Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Burgenlandért Érdemérmet kapott Walter Dezső

Sopron–Kismarton - Burgenland tartomány legmagasabb kitüntetésében részesítették Walter Dezső soproni expolgármestert (2002–2006) Kismartonban (Eisenstadt).
– Nagy megtiszteltetésnek vettem, hogy a tartományfőnök, Hans Niessl a Burgenlandért Érdemérem arany fokozatával tüntetett ki a kismartoni Esterházy-kastély dísztermében. Ez gyakorlatilag annak a városnak szól, amely irányításom alatt Burgenland felé közeledett – nyilatkozta lapunknak Walter Dezső. – Annak idején polgármesterségem első útja is Kismartonba vezetett, hiszen Sopron egykoron, a mai Burgenland területét is beleértve, a vármegye központja volt, s jelenleg is meghatározó települése a régiónak. Ezért fontos feladatomnak tartottam a Burgenlandhoz való közeledést, s e szándékot osztrák részről kedvezően fogadták. Hivatalom idején megállapodást kötöttünk a burgenlandi idegenforgalmi hivatallal, valamint számos más területen alakítottunk ki kölcsönösségen alapuló egyezményeket. Így például közös osztrák–magyar felelősségbiztosítást léptettünk életbe Burgenlanddal, s a mentőszolgálatok – és kórházak – között is sikerült kölcsönös szerződést aláírni. Az oktatást szintén sikerült bevonnunk az együttműködésbe: évente tíz magyar fiatal ingyen járhatott a kismartoni technikai főiskolára, míg az ott végzett osztrák hallgatók közül szintén tízen a Nyugat-magyarországi Egyetemen folytathatták tanulmányaikat. A rendőrség, tűzoltóság és a katasztrófavédelem kérdései ugyancsak összehozták Sopront Burgenlanddal: közös katasztrófavédelmi programot valósítottunk meg. Ennek keretében a soproni tűzoltóságnak egy szállító járművet ajándékoztak, amit Hans Niessl adott át. A sport sem volt kivétel: a Tigrisek kosárlabdacsapat és a fociutánpótlás csapata – az osztrák tartományfőnökkel való megállapodás alapján – osztrák bajnokságokon indulhattak. A soproni borászok a kismartoni kastélyban borbemutatón vehettek részt burgenlandi kollégáikkal közösen.

A kitüntetést még tavaly ítélték oda Walter Dezsőnek, de a személyes átadás e héten történt meg. Walter Dezső (jobbra) mellett Hans Niessl, Burgenland tartományfőnöke.
A kitüntetést még tavaly ítélték oda Walter Dezsőnek, de a személyes átadás e héten történt meg. Walter Dezső (jobbra) mellett Hans Niessl, Burgenland tartományfőnöke.

Összefoglalva: az élet megannyi területén arra törekedtem, hogy a Sopron és Burgenland közötti kapcsolatok élővé s kölcsönösen előnyössé váljanak. Ami a jövőt illeti, véleményem szerint a kitüntetés arra kötelez, hogy a jelenlegi helyzetben is további konstruktív kapcsolat legyen Sopron és Burgenland között, a XXI. századi kihívásoknak megfelelő tartalommal. Gondolok itt elsősorban arra, hogy az uniónak – és Schengennek – megfelelő paragrafusok betartásával mielőbb levegyék az osztrákok a néhány kishatárnál látható behajtani tilos táblákat.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. Paragulis 2008. szeptember 22. 21:06
  „Kapjatok a fejetekhez. Ki volt aki valamit is megmentett a városnak a Globex pénzből és zárta le a további pénzpocsékolást mielött az még teljesen elfogyott volna/9000000.-Ft/ amit mentett.
  Többet tett ezért a városért a betegségét leszámított idő alatt mint a rendszerváltás óta bármelyik polgármester.
  Ha valaki valamire megy a polgári életben akkor azt csak lopással érheti el?
  Beszéljünk arról is miért kellett Hirschler Urat megfúrni annak idején? mert saját erejéből ment valamire és ez csípte egynémely "úri ember"szemét.Mire ment volna ez a város ha ez nem történik meg,Ö biztosan nem írta volna alá a Globex szerződést.
  Majd rájön Sopron lakossága lassan ,hogy milyen baklövést követett el 2006-ban amikor a nyakunkra ültette a dr.házaspárt és pereputtyát.”
 • 37. Lárika 2008. szeptember 01. 20:18
  „joco1, egy miniszterelnököt mindig, mindenhol fogadnak. Hol fogadták fletót, amíg nem volt az? Miért bukott el a "vezérünk"? Mert naívan azt hitte, csalás nélkül is lehet győzni. Amíg miniszterelnök volt, sokfelé hívták és kitüntetésekkel tisztelték meg. persze akkor akkor az volt a gond, hogy mennyit utazik az ország pénzén :-)
  tehát? W.D. Nagy Tettei Sopronért?”
 • 36. Hanna07 2008. szeptember 01. 11:06
  „mikor nyitják meg a mélygarázst? :)”
 • 35. Évfolyamtársaid, 2008. szeptember 01. 10:33
  „Dezső, gartulálunk. Leszel Te még smásodszor is Sopron város polgármestere, mert jelmondatot legyen, hogy "azokért élünk akit szeretünk, azokért akik igaznak tartanak, a jövönek élünk a szépért, a jóért amit tehetünk."”
 • 34. /joco1 2008. szeptember 01. 06:32
  „Lárika" te beszélsz itt arrol, hogy nem kapsz választ? miért "kerülöd" ki a korábbi "felsorolásokat" és konkrét kérdéseket, pld. a 16-ban és 26-ban kérdeztem töletek valamit. csak egy ellenpéldát(jobbos oldalrol) a Walteri elismertségről , hát hol maradt a válasz? Lárika tudod a te elv-társaid -az arcusi páros által irányitott "többtizmillásbalsikerdijas" polgármester és kicsiny fidesznyik csapata nanapság hetente "követ el" olyan cselekedeteket a város "érdekében" mely a városlakok közt kiüti /kiütötte a "biztositékot.Csak nézd végig a "kisalföld" cikkek"hozzászolásait".Hol a legtöbbb "reagálás"?:elv-társaid ténykedését taglalo cikkeknél”
 • 33. Lárika 2008. augusztus 31. 22:16
  „Elvtársak! Hát hol vannak Walter úr Nagy Tettei Sopronért?”
 • 32. harminckettesbakavagyokén 2008. augusztus 31. 21:35
  „Kedves Dezső!

  - rád szavaztam, életem legnagyobb tévedése volt!
  Többet néztem ki belőled, mint ami vagy! Egyébként ez a vélemény az MSZP-ben is - jól tudod ezt te is. Ők sem szerettek Téged Dezső, ugye zet tudod?
  Nem értem...
  Mint ahogy azokat sem, akik itt verik a nyálukat érted.
  Te már nem leszel Sopron polgármestere soha, más kérdés, hogy nem is akarsz az lenni - magad is ezt mondod, meg párttársaid is. Nyugodj el üzlei sikereiddel, azt nem vitatja el senki!”
 • 31. Nyugdíjas 2008. augusztus 31. 19:31
  „A jelenlegi városvezetés már régen megbukott, utolsókat rúgja.
  Előszöra választási gyözelmébe sem bizott, később a második évben elbízta magát. Fodornak ez volt a legnygobb hibája.
  Különben az egyetemisták 859 szavazatával nyert csak és maga is anagyon megdöbbent a hatalmas feladattól, amely mechanikai tanári képességeit is meghaladta.”
 • 30. FRERRYS 2008. augusztus 31. 16:11
  „Az alternatív energiát nem ismerte, és most ezért neki köszönhető a gázáremelés, a távfűtésemelés, az alkotmányellenes alapdíjak bevezetése és a médiamese.”
 • 29. Lárika 2008. augusztus 31. 12:31
  „Végigolvastam becsülettel a hozzászólásokat, különösen azokat, melyek Walter urat méltatták. "Áldott ember" "szeretjük" "erős ember" "sokat tett a városért" stb. Akinek más az ízlése, ugyanezt írhatja Fodor úrról. Lehetne valami konkrétumot is írni?”
 • 28. Prestige 2008. augusztus 31. 10:41
  „Csak bolond ember áll ki vitatkozni hazudósokkal, ezt ne felejtsétek el!”
 • 27. Csaba Zsuzsanna 2008. augusztus 31. 09:02
  „Walter Úr nyílt vitára hívta ki Fodor Urat a mélygarázsügyben, amire a polgármesterünk nem is válaszolt!No comment...”
 • 26. /joco1 2008. augusztus 31. 08:10
  „Jobboskáink! hát egyetlen jobbos politikus sem találtatok akit esetleg fogadnak/fogadtak külföldön és még esetleg kitüntetést kapott volna?Ezt a 16-os reagálásomra kapott "számtalan" hozzászollásra reagálva irom. Fiuk/lányok nincs társulatokban egy -db. külföldön is elismert politikus? Ha ez igy van akkor miért szidjátok Walter úrat? irigykedtek? vagy csak igy könnyebb elfelejteni a "többtizmillásbalsikerdijas" p.mestereteket és öt irányito arcusi páros jelenlegi Eü. intézményes "huzását"?”
 • 25. Egy nem depressziós soproni 2008. augusztus 30. 21:55
  „Walter Úr!
  A nagy emberek közös sorsa, hogy a közvetlen környezetük nem látja ,vagy nem akarja meglátni nagyságát.Egyszerűen ilyen gyarló az ember ,mert irigyli a másik tehetségét ,tudását szorgalmát.Én is irigylem Önt! De én azért ,mert Ön olyan erős EMBER mint volt.Nem vette el az életkedvét és tenni akarását ez a sok pesszimista tehetségtelen ,rosszakaratú soproni lakos..”
 • 24. FRERRYS 2008. augusztus 30. 20:47
  „Kedves intel, nem jó, ha öszödi szintre süllyedsz, mert az undorító és kiábrándító!!!”
 • 23. intel 2008. augusztus 30. 20:36
  „Fodor megbukott, sok emberrel találkozom, és nagyon kevesen állnak mellette.
  Sokszor gondoltátok, hogy nyertek, de minidg mi nyertünk, mert mi nem közvélemény kutatásokat szoiktunk megnyerni, hanem választásokat.
  Walter Úr meg biztosan olvas, csak miért is irna, hogy komcsizzatok?
  Mivel csak erre vagytok képesek, tenni dolgozni NEM!”
 • 22. Lárika 2008. augusztus 30. 19:13
  „Kedves intel, szólásszabadság van. Most is követelheted Fodor úr lemondását. Demonstráljatok a Városháza előtt az elvtársaiddal; legelább meglátod, mennyien vagytok :-)))))”
 • 21. hajrá! 2008. augusztus 30. 12:14
  „Mielőtt sokan belelendülnek: veszélyes dolog, ha valaki bedől a saját propagandájának... Kedves Walter Dezső! Ne hidd el, hogy sokan vannak mögötted, mert újra csalódni fogsz egy választáson. (persze attól nem félek, hogy olvasná a fórumot, mert a gépet se tudja önállóan bekapcsolni. Tudom, tudom... nemsokára ír valamelyik szoci a Dezső nevében, hogy köszöni szépen és blabla blabla”
 • 20. intel 2008. augusztus 29. 22:42
  „Walter Úr Gratulálunk!
  Nagyon sokan maga mögött állunk, és tudom, hogy a város Önt szereti, a város rájött, hogy nagy hiba volt leváltani.
  Bedöltünk egy hazug kampánynak, ennek viszont most hatalmas árat fizetünk!

  Kérem tájékoztassa a közvéleményt mikor pereli be Fodor Úrat hamis rágalmazásokért!
  Várjuk a pillantot, hogy mikor követelhetjük a lemondását!”
 • 19. FRERRYS 2008. augusztus 29. 19:42
  „A globexolok, walterolók a városért olyan "hasznot" hoztak, melyet több évtizeden keresztül az adófizetők fizethetik ki. Tevékenységük, felelőtlenségük szintje túllő minden értelmes elképzelésen. A város sokkal gazdagabb lenne, ha az ilyen személyek nagy ívben időben elkerülték volna ezt a vidéket.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barátság Játékok: hatodszor

Sopron - A Sopron–Fertőd kistérség szervezte meg a ma este kezdődő VI. Barátság Játékokat. A… Tovább olvasom