Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Büntetnek a csip nélküli ebek miatt

Az országban tucatnyi önkormányzat, közöttük Sopron tette eddig kötelezővé a kutyák csippel való megjelölését.

A helyi rendelet szerint év végéig be kell ültetni a szerkezetet az ebek bőre alá. A mulasztók bírságra számíthatnak.

– Sopronban több mint 5500 kutya szerepel a nyilvántartásban. Az önkormányzati rendelet megalkotása előtt már ezer eb rendelkezett mikrocsippel. Utolsó összesítésünk alapján további háromezer kutyát láttak el csipes azonosítóval, így már csak mintegy 1000 csip nélküli eb van a nyilvántartásban. Azok, akik nem oltatják be kutyájukat, illetve nem látják el őket az egyedi azonosítóval, 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatók.

Az elsődleges cél nem a bírságolás, ezért az önkormányzat év elején levélben hívja fel a mulasztók figyelmét a rendeletre és pénzbüntetésre csak azok számíthatnak, akik ennek ellenére sem tesznek eleget a kötelezettségüknek – tudatta portálunkkal Kuslics Balázs, a városháza sajtószóvivője.

Az egyedi azonosító az unióban csak akkor kötelező, ha állatútlevelet készítenek a kutyáknak. Az 1500 forint értékű csipet Sopron önkormányzata az idén térítésmentesen biztosítja, a beültetés és a regisztráció 3500 forintos költségét az állattartók viselik.

Szakonyi Imre, a Soproni Állat- és Természetvédelmi Egyesület elnöke szerint a kutyák csippel való ellátása hasznos, mert az eb, illetve a gazdi könnyen beazonosítható. Úgy látják, a kezdeti aggályok ellenére a kutyatulajdonosok többsége egyetért a rendelettel.

Olvasóink írták

 • 20. SzImike 2009. december 22. 06:50
  „Kedves Innen!
  Az ivartalanítással kapcsolatban van egy olyan elkképzelésünk, hogy a "borsos" ár miatt állatorvosonként, havonta lehetne akciókat tartani. Nyílván ez az állatorvosokon múlik! Sajnos van olyan - Bp-en történt -, hogy az állatorvos ingyen kívánta megműtteni a kutyát, de egy másik feljelentette, hogy így hozzá fognak menni és anyagi veszteséget fog neki okozni. Sajnos igazat adtak neki. Reméljük Sopronban nem lesz ilyen szituáció. Ha igen, azt hajlandóak leszünk a sajtóban közölni.

  Maradok mindenki felé tisztelettel!

  Szakonyi Imre, elnök
  Soproni Állat- és Természetvédők Egyesülete”
 • 19. defg 2009. december 21. 21:25
  „Kedves szocdem!
  Háááát......
  Erre szokták mondani: "Ha hallgattál volna...."”
 • 18. SzImike 2009. december 21. 18:18
  „Tisztelt TancsKaszabell!
  Nagyon jó gondolata van, hogy pl. a pártolótag 1200 Ft/év díjat fizessen. Ezzel a következő a szituáció. Bejegyzésünkkor próbáltuk azt, hogy ha valaki tudja igazolni nehéz anyag helyzetét - gondolok itt a valóban kisnyugdíjasokra, hirtelen munkanélkülivé válókra - csökkenthessük a tagdíj mértékét. A bíróság elutasította, diszkriminációra hivatkozva. Ezért havi 500 Ft-ban állapítottuk meg, ami úgy gondolom, kifizethető.
  Nekem 2 kutyám van, nem is kistermetűek, de valóban nem észrevehető a csip behelyezése.

  Feddy/S! 5-10 cm... valós a távolság :-)

  Tisztelettel:
  Szakonyi Imre, elnök
  Soproni Állat- és Természetvédők Egyesülete”
 • 17. FREDDY/S 2009. december 21. 15:58
  „16.
  Messziről, 5 - 10 cm-ről, nagy távolság, nemde...”
 • 16. janika 2009. december 21. 14:37
  „Mernék fogadni, hogy már meg is alakult az a szervezet, amelyik messziről leolvassa a kutya csipet és fotóval együtt küldi a számlát a tulajnak, ha a járdára vagy a közterületre rakja a kutyagumit! Micsoda pénzbezsebelési ötlet, jobb mint a traffipax!”
 • 15. janika 2009. december 21. 14:28
  „Ma még csak az állatokat jelölik meg, habár nem tudni az utóbbi "vakcinák" mire voltak jók.”
 • 14. Innen 2009. december 21. 12:49
  „Még hozzátenném, hogy a kutyám fel sem figyelt, amikor a doki beültette a chipet a nyakába. Tehát abszolút fájdalommentes a dolog.”
 • 13. Innen 2009. december 21. 12:47
  „Eddig ez a legjobb rendelet, amit hoztak (a következőre a nem tenyésztésre szánt ebek kötelező ivartalanítását javasolnám). A rendelettel egyetlen baj van, hogy sajnos vannak olyan "állattartók", akik kb. 1 méter láncon tartják szerencsétlen kutyákat, örülhetnek, ha kapnak naponta enni, inni. Ezek az ebek is megkapják a chip-et? Kötve hiszem. A büntetés elől meg vagy szélnek eresztik őket, vagy még rosszabb vár rájuk. Mielőtt nekem esnének páran, van kutyám, és az első dolog volt a kötelező oltásai után a chip. És talált kutya.”
 • 12. TancsKaszabell 2009. december 21. 10:24
  „Törekvéseiket támogatásra méltónak találom ! Elolvastam az alapszabályukat !
  Az évi díjat magasnak vélem...
  Javaslom gondolkodjanak ezen el , és tegyék lehetővé az egyösszegű pártolótagi hozzájárulást,mondjuk 1200 Ft./év.

  Üdvözlettel : TK”
 • 11. FREDDY/S 2009. december 20. 08:41
  „Kedves SzImike!
  http://www.youtube.com/watch?v=JNXPwa6cA1E
  Yvo & PrimaDonna a 100.000 Eurós fődíjat nyert szuper-tehetség, nemde...”
 • 10. SzImike 2009. december 19. 17:28
  „Tisztelt szocdem!
  Vannak a kutyás társadalomban akik, külföldre járnak versenyekre (itt nem csak a sportra gondolok). Az országot csak úgy hagyhatják el, ha állatútlevelet váltanak ki. A fenti cikkben szerepel is, ebben az esetben, az unió területén kötelező a csip.
  Az a picinyke csip - ami antiallergén -, amit beültetnek a kutya bőre alá, egyáltalán nem befolyásolja a kutya teljesítményét. Sőt az Ön által írt, idézem "un. retikukoendorteriális védelmi rendszere" egyáltalán nem sérül. Amennyiben valóban olyan nagy az értéke egy kutyának, márpedig miért ne lehetne, akkor pláne érdemes ezzel az egyedi jelzéssel ellátni.
  Hát, hogy érdekes ez az ország? Úgy vélem, ez az eszme futtatás is!

  Tisztelettel:
  Szakonyi Imre, elnök
  Soproni Állat- és Természetvédők Egyesülete”
 • 9. szocdem 2009. december 19. 15:36
  „Nagyon kiváncsi vagyok mi lesz (ha lesz) olyan sportkutyás társadalom ami komoly versenyekre fog járni, mint nyugaton....
  Mint tudjuk, a kutyákat a versenyre formába kell hozni, és kutyás zsargonban szólva "minden terheli". A szőre ha épp nő, vagy ha a takarmánya nem állandó minőségű, stb. az mind mind kihat a teljesítményére is.
  Ennek okán könnyen megeshet, hogy egy beültetett chip, és a kutya un. retikukoendorteriális védelmi rendszere között fellépő anomália miatt a kutya épp a verseny előtt egy nappal betegszik meg, vagy épp a versenyen szerez sérülést. Tragédia! A balsors és a halál maga egyszemélyben! (éltem át már ilyet)
  Egy komoly versenykutya értéke akár 10 millió Ft is lehet, nem is beszélve a rengeteg emberi munkról amit belefektettek. Egy kötelező chippel ezt megkockáztatni szerintem elgondolkodtató kellene hogy legyen mindenkinek. HA már demagóg akarnék lenni. a chipp nem baj ha fáj, mert az állam szed érte pénzt. A farokkurtítás, és a fülvágás is fáj, de azt tilos mert az államnak semmi köze hozzá - állatvédelmi ügy:))))))
  Érdekes ez az ország, egyre érdekesebb.”
 • 8. SzImike 2009. december 19. 11:07
  „Kedves Freddy/S!
  A nyakörv levehető és ugyanúgy el lehet hagyni, mint a kutyát- legyen az szándékos, vagy véletlen -, de a csip ott marad kedvencünkben. Úgy gondolom, ahány ember, annyi vélemény, de szükség van a megfelelő építő jellegű kritikára is, hiszen abból lehet tanulni. Ha azt nézzük, hogy a csip beültetésével fájdalmat okoz(hat)unk, akkor oltani se oltsuk - bár ez köz- és állategészségügy -, mert lehet fáj a blökinek. Kiváló kapcsolataim vannak állatorvosokkal és hiszem, tudom, hogy ez a leghumánusabb megoldás. De lehetene ezt még tovább boncolgatni :-)
  Köszönöm hozzászólását!

  Tisztelettel:
  Szakonyi Imre, elnök
  Soproni Állat- és Természetvédők Egyesülete”
 • 7. FREDDY/S 2009. december 19. 08:48
  „Kedves SzImike!
  Kutyabarátibb megoldás lenne a megfelelő nyaköv, és abba is lehetne csipeket ültetni. Nem hiszem, hogy a kitalálója is engedné, hogy a nyakába ilyen beültetésre kerüljön, pedig akkor a bűnözés visszaszorítható lenne, nemde...”
 • 6. SzImike 2009. december 19. 07:03
  „Kedves BsBe!
  Véleményünk szerint is sokan vannak, akinek csak van a kutya. A Potzmann-dűlőben is volt ilyen eset, se beoltva, se a nevén nem volt az eb. Ezeket az eseteket, csak úgy lehet felderíteni, ha lakossági bejelentés történik (szomszéd, ismerős révén). A cicákkal kapcsolatban pedig nincs rendelet. Erre csak azt a megoldást látjuk, ha széles körű összefogás alakul ki (ezen dolgozunk) és a kóbor macskák apránkénti befogásával ivartalanítás történik, így az egyedszám nem fog nőni. Ez esetben sok múlik majd az állatorvosok hozzáállásán! Nyílván nagy a felelősség a macskatartókon is.”
 • 5. SzImike 2009. december 19. 07:02
  „Kedves Freddy/S!
  Nekem 8,5 és 7,5 éves kutyáim vannak és higgye el, észre sem vették a csip beültetését. Szerencsére fájdalommal nem jár (nyílván az orvoson is múlik). Mivel mi még nem voltunk jelen a rendelet megalkotásakor, ezért csak alkalmazkodni tudunk hozzá. Persze felmerül bennem a kérdés, ha léteztünk is volna, adtak-e volna a véleményünkre. Szerintem a legjobb megoldás a műholdas követőrendszerrel működtetett csip, így az ellopott, esetleg elkóborolt állat megtalálható lenne.”
 • 4. SzImike 2009. december 19. 07:00
  „Kedves TancsKaszabell !
  Mi is így látjuk, hogy külföldön sokkal szigorúbbak és következetesebbek a hatóságok állatkínzási, vagy tartási ügyben. Sajnos most itt tartunk, mi pedig küzdünk és keressük a lehetőségeket, hogy az ügyek megfelelő módon legyenek elintézve. De addig, amíg a hatóságok nem ismernek el minket állatvédőket, nem könnyű a dolgunk.
  Most történt egy kutyatámadás Bécsben, aminek a magyarra fordított történetét honlapunkon www.soproniallatvedok.hu is elolvashatják majd.”
 • 3. BsBe 2009. december 18. 13:23
  „Helyes dolognak tartom a csip beültetését a kutyákba. Ha minden kutyába beültetnék a csipet reménykedni lehetne, hogy talán így lassan kevesebb kidobott kutyával fogunk találkozni a jövőben.
  Akik nem ültették be, (és egyáltalán szerepelnek a nyilvántartásban, mert gondolom sokan nem) azokon számon lehet kérni. De mi van azokkal, akik sehol nincsenek nyilvántartva, akik nem járnak állatorvoshoz beoltatni a kutyát, mert az csak van. (és sok ilyen van) ezeket továbbra is alkalomadtán szélnek eresztik.
  és ha már a kutyáknál tartunk, annyit emlegetjük a kutyatulajdonosokat, hogy az egyik ilyen, a másik olyan, hogy minek neki kutya.. mi van a macskákkal. A közelünkben annyi macska van, hogy már számlálhatatlan. (igaz, ezek nem piszkítanak, nem túrják szét a szemetet, nem zajonganak éjjel) és ezek sem csak úgy lettek. Valamikor mindnek volt gazdája, de ma már nincs. Nem lehetne erre is megoldást találni?”
 • 2. FREDDY/S 2009. december 18. 12:45
  „15 éves kutyánkat szerencsére nem kínoztuk ezzel a csippel, mert időközben elhunyt. Az ellenben elgondolkodtató, hogy a beépített csip csak közvetlen a kutyánál észlel, így először az eltévedt kutyát be kell fogni, ha megfelelő csip lenne, akkor távolról is meg lehetne állapítani a tulajdonosát, és értesíteni lehetne kutyabarát módon, nemde...”
 • 1. TancsKaszabell 2009. december 18. 10:14
  „Tisztelet a tisztességes állattartóknak !

  De háziállataink iránti felelőségben a hírünk nem éppen példamutató.
  Irigylem azokat az országokat ahol keményen büntetik az állatok kínzását,elhagyását,kidobását...
  Nagyon rosszak a tapasztalataim...örömmel vettem tudomásul a városi mozgalmak alakítását.

  Úgy vélem az egyedi azonosító kötelezővé tétele jó irányba tett lépés !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronba érkezett a betlehemi láng

Idén első alkalommal hozták el a betlehemi lángot a soproni József Attila gyermekvédelmi központba. Tovább olvasom