Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Büntet az STKH, elvitte a szelektív gyűjtőt

Sopron - Egyik napról a másikra eltűnt a szelektív hulladékgyűjtő sziget a Ravazd utcából. Helyette egy tábla hívja fel a figyelmet: nem megfelelően használták, ezért egy hónapra felfüggesztették a gyűjtést. Az STKH azt mondja, ez még csak a figyelmeztetés, később meg is szűnhet a sziget...

Korábbi kukamustránk óta tudjuk mi, nagyon is, hogy Magyarország még a szelektív hulladékgyűjtésre is éretlen, hogyan is lehetne itt komolyabb társadalmi problémákról beszélni...? Ennek ellenére igencsak meglepődtünk, amikor egyik napról a másikra a házunkhoz közeli szelektív gyűjtőedények hűlt helyén már csak egy táblát találtunk: mivel a lakók „összeburogatták" a mindenféle szemetet, egy hónapra megszűnt a szelektív gyűjtés lehetősége.

Már csak emlék...
Már csak emlék...

Mostantól tehát mehetünk a Paprétre, karácsonyfaként feldíszítve PET-palackkal, papír és üvegszeméttel az odáig vezető két kilométeren, ha kulturáltan akarunk megszabadulni a szelektívtől. Eszünkbe jutnak az osztrák emlékek külön (és tisztán!) gyűjtőtt fém- és biohulladékról...

Addig hova vigyem?
Addig hova vigyem?

– Nem tudni, mi történt idén az emberekkel, de olyan helyeken válik problémássá a szelektív gyűjtés, ahol korábban rendben működött a dolog – mondta el érdeklődésünkre Kosztka László, az STKH Kft. ügyvezetője. – Annyira szemetes volt a Ravazd utcai edények környéke, hogy a szelektíves autó el sem tudta szállítani, külön kukásautót kellett kiküldeni a területre. Sajnos nem egyszeri, hanem hónapok óta fennálló problémáról beszélhetünk, ezért döntöttünk az ideiglenes felfüggesztés mellett. Korábban ugyanezt tettük a Fenyő téren is, ott most már kulturáltabbá vált a dolog. De mostantól kezdve szisztematikusan végigjárjuk a gyűjtőszigeteket, és a „legramatyabbtól" kezdve hasonló szankciót vezetünk be. Meglátjuk, hol változik ettől a mentalitás. Ahol többszöri aklaommal sem, ott megszüntetjük a szelektív gyűjtés lehetőségét. A város 30 gyűjtőpontja közül egyébként 20-nál szokott hasonló probléma előfordulni.

Olvasóink írták

 • 10. nem.mondom.meg 2009. április 09. 13:19
  „A vicc az, hogy az osztrák is tudja otthon, hogy hova kell dobni a szemetet, csak itt felejti el. (Mint sok minden mást is...)”
 • 9. józanparaszt 2009. április 09. 08:17
  „tudod mia vicc? ha mi magyarok nyugatra megyünk, be tudjuk dobni a megfelelö edénybe a megfelelö hulladékot. ha hazajövünk mindent elfelejtünk. na ez hogy van?”
 • 8. orchis 2009. április 08. 16:04
  „Most akkor vajon kit büntetett meg az STKH? A lakókat aligha. Leginkább a környezetet, amelynek védelme a feladata lenne. Ezért meg őket kellene megbüntetni, de sokszorosan.
  Aki eddig vette a fáradtságot és válogatott, ezután az se fog. Ügyes, mondhatnám, tipikusan magyar problémakezelés.
  A tisztelt cég, meg az illetékes hivatalok, a közterületfelügyelők inkább azzal foglalkoznának, hogy megfelelő körülményeket teremtenek (esetleg tanulmányozhatják itt, nem messze, Bécsben, hogyan kell), horribile dictu, reklámozzák a lehetőséget, és aztán be is hajtják a büntetést azokon, akik renitenskednek.”
 • 7. nem.mondom.meg 2009. április 08. 13:06
  „Úgy gondolom, ez a probléma kicsit összetettebb annál, mint amennyire a cikk foglalkozik vele.

  1.
  A Ravazd utcai lakótelep (meg az egész környék) lakóinak számát figyelembe véve, igencsak kevés az egy-egy darab üveg- ill. műanyag gyűjtő. Gyakorlatilag soha nem lehet úgy odamenni, hogy férjen bele valami.

  2.
  Egy hulladékgyűjtő sziget nem éppen úgy néz ki, hogy fogunk két ilyen edényt és odavágjuk a temető kerítés mellé a gazba. Ez valahogy a szolgáltatást igénybe vevők részére sem kultúrált.

  3.
  Eléggé kieső helyen van, közvilágítás nincs, hajléktalan annál inkább.
  Korábban beljebb, mindenki által elérhető területen volt a gyűjtő, de egy kedves ott lakó - önkormányzati dolgozó - addig arénázott, míg elvitette onnan, mert őt zavarta.

  4.
  A szelektíven gyűjtött hulladékot nem azok szokták kitúrni, mellé szórni, akik beleteszik.

  5.
  Innentől kezdve megint adtunk egy pofont a sz..., környezetvédelemnek. Aki veszi (venné) a fáradtságot, hogy válogassa a szemetét, azzal most kitoltak. Akinek nincs autója, hova vigye? Akinek van, azt meg máshol piszkálják, hogy miért oda hordja a szemetet, ahova, ha nem is azon a környéken lakik. Jó magyar mentalitás...

  6.
  Ne tartozik szorosan a témához, de biztos sokkal szebb látvány a város frekventált helyein kibökött tábla, hogy lomtalanítás, körülötte nagy kupac szeméttel. Konténerrel kicsit gusztusosabb volt a látvány. Az a maradék, kevés turista is menekülni fog a városból.
  Ezzel szemben a város szélén, a senki földjén, a gazban lerakott szemétgyűjtő mellett garantáltan háromszor zavaróbb látvány, mint a Széchenyi téren.”
 • 6. FrameSet 2009. április 08. 10:11
  „A szelektív hulladékgyűjtés költsége többszöröse (valahol több, mint 5-öt olvastam.) a normál szemétgyűjtésnek.

  Münchenben -gondolom máshol is- nem űrítik ki azokat a kukákat, amikben nem a megfelelő szemét van.
  Belenézett, belepiszkált a kukás.


  Aztán jön a büntetés.

  Hol vagyunk még ettől?”
 • 5. naplopo 2009. április 08. 09:28
  „Alsólőverekben, amikor odaköltöztem vettem 2 kukát, de sajnálattal vettem észre, hogy nincs lehetőség szelektív hulladékgyűjtésre, pedig a háznak 9 embernek van 5 kukája. Ha még szelektíve is töltenénk meg, a kukáskocsi egybeöntené...”
 • 4. Dob 2009. április 08. 09:20
  „A Fenyő téren is ott van két műanyagos gyűjtő. Javasolnám az egyik lecserélését vegyes, vagy üveg típusra, akkor talán az üres üvegeket nem mellé rakná az ember.”
 • 3. streber 2009. április 08. 08:02
  „Nem tudom, van-e esetleg jogszabályi tiltás, de nem lehetne egy "vegyes" konténert is lerakni a szelektívek mellé? Akkor minden szemét tudná, hol a helye! Vagy az túl drága lenne?”
 • 2. hokiel 2009. április 08. 06:44
  „Megint azt büntetik, aki a célnak megfelelően használta volna. Meg az is kérdés, hogy milyan gyakran viszik el a szelektíven gyűjtött dolgokat, mert ha tele van ill. túlcsordul, még kikázók se kellenek, hogy úgy nézzen ki, mint egy disznóól.”
 • 1. bobo 2009. április 08. 01:00
  „Mióta divat lett a hajlék helyett ugyanakkora területű bűzzel rendelkező népség körében a konténerek alapos "átvizsgálása" némi visszaváltható üvegért, palackért, használt ruháért, nincs mit csodálkozni ezen. Pár leépült egyén egy egész város megítélését rontja el. Nem tudom, itt is erről van-e szó, de gyanítom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

17. VOLT Fesztivál: Újabb 27 nemzetközi sztár!

Franz Ferdinand, Marilyn Manson és a Limp Bizkit mellett számtalan nemzetközi és hazai sztár… Tovább olvasom