Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Cégek névválasztásában régi írásmódot nem lehet követelni

Sopron - Dr. Kubinszky Mihály évekkel ezelőtt kiadott, A régi soproni Lőver című könyvében is felvetette: a köztudatban elterjedt Lövér helyett a Lőver szó használata lenne a helyes a város legendás zöldövezetének leírására.
Sopron díszpolgára, Kubinszky Mihály építészprofesszor már évek óta szorgalmazza, hogy a Lőver szó hivatalosan is váltsa fel a helytelenül elterjedt „Lövér", „Lövérek" formát. Dr. Tölli Katalin aljegyző szerint a Lőverek nem jogvédett szó.

– Becht Rezső (1893–1976) soproni író nagyon találóan jegyezte meg, amely a Soproni Szemlében is megjelent, hogy soproni ember száján nem jön ki az a szó: „Lövér" – fogalmazott dr. Kubinszky Mihály, a városszépítő egyesület volt elnöke. – A harmincas években a Lőver szót felváltó Lövér kifejezés az egykoron a dombvidékre telepített királyi íjászokra (a ’30-as években pedig a nyilasokra) utalt, noha az íjászokról azóta bebizonyosodott, nem itt, hanem mintegy tíz kilométerrel nyugatabbra szolgáltak. Légrády Imre tanár felvetése nyomán lehetségesnek tartom, a Lőver szó francia eredetű: Le vert (hangzásban Lőver) zöldet jelent, azaz feltehetően a franciául tudó egykori nyaralótulajdonosok honosíthatták meg, amikor vegyes szóhasználatot alkalmazva mondták: „kimegyek a lőverbe".

– Az önkormányzat joga egy-egy településrészt elnevezni.

Tudomásom szerint a közgyűlés a ’90-es évek elején hozott egy határozatot a Lőver szó visszaállításáról, ám ennek nem szereztek érvényt – folytatta a professzor.

– Szeretnénk tehát, ha a Lőver ismét hivatalosan is elfogadott forma lenne, s a magukat e szóval jelölő cégek, kereskedelmi egységek is ezt a kifejezést használnák.

– A magyarországi hivatalos földrajzi nevekről szóló jogszabály szerint valóban a helyi képviselő-testület jogosult a belterületi településrész – például belterületi lakónegyed, üdülőterület – nevének megállapítására, illetve megváltoztatására – tájékoztatott dr. Tölli Katalin aljegyző. – A soproni közgyűlés ilyen településrész-elnevezésről még nem hozott döntést, de 1991-ben az egyes utcaelnevezésekről szóló határozatában a Szabadság körút nevét Lőver körútra változtatta.

A közgyűlés által elfogadott soproni településszerkezeti, illetve a területre vonatkozó szabályozási terv is a „Lőverek" megnevezést alkalmazza, hivatalos iratokon ez használatos. Mivel azonban a „Lőverek" nem jogvédett név, például a cégek névválasztásában ezt az írásmódot a „Lövérek"-kel szemben nem lehet megkövetelni.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mithras-fesztivál Fertőrákoson

Fertőrákos - Pénteken kezdődik a Fertőrákosi Mithras Fesztivál programja. 18 órakor találkozó a… Tovább olvasom