Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Céges körmagyar a Lajtán túl

Burgenland - Dolgozni már egyre szabadabban lehet Ausztriában, a magyar vállalkozások azonban még a „tanulóidejüket" töltik. Legalábbis a vendéglátóiparban.

Uniós csatlakozásunk óta mi magyarok is vállalkozhatunk Ausztriában. A határ menti munkavállalók – akik elsősorban a vendéglátásban, a mezőgazdaságban és a szociális szférában – kaptak lehetőséget szomszédunknál – után megjelentek a vállalkozók is, akik jó üzletet láttak, elsősorban a vendéglátásban. Azonban rövid időn belül kiderült, ott sem könnyű, azon túl, hogy meglehetősen nehézkes a cégalapítás.
Kismarton legnagyobb kávézóját, diszkóját álmodta meg még 2005-ben Varga András. Nem minden előzmény nélkül, mert Sopronban üzemeltetett színvonalas zenés szórakozóhelyet...

Kismarton főutcáján az első napsütésre benépesültek a teraszok. A magyar vállalkozások felett azonban még nem derült ki az ég. Fotó: Magasi Dávid

Varga András ráadásul Kismarton kertvárosában is működtetett egy késő éjszakáig nyitva tartó vendéglőt. Tapasztalata tehát volt bőven, mégis csalódott. Igaz, ebben közrejátszott betegsége is, de – véleménye szerint – általános tanulság (ezt mások példája is bizonyítja), hogy elengedhetetlen a napi jelenlét. Ugyanis az alkalmazottak mindenhol alkalmazottak, s ha nincs szigorú ellenőrzés, akkor sok minden előfordulhat.  Arról nem beszélve, hogy Ausztriában jóval magasabbak a bérek, s nem lehet feketemunkásokat alkalmazni. Persze más is közrejátszik abban, hogy kézről kézre adják a vállalkozásokat a magyarok. Az egyik péksüteményeket, pizzát árusító kis üzlet magyar alkalmazottja azt mondja, az osztrákok inkább kerülik a magyar tulajdonban lévő vendéglőket, szórakozóhelyeket. A munkát elfogadják, örülnek a szorgos magyaroknak, de tulajdonosként sokkal nehezebb a helyzetük. Ebben lehet valami, mert a fentebb említett kismartoni diszkónak azóta, hogy soproni tulajdonosa eladta – egy másik soproninak –, már harmadik, ezúttal kőszegi tulajdonosa van. Hétköznap délután egyetlen vendég sem volt náluk, de a – természetesen magyar – felszolgálók azt mondják, hétvégente sokan vannak, s próbálkoznak étkeztetéssel is. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy  nem egészen három év alatt három tulajdonos váltotta egymást. Egy másik magyar „fennhatóságú" étteremben is csak mi voltunk a kora délutáni órákban. A csinos felszolgálólány úgy látja,  ők is csak a péntek-szombati bevételből tudják fenntartani magukat.

Kismarton kertvárosában, Lajtaszentgyörgyön (St. Georgen) van Varga András már említett egykori vendéglője. Ezt egy soproni vállalkozó vásárolta meg, de nem sokáig küszködött vele. Esténként ugyan, ha tehette, kiment elintézni az ügyeket, de belátta, két, egymástól eltérő vállalkozást itthon és külföldön nem tud fenntartani. Gyorsan túladott rajta, de az új tulaj is árulja állítólag.

– Voltak magyar és osztrák alkalmazottaim is, előfordult, hogy becsaptak, de ezt nem tudtam bizonyítani, pedig borravalóval együtt akár az 1500 eurót is megkeresték – mondta a neve elhallgatását kérő soproni vállalkozó. – Végül örültem, ha veszteséggel is, de kiszállhattam az ausztriai kalandból. Tudok olyan vállalkozót, akinek a vagyona ment rá, mert „beborult" kísérletezése. Ausztriában más a gazdasági környezet, amihez mi még nehezen alkalmazkodunk.

Nem véletlen, hogy a nehézségekkel küszködő cégek vezetői nem szívesen nyilatkoznak, hiszen ha őszintén feltárják gondjaikat, nem, vagy csak nehezen találnának új vevőt. Mások azért nem, mert attól félnek, esetleg itthon kutakodni kezdenek, miből is finanszírozták külföldi cégalapításukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivégzés a soproni temetőben 1919-ben

Sopron - „Ezt a kettőt még elintézzük!" – mondták a vörösök 1919 júliusában, noha Kun… Tovább olvasom