Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Bűz terjeng a Lövérekben

Meleg, szeles napokon már-már elviselhetetlen bűz terjeng a soproni szeméttelep környékén, több kilométeres körzetben. A lakók háborognak. A városüzemeltetési kft. igazgatója szigort és új komposztálót ígér.

– Évek óta együtt élünk ezzel a lehetetlen helyzettel – fakadt ki Molnár Katalin. – Már többször tettünk panaszt, de érzékelhető változás nem történt. Különösen meleg nyári napokon elviselhetetlen a Harkai útról a város felé áramló, orrfacsaró, kellemetlen szag. Szerintem elsősorban a rossz technológia lehet az oka.

– Úgy tudom, a bomló, rothadó hulladékot kupacolják, a rettentő büdös szennyvíziszapot pedig nem takarják be azonnal földdel. Mi az úgynevezett Mavad-lakótelepen élünk – közel a szeméttelephez –, de a távolabbi utcákban is – egészen a Béke útig – panaszkodnak az emberek.

(illusztráció)
Kovács Kálmánéknak a Lépcsős utcában van az otthonuk.
– Különösen, ha déli-délkeleti szél fúj – és meleg van –, akkor érezzük a fekália szagát. Sokaknak hányingert, fejfájást okoz. Ilyenkor nem szabad kinyitni az ablakot, nem lehet kimenni a kertbe. Egy idő után ugyan megszokja az ember, de hosszú távon így nem lehet élni. Sopron mindig híres volt jó levegőjéről, de mostanában még vendégeket se lehet hívni ide, az Alsó-Lövérekbe. Május elsején a kempingben tartott majálison is éreztük az elviselhetetlen szagot. Nem értem, miért nem történik érdemi intézkedés, hiszen nem egy-két ember, hanem százak életét keseríti meg a szeméttelep.

A hulladéklerakó gazdája a városüzemeltetési kft. Igazgatója, Major Árpád nem vitatkozik az említett tényekkel.
– Sajnos a szennyvíziszap valóban kellemetlen szagú, de azt határozottan cáfolom, hogy nem tartjuk be a hulladékkezelés technológiai szabályait. A kommunális szemetet nem kupacoljuk fel, az iszapot – amelyből egyre több van – azonnal betakarjuk földdel.

„Tény, hogy melegben felgyorsulnak a bomlási folyamatok. Egyelőre annyit tehetünk, hogy még szigorúbban ellenőrizzük a szabályok betartását. Erre már korábban kiadtam az utasítást."
Végleges megoldást azonban egy számítógép-vezérlésű komposztáló üzembe helyezése jelent majd. A berendezés lakossági kommunális hulladékból, szennyvíziszapból és zöldhulladékból készít zárt rendszerben komposztot, amelyet majd takarásra használunk.
Kérdés persze, mikor helyezik üzembe a komposztálót. Major Árpád úgy látja, jó esélyük van, hogy még idén elkészül a 190 millió forintos beruházás, feltéve, ha a szükséges forrás rendelkezésükre áll. Az összeg nagy részét ugyanis pályázati pénzből teremtik elő.
Dr. Amberger Erzsébet, az ÁNTSZ soproni intézetének főorvosa a Kisalföldnek elmondta, a szeméttelepről áradó szag nem egészségkárosító, viszont rendkívül undorító. A hulladéklerakóban a technológia szigorú betartásával a minimálisra kell csökkenteni a lakosságot érő kellemetlen hatásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fraknóra vitt könyvritkaságok

Közel ötven év elmúltával jutott vissza az Esterházy család birtokába az a könyvgyűjtemény, amely… Tovább olvasom