Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Cigarettacsikket dobtak a blúzba

Tinédzserek által elkövetett bűncselekmények ügyében kezdődött büntetőper a Soproni Járásbíróságon. A vád szerint a fiatalok loptak, raboltak, és a nyílt utcán hasonló korúakat támadtak meg.

Megdöbbentő bűncselekmények részletei bontakoztak ki a Soproni Járásbíróságon a dr. Gajdos Anikó bíró vezette tegnapi büntetőperben. A fiatalkorú vádlottak – lányok és fiúk – valamennyien nevelőotthonosok. Megtörtént, hogy egy lánynak meggyújtották a nadrágját – ami ugyan nem kapott lángra, csak megolvadt – és bántalmazták, mert nem kaptak tőle cigarettát. A lány haját is meg akarták gyújtani, de akkor „nem működött az öngyújtó". A brutalitás nem merült ki ennyiben, égő cigarettacsikket dobtak a blúzába, és a kézfején nyomták el a cigarettát. Mindez Kapuváron, a nyílt utcán történt. Hegykőn három lányt félemlítettek meg, akiktől buszra kértek pénzt. Mivel nem kaptak, nyomatékul szájon vágták egyiküket. „Tizennégy éves voltam akkor.

Dr. Molnár Gabriella ügyész: a nyomozati anyag több mint ezer oldalt tesz ki. Fotó: Gosztonyi Miklós
Dr. Molnár Gabriella ügyész: a nyomozati anyag több mint ezer oldalt tesz ki. Fotó: Gosztonyi Miklós

Ahogyan fellépett velünk szemben az a társaság, főképpen a két lány, az nagyon ijesztő volt. Végül egy autóstól kértünk és kaptunk segítséget" – emlékezett a két évvel ezelőtti eseményre egy kamasz lány.
A dr. Molnár Gabriella ügyész által felolvasott vádirat szerint a fiatalkorúak ruhaneműt, órát, cigarettát, édességeket is loptak. Sőt, lakóotthonuk nevelői szobájába is szabályosan betörtek: a pénzkazettából elvitt hétezer forintot cigarettára, süteményre és játékgépre költötték. A büntetőper egyik vádlottjának egészen szélsőséges életútjáról is hallhattunk: soha nem nevelkedett családban, születése óta intézetek lakója. „Édesapám, míg nem került börtönbe, szinte minden héten meglátogatott. De már rég nem hallottam felőle" – mondta a fiatal fiú, akinek kábítószeres ügye is van. A nyomozati iratokban rögzített vallomások egy részletét is felolvasták a tárgyaláson: „Egy hónapra 5130 forint a zsebpénz. Ebből nemigen telik ruhára vagy cigarettára." Tegyük hozzá: kábítószerre sem. A vádlottak közül azóta a két fiú már az aszódi, az egyik lány a rákospalotai javítóintézetben él, a másik két lány családi környezetben.

A bíró a büntetőpert április 7-én folytatja, amikor is ítéletet hirdet.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasöntöde: megmentik vagy fizetnek

Megkapta a kormányhivatal határozatát Gőbl Gábor képviselő, aki a soproni vasöntöde érdekében hívta helyszíni vizsgálatra az építésügyi hatóságot. Tovább olvasom