Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Carmen, Sybill és más sikerdarabok

Az előzetes jegyeladá- sok rekordot döntöttek Sopronban, a produk- ciók költségvetése azonban eltérő.
Jelenet a sevillai borbély című előadásból.
Az előzetes jegyeladások rekordot döntöttek Sopronban, Fertőrákoson, Szentmargitbányán (St. Margarethen) és Fertőmeggyesen (Mörbisch), ahol már a nyári színházi játékokra készülnek. A produkciók költségvetése azonban igen eltérő.

Minden eddiginél nagyobb sikernek ígérkezik a szentmargitbányai (St. Margarethen) római kőfejtő négyezer-kétszáz nézőt befogadó szabadtéri színházának idei nyári előadás-sorozata, amelynek keretében Bizet Carmen című operáját játsszák.

Érdeklődésünkre Wolfgang Werner intendáns elmondta: a Carmenra elővételben már több belépő kelt el, mint 2004-ben az Aidára. A rendelkezésre álló százhetvenkilencezer jegyből – január 31-ig – mintegy százharmincezret értékesítettek. A nagy érdeklődésre való tekintettel a július 13-tól kezdődően eredetileg harmincöt előadásra tervezett szériát négy estével még kiegészítik.

A 740 személy befogadására alkalmas fertőrákosi Barlangszínház nyári programjában szintén előadják Bizet Carmenjét, a Kassai Opera közreműködésével, s Rossini A sevillai borbély című operája is színre kerül. Emellett az ExperiDance Tánctársulat és a Győri Balett estjei iránt is nagy az előzetes érdeklődés, tájékoztatott Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Sopron Kht. ügyvezetője. A Barlangszínházban összesen nyolc előadásra kerül sor, a belépők közel fele elővételben már elkelt. Újdonságként nyáron a soproni Petőfi teátrum előtt közel hétszáz ülőhelyes szabadtéri színház létesül. A produkciókra – így például a Marica grófnő, a Mágnás Miska, a Sybill vagy a Dankó Pista daljáték összesen tizenkét előadására – szóló jegyek közel egyharmada már gazdára talált.

A hatezer személyes nézőterű fertőmeggyesi (Mörbisch) víziszínpad sikerszériája is biztosítottnak látszik: idén nyáron Lehár Ferenc A víg özvegy című nagyoperettjét játsszák, s a tervezett haminchárom előadásból tizenhétre már valamennyi belépő elfogyott. A tavaly előadott Marica grófnő operettet kétszázhúszezren látták. Jövőre szintén Lehár-operettet varázsolnak a színpadra, A Luxemburg grófját.
A nyári színházak költségvetése azonban merőben eltérő.

A szentmargitbányai operajátékok idei büdzséje eléri a hatmillió eurót (1,5 milliárd forint), amelyhez az állam részéről nincs támogatás. A fertőmeggyesi (Mörbisch) víziszínpad helyzete ennél is kedvezőbb: évi 9–10 millió euróból (közel 2,5 milliárd forintból) gazdálkodhat, amelyhez Burgenland tartomány 218 ezer eurós (mintegy 54 millió forintos), az állam 220 ezer eurós (55 millió forintos) támogatást nyújt.

A víziszínpad a tartománytól a színpad kiépítéséhez plusz 60 ezer euróban (mintegy 15 millió forintban) részesül. (Összességében tehát több mint 2,6 milliárd forintos költségvetéssel rendelkeznek.) A Pro Kultúra Sopron Kht. a fertőrákosi Barlangszínház és a Petőfi teátrum előtti szabadtéri színház előadásaira mindössze hatvanmillió forintot (240 ezer eurót) fordíthat, amelynek fele a jegyeladásokból realizálódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomorú hangulatú költségvetés

Az elmúlt évek legszomorúbb hangulatú költségvetésének nevezte az ideit Kóczán Zoltán, az SZDSZ frakcióvezetője. A baj oka, hogy a mostani és a korábbi ciklusokban sem vállalta fel az önkormányzat az intézményrendszer radikális átalakítását. Szerinte a mindenkori városvezetésnek jóval nagyobb önfegyelmet kellett volna tanúsítania a kiadások tervezésénél. Tovább olvasom