Kisalföld logö

2018. 09. 21. péntek - Máté, Mirella 13°C | 27°C Még több cikk.

Chartergépeket is fogadhatna

Újabb légikikötő létesülhet a megyében. A fertőszentmiklósi repülőtérre egymilliárd forintos fejlesztést terveznek.
Felmérik az igényeket, és megtérülési számításokat végeznek a fertőszentmiklósi repülőtéren. Szeretnék elérni, hogy hazánk a schengeni csatlakozást követően is fogadhasson az unión kívüli országokból érkező chartergépeket a repülőtéren. A bázis fejlesztésére hosszú távú tervek készülnek.

– Egy kisebb, 1500 négyzetméteres hangár pár héttel ezelőtt készült el. Ha igény lesz rá, nincs akadálya egy nagyobb létesítésének – tájékoztatott Tóth Róbert, a reptér vezetője. – Bár még a folyamat legelején tartunk, az már most látszik, hogy szükség lesz a nyolcszáz méter hosszú kifutó meghosszabbítására. A jelenlegin csak sportgépeket tudunk fogadni. A másfél kilométerre bővített, aszfaltozott pályán már nagy biztonsággal leszállhatnak a harmincnál több utast szállító chartergépek.

– Összességében a közeljövőben egymilliárd forintos repülőtéri beruházássorozatról van szó Fertőszentmiklóson – tette hozzá Tóth Róbert.

„ Természetesen hosszú távon továbbra is sportreptér maradunk, de fel kell készülnünk, hogy utasszállító gépek is leszállhassanak nálunk."
– Ez viszont magával hozza a technikai háttér fejlesztését, vagy például az ide vezető bekötőút leaszfaltozását – veszi át a szót Hajner Gyula repülésirányító. – Személyzetünk már most felkészült nagyobb gépek fogadására. A reptéren határőrségi ki- és beléptetőbázis is működik, tehát semmi sem korlátozza, hogy kezeljük a megnövekedett utasforgalmat. Tavaly például 800 gép szállt le, illetve fel, és háromezer utas fordult meg nálunk. Az Európai Unió valamennyi országából jönnek ide repülők, de találkoztunk már orosz turistával is. Sőt, 2005-ben itt szállt le – két NATO-vadászgép kíséretében – az az osztrák kisrepülő, amely pilótája áttévedt hazánkba.

A fertőszentmiklósi repülőtér éppen tíz évvel ezelőtt kezdte meg működését. Idén egy látványos repülőnapot szerveznek, várhatóan június első vagy második hétvégéjére. Már most elfogadta a felkérést Bessenyei Péter műrepülő-világbajnok, valamint lesz még sárkányrepülő-bemutató. A tavalyi nagy sikerű gyorsulási versenysorozat idén is folytatódik. Az első fordulót várhatóan április 23-án tartják meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány döntött a soproni a szanatóriumról

A szanatórium ügyében a kormány döntött, már csak a technikai kérdésekben kell egyeztetni – nyilatkozta a Kisalföldnek Rácz Jenő. Az egészségügyi miniszter szerint az integráció nem jelent burkolt privatizációt. Tovább olvasom