Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Bűnüldözők akadémiája

A nemzetközi bűnüldözést és felderítést tanulja nyolc ország rendőr- és határőrhallgatója. Az akadémia legújabb szemináriuma Sopronban kezdődött el a hét elején.

Nyolc ország rendőrei

A Közép-európai Rendőrakadémia hallgatóinak részvételével egyhetes szeminárium kezdődött el hétfőn a Hotel Sziesztában. A nyolc országból verbuválódott rendőrök és határőrök az első három napot Sopronban, míg a hét második felét az ausztriai Traiskirchenben töltik el. A tanulmányi hét alatt előadásokat hallgatnak a schengeni határ őrizetével kapcsolatos problémákról. A gyakorlatban bűnügyi és felderítő feladatokkal is megismerkednek, tapasztalatokat szereznek az unió határainak őrizeti és forgalmi rendjéről.
Dr. Magyar József, a Közép-európai Rendőrakadémia osztályvezetője elmondta, tíz évvel ezelőtt Ausztria és Magyarország részvételével alakult meg az intézmény. A későbbi években Csehország, Lengyelország, Németország, Svájc, Szlovákia és Szlovénia csatlakozott a közös oktatási programhoz. A cél a határokon átnyúló szervezett bűnözés elleni közös fellépés. Az akadémia hallgatója lehet, aki főiskolát végzett, öt év szakmai gyakorlata van és németül jól beszél. A hallgatók évente három hónapos bűnügyi, illetve egy hónapos határőrizeti gyakorlaton vesznek részt. Ez alatt végigutazzák egymás országait, a tanulmányok befejeztével pedig vizsgát tesznek.

Gyakorlati tapasztalatok

Málnás András, a Határőrség Országos Parancsnokságának Bűnügyi és Felderítő Osztályán dolgozik. P is azok közé tartozik, akik a gyakorlatban szerezhetnek tapasztalatot az uniós határőrizet és határforgalom mindennapjairól. – Elsősorban az embercsempészet felszámolásában veszünk részt, ami egyre szervezettebben működik. Tanulmányaink során foglalkozunk azzal is, hogyan kell beépülni és információkat szerezni az ilyen csoportoktól, miként használható a telefon-lehallgatás, és a különféle operatív feladatok megszervezését is elsajátítjuk – mondta el a rendőrakadémia hallgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyári táborok: lovaglástól a vetélkedőkig

Az idén nyáron is több napközis tábor várja a soproni általános iskolásokat. A kulturális… Tovább olvasom