Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Büszke az oktatás színvonalára

Dr. Kovács András, a Szent Orsolya-iskola igazgatója szerint tartást ad az embernek hogy Sopronban élhet, de a mindennapokban sokszor elrohanunk a szépséges épületek előtt.

A történelmi múlt, a kultúra mellett úgy véli, Sopronban az oktatás is komoly értéket képvisel.

Dr. Kovács András családi gyökerei egészen Répceszemeréig nyúlnak vissza, az igazi kikapcsolódást, a feltöltődést, a nyugalmat ma is ez a Győr-Moson-Sopron és Vas megye határán húzódó apró település jelenti számára. 2006 óta azonban a munkája Sopronhoz köti, s persze a leghűségesebb város iránt is komolyak az érzelmei.

– Diákként is mindig nagy izgalommal jöttem ide, sokszor emlegettem, Sopronban még a levegő is más. Később, ha külföldről utaztunk visszafelé, jó érzés volt megpillantani a települést jelző táblát, sok honfitársamhoz hasonlóan akkor én is úgy éreztem, s ma is érzem – itthon vagyok. Emberléptékű, csodálatos város ez, összekötő kapocs kelet és nyugat között, komoly történelmi múlttal, amiről a belváros szinte minden épülete mesél valamit – tette hozzá.

Dr. Kovács András az Orsolya teret csodálatosnak tartja, de nem szereti, hogy a rendház mellé egy teljesen más stílusú épület került.
Dr. Kovács András az Orsolya teret csodálatosnak tartja, de nem szereti, hogy a rendház mellé egy teljesen más stílusú épület került.

Az igazgató szerint egyfajta tartást ad az embernek hogy itt élhet, de a mindennapok rohanásában sokszor nincs idő rácsodálkozni a velünk együtt élő múltra, a szépséges épületekre. Ő maga – ha ideje engedi – sétál egyet a belvárosban, s maga elé képzeli, miként élhettek itt 100–200 évvel ezelőtt az őseink. Bántja a szemét, amikor egy patinás épület mellé oda nem illőt emelnek, ez azt sugallja számára, a soproniak nem mindig sáfárkodtak megfelelően az értékeikkel. Az Orsolya teret csodálatosnak tartja, de nem szereti, hogy a rendház mellé egy teljesen más stílusú épület került. Szerinte méltatlan az is, hogy ebben a gyönyörű városban leképeződik az országos közhangulat, lokális szinten nagyobb összefogásra és kevesebb politikára vágyik.

Emberléptékű, csodálatos város ez, összekötő kapocs kelet és nyugat között, komoly történelmi múlttal - mondta dr. Kovács András.
– Szerettem a Sopront körülölelő dombokat. Sajnálom, hogy ezek mára részben eltűntek, s helyüket üzletközpontok foglalják el. Tudom, hogy fontos a kereskedelmi szemlélet, s forgalom is van ezekben a boltokban, de fájdalommal tapasztalom, hogy ebben a kérdésben nincs mérték. Minden üzletlánc jöhet, ha jönni akar, semmivel össze nem téveszthető – azaz a többi városhoz hasonló – gyűrűt vonnak Sopron köré, amivel elveszítjük egyedi arculatunkat, zöldterületeink egy részét, amiért jó volt mindig ide jönni. Megérdemelten birtokoljuk viszont az iskolaváros címet.  Magas színvonalú oktatás folyik itt minden szinten. Ez nemcsak hogy öregbíti hírünket, komoly hozadéka is van, hiszen aki akár közép-, akár felsőfokú iskolában éveket tölt el a városban, az félig-meddig sopronivá válik, és gyakran visszatér majd. Ez növeli a turisták létszámát, ami a térség húzóágazata lehet. Úgy gondolom, soproninak lenni Európában is kitüntetés, a város határokon átívelő kapcsolatai miatt sok helyen ismerik, s elismerik Sopront – vélekedett az igazgató.

Olvasóink írták

  • 2. remete69 2011. június 11. 20:09
    „sajnálatos, hogy a minőségi oktatást képviselő és hangoztató iskola katedrájáról sorra kerülnek le a magasan képzett és jó qualitású tanárok, tanárnők...mi az oka, hogy minden évben több ilyen szomorú hírt hallani az Orsolya felől? szívből sajnálom!”
  • 1. KáTi 2009. december 05. 17:45
    „Egyetértek az igazgató úrral. Ugyanakkor elszomorító, hogy a teljesen összetöredezett márványlapokkal, az tér szépségét elcsúfító, a Lábasház árkádjai alatt parkoló autókkal évek óta senki sem törődik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A minőség a siker titka

A soproni Roll Pincészet családi vállalkozásként működik. Több mint húsz éve, 1983 óta foglalkoznak… Tovább olvasom