Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Cigi csempészet: A megélhetésért teszi sok kamionos

Mi visz rá egy kamionsofőrt, hogy cigarettát csempésszen? A válasz: a megélhetés.

A hírekben rendszeresen találkozunk olyan közleményekkel, amely szerint cigaretta csempészek buktak le. Általában néhány száz kartonról megtalálásáról van szó. Eddig a hivatalos rész, ám van a másik oldal. Történetesen azok a sofőrök, akik mindezt elkövetik.

Riportunk alanya név nélkül vállalta a nyilatkozatot. Főszereplőnket nevezzük Istvánnak.

- Minden a megélhetésről szól, sokak mellett jómagam és a családom is nehezen él meg a minimálbéres keresetből - kezdte történetét István. - Tudom, amit csinálok, azt a törvény bünteti, de a kényszer nagy úr. Gyermeket nevelünk, s a hónap végére lássuk be: elfogy a pénz. A cigaretta csempészetből bejön havi 200-250 ezer forint.

István azt mondja, ő igazából nem is csempész, sokkal inkább kereskedő. A zárjegyes cigarettát Ukrajnában vásárolja, majd adja el a Nyugat-európai országokban. Ausztriától kezdve, Angliáig bezárólag mindenhol van kereslet az olcsóbb dohányra. Könnyen lehet vevőt találni, hiszen nyugaton jóval drágább a füstölnivaló, mint hazánkban, vagy tőlünk Keletebbre. A kamionos szakmában mindenki ismer mindenkit, így a beszerzéssel és az értékesítéssel sincs gond. Lehet ezt egyedül, amolyan magányos farkasként is csinálni. S nem kell egyből szervezett csempészetre gondolni.

Szerinte ő „csupán" átutaztatta az árut az országon.

- A bevételt Magyarországon költjük el, azaz még jót is teszünk az országnak - folytatja István. - Ehhez képest, a lebukás után kétszeresen is megbüntethetnek. A bíróságok ismerőseim köréből szerzett információ alapján, az első alkalom után felfüggesztett börtönbüntetést szabnak ki, emellett a vámosok jövedéki bírság megfizetésére is kötelezik a megfogott kamionost. Miközben én nem nagy tételben „utaztam", hanem csupán a megélhetésért tettem valamit. Félsz sosem volt bennem, de tudtam, hogy egyszer lebukok.

- Ha lenne normális fizetésünk, akkor sok társammal együtt nem kényszerülnénk ilyen tévutakra - mutat rá István. - Fizetni kell a lakáshitelt, a megélhetés is egyre drágább. Mivel néhány száz karton cigarettáról van szó, ezeket jól el lehet rejteni. Sokszor próbálkoznak, végső esetben kétségbeesésükben a vámosok megvesztegetésével. Ők is emberek nekik is meg kell élni valamiből. Az is közismert a kamionosok között, hogy ilyenkor esetenként 1.500 euró szokott lenni a kenőpénz. Sajnos, így működik az élet. Még akkor is, ha erről nem beszélünk, vagy nem nézünk a dolgok mögé.

A nyitókép illusztráció. Fotó: internet.

Olvasóink írták

 • 8. lolita 2011. augusztus 20. 07:47
  „Mindeki ügyeskedik a sajat területen,de a kamionosok jol keresnek( a hazai gepkocsi vezetökhöz kepest) es egy kicsit fenyezik magukat (vannak kivetelek en keveset ismerek)”
 • 7. SPAN 2011. augusztus 19. 19:31
  „had csinálja ....ezzel a sógorék pénztárcája lesz kevesebb .......a miénk meg több......:)))))) lesz vásárló erő :))”
 • 6. vonalkód 2011. augusztus 19. 00:16
  „Az embercsempészet is így van ha valaki akar menjen, ha viteti magát fizessen”
 • 5. bobo 2011. augusztus 18. 11:15
  „@bennevagyok: az, hogy mi a törvénytelen, erősen relatív. Vannak helyek, ahol szabadon tehetsz valamit, máshol meg ugyanazt keményen büntetik a törvények. Ahogy a cigi jövedéki adója is országonként változik. A kamionos jelen esetben az egyes államok nyerészkedését, pontosabban az eltérő extraprofit mértékét fordítja a maga hasznára. Ha a világon mindenhol egységes áron lenne a dohány, nem lenne értelme csempészni (max. a lopottat).”
 • 4. bennevagyok 2011. augusztus 18. 09:37
  „@bobo: nem, nem jobb. A törvénytelen cselekedet az egyformán törvénytelen, föggetlenül attól, miről van szó.”
 • 3. anuvuk 2011. augusztus 17. 21:56
  „A mai világban senki nem dúskál a pénzben, a kamionosoknak csak annyit, ne lopjanak, csempésszenek!!!!

  A gyártóknak, az legyen (lenne) minden Európai országra érvényes, - le a füst szűrőt, a szemét magot, - az árát meg le a béka s......!!!!!!!
  Mindjárt egy utolsó dolog lenne, nem érné meg csempészni!!!!!”
 • 2. bobo 2011. augusztus 17. 21:20
  „@Elektra710: azért a csempészést, ráadásul egy legálisan is megvehető áruval, ne mossuk már össze a lopással.

  Persze nem helyes ilyet tenni, de a sofőré a kockázat is. De ez még mindig jobb, mintha kemény drogot, fegyvert vagy embert csempészne.”
 • 1. Elektra710 2011. augusztus 17. 16:02
  „Riportalany "István"-nak üzenem: Sok millió ember él létminimum alatt, mégsem adja bűnözésre a fejét. Inkább élek szegényen, de becsületesen, mint gazdagon, de rettegve attól, hogy mikor fogok esetleg lebukni. Rengeteg ember fizeti a lakástörlesztést, rezsit fizet, gyermekeket nevel. Mi lenne, ha mindenki csempészésből, lopásból akarná kiegészíteni jövedelmét?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miss Saigon - Kapunyitás, parkolás, hasznos információk

Miss Saigon előadásaira több, mint tízezer vendéget várnak, a szervezők számára fontos, hogy… Tovább olvasom