Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Cirkuszoltak Sopronban - Halálcsavar és oroszlán lovaglás a porondon

Az elmúlt napokban Sopronban verte fel a sátrát a Richter család cirkusza. Egy előadás erejéig portálunk is elkalandozott az izgalmasnak vélt világban.
Dermedt csend. A kés pengéjén végig fut a fény, szikrákat szór szét. A táblán merev pózban egy nő. Arcán fagyott mosoly. A kéz lendül, a fegyver repül. Beleolvad a lécbe, nem érint húst, sokáig rezeg fel és le.

A tömeg éljenzésben tör ki, a szívek dübörögnek. A késdobáló leveszi szeméről a kendőt. Felszabadultan nevet, a hölgy széles mozdulatokkal bíztat mindenkit a tapsra. Megkapják az elismerést.

A cirkusz, ha jó, akkor az izgalmas számoknál feszültség a levegőben, a szórakozatóaknál vidámság. A felnőtt gyermekké tud válni, szájtátva bámulni. A gyermek felnőtté tud válni, lélegzetét visszafojtva erősen koncentrál. S végeredményben élvezik a varázslatot.

A cirkusz, ha nem jó, akkor unalom. Arra vár az ember, mikor jön az elrepülő penge helyett a kegyelemdöfés.

Sopronban a Richter Cirkusz - Perinyo oroszlánt ˝lovagol˝

A soproni cirkusztéren hosszú sor kígyózik a Richter család jegypénztára előtt, sokan szeretnének bejutni az utolsó előadásra. Főként kisgyermekes szülők várakoznak, s szemlélik a jegyárakat: a padsorba 500 forintért, a széksorba 1000 forintért, a ˝páholyba˝ pedig 1500 forintért lehet belépőt váltani. Megítélésünk szerint az árak nem elrugaszkodottak a valóságtól, igaz, még nem tudjuk, milyen színvonalú produkcióra számíthatunk.

A sátorban hangos cirkuszi zene fogadja a vendégeket, s erős ˝oroszlánszag˝ terjed a levegőben. Ha a porondra nézünk, megkapjuk a magyarázatot: két afrikai sörényes már kint várakozik - természetesen biztonsági rácsok mögött.

Szabadon ˝garázdálkodik˝ azonban egy nőnek öltözött férfi: rózsát szagolgatva és pattogatott kukoricát szorongatva sétál a nézőtéren. Mint hamarosan - egy kisebb közjáték után- kiderül, az oroszlánokkal való ˝randevúra˝ készül, s álcáját levetve ő lesz a porondmester.

A fenséges állatok jutalomfalatok ellenében székeken, deszkán egyensúlyoznak, s szelíd cicának látszanak.
Perinyo neve sokat mondhat azok számára, akik kicsit is ismerősek a cirkusz világában. A férfi egy ősi cirkuszos dinasztia leszármazottja,s Markus, a híres oroszlán, - akinek fogai közé is beteheti a fejét - vele él együtt, háziállatként.

A gazda most két, fiatal ˝tanítványával˝ nyűgözi le a közönséget: a fenséges állatok jutalomfalatok ellenében székeken, deszkán egyensúlyoznak, s szelíd cicának látszanak. Olyannyira, hogy Perinyo még meg is lovagolja egyiküket. Taps kíséretében távoznak a pódiumról.

Marcus, és gazdája. Perinyo egy régebbi felvételen.
Marcus, és gazdája, Perinyo egy régebbi felvételen.

A nézőtér szép számú közönségét az első produkció után bohóc szórakoztatja. A nagy, piros orrú emberkék - két ügyeletes ˝gyerkőc kedvenc˝ van - rövidebb-hosszabb, érdekesebb és kevésbé jó műsorszámokkal gyakran visszatérnek.

A cirkuszi délután gyorsan telik, szaporán követik egymást a bűvészek, zsonglőrök, Indiana Jones és állatai. Az első ˝felvonás˝ felhozatalából kiemelkedik Ádám Nikolett. A légtornász lányról első ránézésre is megállapíthatjuk: ő a cirkusz világába született, erre a célra hivatott. Szájtátva figyeljük mutatványait a levegőben. Gyönyörű, ahogy tekereg, forog a magasban, teljesen uralja mozdulatait, semmiben nem hibázik. A halálcsavar is sikerül. Vastapsot kap. Hamarosan bátyja, Ádám Dévid segítségére lesz, aki kézegyensúlyozó művész, s szintén lenyűgözi a közönséget.

A szünet szépen termeli a bevételt

A testvérek után szünet következik. Felállnánk a helyünkről friss levegőért, ám a konferáló hölgy szavai marasztalnak. Elmondja, hogy a 10 percen át a gyerekeknek pónilovaglásra nyílik lehetőségük, - két kör a porondon 500 forint -, tombolát lehet vásárolni, s jó eséllyel csodás ajándékok várnak két szerencsés nyertesre.

Gyülekeznek a csemeték a szép pónik előtt, sok szülő szánja rá magát, hogy porontya kedvében járjon. Van, aki mélyen a zsebébe nyúl, s több körre fizet. Aki kimarad, irigykedik, duzzog, vagy sírva fakad. Az ifjú lovasokra két ember is ügyel: egyik a négylábút vezeti, a másik pedig a lurkó egyensúlyát figyeli.

Aki a nagy izgalmak hatására megszomjazott, megéhezett, a cirkuszi büfében kedvére válogathat, igaz mindennek elkérik az árát. Nem túlzás azt állítani, hogy a szünet majd’ ugyanannyi bevételt termel, mint ami a jegyek árából folyt be.

Az Ádám testvérek mentik meg a társulatot

A 10 perc leteltével ˝futószalagon˝ érkeznek a további produkciók, a második részben hamar elérkezünk a fináléhoz. A pódiumon minden fellépő vidám, lelkesen hajtják végre feladataikat, ám valami mégis hiányzik ahhoz, hogy a közönséget igazán magukkal ragadják.

A késdobáló megpróbált ugyan nyomot hagyni az emberek emlékezetében, ám előadása klisészerű, nincs dermedt csend, nincs feszültség, nincs riadt nő. A kegyelemdöfés alól az Ádám testvérek mentik meg a társulatot. ˝Magyaros˝ attrakciójukkal hatalmas sikert aratnak; egy szép hátaslón elképesztő dolgokat művelnek.

Az utolsó produkció sokat ˝dobott˝ az összképen, így elmondható: délutáni kikapcsolódásnak egészen jó volt a Richter család cirkusza.  Aki magasabb nívóra vágyik, talán nem is a vándorcirkuszok társulatánál kell keresnie. Mindenki előtt ismeretes gazdasági nehézségeik ellenére az is örvendetes, hogy láthatóan élvezettel végzik a dolgukat, s fenntartják ezt az évszázados hagyományt.

Olvasóink írták

 • 5. potyesz 2011. április 13. 22:10
  „Íme a példa mire képes az újság írás ,magasztalni egy gyenge produkciót. A műsor nagyon gyenge volt ,talán tíz perc ami élvezhető volt.”
 • 4. coolzsu 2011. április 13. 21:11
  „kedves Gabika! két gyerekkel, az már háromszor 500,... plusz mégegyszer a lovaglásért is... de szerencsére a gyerekek is rettentően unták, így kinéz, hogy soha többet nem kell mennünk ... :D öröm az ürömben”
 • 3. Monesz 2011. április 13. 15:11
  „Nekem nem szórakztató az állatkínzás! Soha nem fogom olyan cirkuszba vinni a gyerekeimet ahol állatok vannak!”
 • 2. Gabika22 2011. április 13. 08:42
  „500 Ft sok??? :D Ugy kell felfogni legalább láttál vadállatokat műsorral! :D”
 • 1. coolzsu 2011. április 12. 20:26
  „iszonyatosan gyenge produkció volt! alig voltunk néhányan, de a fele a szünetben hazament... ha az én három éves lánykám unja a műsort, és menne, akkor az elég sokat elárul a nívóról... ((( szégyenteljes alkotás volt, gyenge, unalmas, drága, semmitérő, cirkusznak aligha nevezhető gagyi, ahol sajnos visszaélnek a nevükkel... többet soha nem halljak cirkuszról se! egy kanyi vasat sem adok soha többé egyetlen vándorcirkuszért sem, az egyszer biztos”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NYME Szépe 2011: A legszebb soproni egyetemisták - Olvasóink döntöttek - Fotók

A NYME Szépe 2011 - Ön szerint ki a legszebb soproni egyetemista? című szavazásunk lezárult.… Tovább olvasom