Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Bűnözőnek hitte szüleit a soproni kettős gyilkos

Bűnözőnek hitte szüleit a soproni kettős gyilkos
A vád azt javasolja, hogy a Sopronban történt kettős emberölés elkövetőjét mentsék fel, mert nem büntetésre, hanem kényszergyógykezelésre szorul.
A vád azt javasolja, hogy a Sopronban történt kettős emberölés elkövetőjét mentsék fel, mert nem büntetésre, hanem kényszergyógykezelésre szorul. A megbomlott elméjű szülőgyilkos maga is a betegsége áldozata: azt hitte, szüleit kicserélték.

Benyújtotta vádiratát a megyei főügyészség azzal a 42 éves férfivel szemben, aki tavaly november 2-án rettenetes brutalitással verte agyon idősödő szüleit, akikkel együtt élt.

Dr. Gál Katalin ügyészségi szóvivő elmondta: az igazságügyi elmeszakértő véleménye alapján egyértelmű, hogy a vádlottat nem lehet felelősségre vonni, a vádkényszergyógykezelést javasol.

A négyemeletes társasházban kopácsolást, fülsértő zajt hallottak a lakók, de azt hitték, hogy csak felújítást végez valaki. Másnap azonban a vádlotték alatt lakó hölgy lakása elázott. Hiába kopogtak, a felső lakó nem nyitott ajtót, kijött a rendőrség, a tűzoltóság szintén. Betörték az ajtót, mert ők is hiába zörgettek, a bent lévő férfit erőnek erejével kellett leteperni és megbilincselni, mert nemcsak hogy ellenállt, de kalapáccsal támadt a tűzoltókra.
Egyetlen fiuk verte és szúrta őket, kés, kalapács, húsklopfoló, üvegpalack volt az eszköze. 

Az igazi döbbenet ezután következett. A beteg egyedül volt, a lakásban két holttest feküdt: 64 éves anyjáé és 70 éves apjáé. S azt, hogy milyen kép fogadhatta a belépőket, sejteti a későbbi orvos szakértői jelentés. Az apa fejét hét ütés érte, ebből négy olyan erejű volt, hogy átszakította a koponyát. Édesanyja fején kilenc ütés nyomát fedezték fel, s öt szakította át a koponyacsontot. Nyakán egy hosszú vágás, hasüregében belső vérzés jelezte a kés nyomát, s testszerte mindenhol, mind a kettejüknél számos sérülés beszélt a barbár támadásról. Egyetlen fiuk verte és szúrta őket, kés, kalapács, húsklopfoló, üvegpalack volt az eszköze. A szülők nem védekeztek, erre utaló egyértelmű nyomot nem talált a szakértő. A tombolás közben tört el a vízvezeték is, ezért ázott el a lakás. 

Dr. Gál Katalin úgy tájékoztatott: a támadó kóros elmeállapotú, a szakértő leírása szerint mérgezéstől tartott, üldöztetéses téveszmék gyötörték. Ennek áldozatai a nehéz életet élt szülők, akikről a vádlott ekkor már azt hitte: nem is az ő szülei, kicserélték őket két bűnözőre, akik rátámadnak. 

A férfit most is elzárva tartják az igazságügyi megfigyelő elmegyógyintézetben. A kényszergyógykezeléshez a törvény négy feltételt szab: a tett élet- vagyközveszélyt okozó legyen, olyan, amiért egy évet meghaladó szabadságvesztést kellene kiszabni, az elkövető az elmeállapota miatt ne legyen büntethető s tartani kelljen attól, hogy a cselekmény megismétlődik.

Nyugodtan állíthatjuk, hogy egy egészséges ember esetében még a tényleges életfogytiglan is szóba jöhetne a bíróságon, hiszen két áldozata is volt a különösen kegyetlen módon elkövetett gyilkosságnak, nem beszélve arról, hogy hivatalos személyre támadt. Ugyanakkor bizonyos, hogy ő maga is áldozata volt az évek óta tartó betegségnek, s amint a Kisalföldnek korábban nyilatkozó pszichiáter rávilágított: az elkövető a beadott gyógyszer hatására kitisztulhatott és szembesülve a valósággal rettenetes szenvedésen mehetett keresztül.

 Gyógykezelése nem hétköznapi értelemben vett felmentés lenne, hiszen akár életen át tartó bezártságot jelenthet, aminek során időről időre felülvizsgáljákállapotát. Dr. Gál Katalintól tudjuk: a bírósági tárgyalást valószínűleg a vádlott távollétében tartják, aki várhatóan nem lesz alkalmas a tárgyalás lefolytatására. 

Az orvos keze kötve van


A Kisalföldnek tavaly novemberben nyilatkozó szakértő, dr. Payer Erzsébet úgy látja: megelőzhető lett volna a tragédia, ha a szakorvosok – akár a svéd gyakorlathoz hasonlóan – akkor is korlátozhatnák a beteget, ha az nem működik együtt. Most csak bírósági jóváhagyással lehet kényszeríteni valakit a gyógyszer beadására, ahhoz viszont már súlyos dolgot kell elkövetnie. Hangsúlyozta azt is: a skizofrénia a lakosság három százalékát érintő betegség, de a történtek ellenére sem kell félni tőle. Az érintett betegek közt nem gyakoribb a gyilkos, s élhetnek teljes és eredményes életet, ha betartják a szabályokat. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körforgalmak segítik majd a közlekedést Fertődön

Épül az Esterházy-kastélyt elkerülő út, amely már idén elkészül. Tovább olvasom