Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Büszkén viselik a Flandorffer nevet - fotók

Flandorffer Ignác születésének 195. és halálának 120. évfordulója alkalmából emléknapot rendeztek, ahol az egykori mecénás leszármazottai is jelen voltak.

Egész napos programot szervezett Flandorffer Ignác, a XIX. századi Sopron egyik legtehetősebb polgára, a városszépítő egyesület megalapítója emlékére a helyi kereskedelmi és iparkamara, valamint a városszépítő egyesület. Az egykori mecénás mellszobrát is felavatták a Kossuth Lajos utcában.

Horváth Vilmos kamarai elnök úgy fogalmazott, ifj. Flandorffer Ignác az újdonságokra nyitott, széles látókörű, a piaci lehetőségeket jól kihasználó vállalkozó volt, aki a közérdeket is szem előtt tartotta. A szociális gondokra is érzékeny lokálpatrióta – kortársai szerint – egy lépéssel mindig mások előtt járt. Fodor Tamás polgármester azt hangsúlyozta, a nagy formátumú közéleti ember saját gazdagságát a város gazdagodására is fordította. Példáját követve a mecenatúra és az a polgári szemlélet, ami a XIX. században jellemezte Sopront, újból erőre kaphat.

A Flandorffer család jelen lévő leszármazottai – Magda, Géza és Alice – meghatódottsággal teli büszkeséggel hallgatták az üknagypapa érdemeit. Nevükben a Kolumbiában élő Flandorffer Géza beszélt a történelem viharában az országot elhagyni kényszerült családról és arról, hogyan boldogultak Dél-Amerikában. Mint mondta, édesapja, Flandorffer Andor felmenőihez hasonlóan nagy formátumú személyiség volt. Az ő sorsán és tettein keresztül világított rá a család viszontagságaira. Apja az üldöztetés elől 1949-ben Ausztriába menekült négy nagyobb gyermekével, majd 1951-ben kivándoroltak Argentínába, ahol okleveles gazdaként több mezőgazdasági vállalkozást is sikeresen vezetett. Később a család egy részével Kolumbiába települt át, ahol három egyetem alapítását segítette elő, ezekben tanított is.

Példáját követve a mecenatúra és az a polgári szemlélet, ami a XIX. században jellemezte Sopront, újból erőre kaphat.

A Flandorffer család tehát alaposan szétszóródott a világban. Géza a magyar nagykövetség közreműködésével a kolumbiai magyar kereskedelmi kamarát vezeti. Sopronban egyedül Flandorffer Magda maradt, aki derűsen annyit mondott, bár nem vitte olyan sokra, mint az üknagypapa, a vállalkozó szellem belőle sem hiányzik, a Pacsirta utcában évtizedek óta ő üzemelteti a halboltot. Gyerekként egy betegség miatt nem mehetett a családdal, de sosem esett kétségbe, mindig feltalálta magát és a mai napig büszkén viseli a Flandorffer nevet.
A Flandorffer leszármazottak – Géza, Alice és Magda – az új szoborral.


Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke elmondta, olyan területek képviselőit kérték fel előadások megtartására az emlékülésen, ahol maga Flandorffer Ignác is tevékenykedett életében.

Az iparkamara épületében így megemlékeznek róla, mint ˝a gazdasági élet fellendítője és a kamara elnökéről˝, hallhattunk szociális tevékenységéről, borkereskedelemmel kapcsolatos tevékenységéről. Harald Weiss, Ruszt polgármestere is méltatta Flandorffer Ignácot, mint a város díszpolgárát.

Flandorffer Ignác Emléknap Sopronban.A mai savanyú világban olyan emberekre lenne szükség, mint amilyen ő volt: akik nem csak elképzelnek dolgokat, hanem tesznek az emberekért - fogalmazott Józan Tibor.

Ünnepélyes szoboravatás: Sopron, Kossuth u. 6. 15-16. óra.

A szobrot Nagy Benedek szobrászművész készítette. Az alkotás kétmillió forintba került, nem számítva a parkosítás, alapozás, s az egyéb költségeket.

Ajánlás:

Ifj. Flandorffer Ignác a ma, a 21. század embere lenne. Az újdonságokra nyitott, széles látókörű, világlátott, a piaci lehetőségeket felmérő és jól kihasználó vállalkozó és a közérdeket is szem előtt tartó, azért fellépő, a szociális gondokra érzékeny, lokálpatrióta, mecénás, közéleti ember volt. Ehhez még hozzá tehetjük: kortársai szerint ˝mindig egy lépéssel járt mindenki előtt˝.

Legyünk büszkék rá és állítsuk példaképnek mindenki elé!
Szervezők:

Soproni Városszépítő Egyesület,
Sopron Megyei Jogú Városi Kereskedelmi
és Iparkamara

Olvasóink írták

  • 2. fmarco 2011. szeptember 29. 18:39
    „Tisztelet az arra érdemes elődöknek, akiknek sok adatott, és nem fukarkodtak adni belőle szeretett városunknak! Flandorffer Ignác emlékezete (is) legyen örök!!!”
  • 1. Karcsika 2011. szeptember 28. 19:28
    „Tényleg szép a szobor, gratulálok!

    De miből van? Ajaj a nem hiába születettek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felrobbant csőbomba: Horgászni akart a férfi

Halat akart fogni az a nagycenki férfi, akinek a kezében csőbomba robbant fel kedden délután. A… Tovább olvasom