Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Castanea az M85-ről - Sopronnál indokolatlan és felesleges a gyorsforgalmi út

Nem a teljes Győr-Sopron közötti gyorsforgalmi úttal van bajunk, hanem a tájromboló és indokolatlan Sopront elkerülő szakaszáról - mondta Hárs Olivér.
  
Az M85-ös gyorsforgalmi út környezetvédelmi hatástanulmányának elkészítéshez szükséges lakossági fórumon is felszólalt Hárs Olivér, a Castanea Környezetvédelmi Egyesület vezetője. Akkor kifejtette: a tervezett gyorsforgalmi út visszafordíthatatlan károkat okoz a természetben, veszélyezteti az ottani növény-és állatvilágot.

Az elmúlt napokban tizenkettő pontban foglalták össze az álláspontjukat. Teljes terjedelemben itt érhető el >>

- Fontos leszögeznem, nem a teljes Győr-Sopron közötti úttal van gondunk, hanem a Sopront elkerülő szakaszával - nyilatkozta a kisalfold.hu-nak Hárs Olivér.

- Az elmúlt huszonöt év kevés volt arra, hogy elkészüljön az autóút. A mostani nyomvonal mellett nőtt a védett természeti terület nagysága. Új családi házas övezetek jöttek létre. Ez pedig szép kertes övezeteket, több ezer család életterét jelenti. Most mindezek mellett vezetne az út, jelentős környezetterhelést okozva.

A számítások szerint száz hektárnyi területet borít majd beton, aszfalt.

Így folytatta: "Azt a lakossági fórumon felmerült javaslatot elfogadnánk, ha a mostani elkerülő úton olyan megoldásokat alkalmaznának, amelyek révén gyorsulna a forgalom, s egyszerűbben áthaladhatnának az autók a városon".

- Nem véletlen, hogy ezt a nagyberuházást az Európai Unió sem támogatja - teszi hozzá Hárs Olivér. - Az adófizetők pénzén épülne meg a véleményünk szerint tájromboló és indokolatlan út. Mindeközben uniós tendencia, hogy a vasutat fejlesztik.

A soproni környezetvédő egyesület szerint inkább a vasutat kellene fejleszteni. Fotó: kisalfold.hu archívum
A soproni környezetvédő egyesület szerint inkább a vasutat kellene fejleszteni. Fotó: kisalfold.hu archívum


Érdemes lenne nálunk is nagyobb hangsúlyt fektetni a vonatközlekedésre. S ha már itt tartunk, nézhetjük fordítva is a dolgot: miért is kell ennyit közlekednünk?

- A gépjárműforgalom jelentős résztét az ingázók teszik ki. Sajnálom őket, mert naponta akár több órát is autóznak a lakásuk és a munkahelyük között. A megoldás az lenne, ha ideiglenesen közelebb költöznének, vagy itthon vállalnának munkát. Máris kevesebb autó szennyezné a környezetet.

Az itt élő emberek szerint az út távolsági kamionforgalmat és az átmenő osztrák forgalmat vonzaná Sopron közvetlen közelébe, csak káros szennyezéssel és területfoglalással, előnyök nélkül.

- Emberek vagyunk, akik szeretik és értékelik ennek a tájnak az élő részét is, nem csak a műemlékeit. Mindenki a maga kis területén tehet ezért a tájért, nem kell sem elvárnia másoktól a védelmét, sem szidnia a védelmezőket.

Éppen az volt az örvendetes a fórumon, hogy a legtöbben az egész környékért álltak ki, nem csak a maguk kis telkéért, érzik már az emberek, hogy a távolabbi környezet is mennyire fontos az életük minősége szempontjából. A természet közelsége miatt költöztek ki sokan a város nyugalmasabb, tisztább levegőjű széleire, amiket most a gyorsforgalmi szakasz fenyeget.

Ez mindenkit érint, az egész környék lakóit, nem csak azokat, akiknek a házán menne - nem mellette! - át az M85.

- Amennyiben mégis elkészül a gyorsforgalmi út, akkor kérjük szél- és zajvédő fal megépítését, háromszintű védősávok, fasorok telepítését.

Felvetésünkre, amely szerint az álláspontjuk miatt esetleg a fejlődést gátlónak állítják be őket, Hárs Olivér kifejtette: a fejlődés nem a legmodernebb találmányok begyűjtését jelenti, amik aztán csak gondot jelentenek, hanem a tájhoz való minél teljesebb alkalmazkodást, egészséges együttélést.

Szerencsére egyre többen megértik ezt. A Föld Napján is elhangzott: ültessünk sokkal több fát, és védjük a madarakat, hűség és a szabadság jelképeit. Ismerjük meg szép lakóhelyünket, és tegyünk érte közösen - zárta      

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden zárul a nyugdíjasegyetem szemesztere

Az „Erdők, fák és virágok más tájakon" című, a GYIK Rendezvényházban kedden 4-kor kezdődő… Tovább olvasom