetek elkerülésével.Az a kérdés:Meddig?”
 • 1. Csaba Zsuzsanna 2008. április 19. 15:41
  „Ha egy város elad egy épületet, akkor sem lenne szabad, hogy ilyen sokéig elhuzódjon az épület felújítása!
  Az eladásnál határidőket és szankciókat kellenne a szerződésbe bevenni, ennek hiányában még évekig rontja/ronthatja a városképet!

  Egyáltalán miért kellett eladni az épületet?

  Emlékezetes, hogy a Major-köz sarkát mennyi ideig csúfította, az akkor még beépíttetlen telek a városképet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhét Dalí-metszet érkezik a soproni Festőterembe

Sopron - A spanyol zseni, Salvador Dalí huszonhét fametszetét állítják ki májusban a soproni… Tovább olvasom