Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Burgenlandban az egyszerű a nagyszerű

A pomogyi (Pamhagen) Vila Vita hotel és üdülőfalu aulájába belépve a ház gólyája köszönti a vendégeket.
A nap nálunk is ugyanolyan melegen süt, a gólyák tavasszal hozzánk is visszatérnek, és a határ két oldalán a frissen sült pogácsa és a házi süti íze is egyforma. Burgenland csak abban különbözik tőlünk, hogy rájöttek, mindez a turistákat is érdekli.

A pomogyi (Pamhagen) Vila Vita hotel és üdülőfalu aulájába belépve a ház gólyája köszönti a vendégeket: a hotel tetején fészkelő madár mindennapjai a kamerák segítségével  a recepció melletti képernyőn követhetőek: – Az osztrák Fertő Tavi Nemzeti Parkban 200 hektárnyi területen fekszik a Vila Vita, ebből adódóan maga a természet az egyik legfőbb attrakciónk – mondja Joe Gelbmann hoteligazgató. – Minden tavasszal várjuk a gólyánk érkezését, de vannak libáink, nyulaink, pónijaink és persze lovaink is. Wellness-részlegünkben is a régió adottságaihoz igazítjuk kínálatunkat: a vendégek különleges boreszenciás és törkölyfürdőt vehetnek, melyhez a környék borosgazdái szállítják az alapanyagokat.

A magyar és a burgenlandi fogadók asztalán megszokott a bor mellé kínált tepertős pogácsa, de a Bécsből érkező vendégek szeme felcsillan a pannon különlegességre.

 A heiligenbrunni pincesoron a friss pogácsa mellett a magyarhoz hasonló lekváros buktával és  zsíros kenyérrel is várják a látogatókat:  – Az a célunk, hogy minél több turistát csalogassunk Dél-Burgenlanba, és itt helyben kóstólják meg a térség borát, az uhudlert. – fogalmazott Ursula Maringer turisztikai menedzser. – Uniós és tartományi támogatással meghirdettük a „Dél-Burgenland a paradicsom egy szelete" programunkat, melynek keretén belül a környék ötven bor- és gyümölcstermelője pályázott minőségi védjegyünkre. 

Közülük a térség 21 vállalkozása kínálhatja idéntől márkajelünkkel termékeit. Egy lakodalom finom sütik nélkül sehol sem az igazi: a Sopron környéki falvakban is számon tartják a jól sütő asszonyokat, de olyan házi cukrászról még nem hallani, akihez hetente 4-5 turistabusz is ellátogat: –  Édesanyám is jó sütő volt, kislány koromtól kezdve mellette sündörögtem a konyhában – meséli a dél-burgenlandi Aloisia Bischof, aki 60 féle házi sütit kínál vendégeinek a badersdorfi cukrászdában. – Hajdanán a lányos háznál a falu asszonyai közösen készültek egy-egy esküvőre, és mindig a legjobban sütő asszony dirigált. Engem folyamatosan hívtak, így világ életemben csak a sütéssel foglalkoztam.  

Aloisia később a családi házuk pincéjében készítette az esküvői édességeket, pár évvel ezelőtt pedig a hivatalok nyomására papíron is kitanulta a cukrászmesterséget. Vendégei egymásnak ajánlják, de a buszok többségét a környező termálfürdők látogatói töltik meg. 
A badersdorfi sütik kétségtelenül nagyon finomak,  de semmivel sem jobbak a mifelénk sütött házi finomságoknál. Milyen kár, hogy a magyar asszonyok még nem tudják, milyen sokat ér a tudományuk...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiányzik a bevásárlóközpont

Az ágfalvi lakótelepen hiányolják az ott lakók a bevásárlóközpontot, egyelőre nincs mód az építésre.… Tovább olvasom