Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Bűncselekmények Sopronban: gyerekkorú, fiatalkorú elkövetők

Erőszakos, kirívóan súlyos bűncselekmény nem történt az elmúlt évben Sopronban; egyre több a gyerekkorú, fiatalkorú bűnelkövető - ez is kiderül a tavalyi év közrend- és közbiztonsági helyzetéről szóló beszámolóban.

˝Úgy érzem, hogy Sopronban a lakosság közbiztonságérzete jó, a közvélemény hangulatát negatívan befolyásoló jelenségekre mindig időben reagáltunk, és a szükséges intézkedéseket megtettük. Az elmúlt évben kiemelten erőszakos, életellenes bűncselekmény nem történt a város területén˝ - olvasható Farkas Gábor rendőr alezredes, rendőrségi főtanácsos, kapitányságvezető beszámolójában, amely Sopron és vonzáskörzete 2010. évi közrend- és közbiztonsági helyzetéről szól.

Sopron ˝bűnügyi fertőzöttsége˝ az országos és a megyei átlag alatt volt
Sopronban az előző évi 1.799-hez képest, 2010 -ben 1.816 bűncselekményt regisztráltak, ami 0,94 %-os emelkedésnek felel meg. A bűncselekmények közül 789 bűntett, 889 pedig vétség volt.

Országos és megyei összehasonlításban a százezer lakosra jutó bűncselekmények tekintetében Sopron bűnügyi fertőzöttsége mindezek ellenére 2010-ben az országos és a megyei átlag alatt volt, kiemelten erőszakos, kirívóan súlyos életellenes, a lakosságot nyugtalanító bűncselekmény nem történt.

Sopron vonatkozásában a regisztrált bűncselekmények nyomozási eredményessége az elmúlt évben 58,89 % volt, és ez meghaladta a megyei (53,2 %) és az országos (46,023 % ) átlagot is.

A rendőrség számos olyan esettel találkozott az elmúlt évben, ahol az elkövetők a kilátástalan anyagi helyzetükkel magyarázták az adott bűncselekmény elkövetését.

Emelkedő szám a kiemelt bűncselekmények területén
A statisztikában külön szerepel az úgynevezett kiemelt bűncselekmények kategóriája, amelybe a lakosság szubjektív biztonságérzetét meghatározó bűncselekmények tartoznak.

Ilyenek az emberölés, testi sértés, rablás, lopás, betöréses lopás, garázdaság, zsarolás, visszaélés kábítószerrel, készpénz helyettesítő eszközzel visszaélés. Ezen kiemelt bűncselekmények tekintetében az összes regisztrált bűncslekményhez képest, az előző év hasonló időszakához viszonyítva 2010-ben 6,6 %-os emelkedés történt.

Jelentősen nőtt a betöréses lopások száma, ˝bűnözői szemléletet˝ folytatnak a fiatalok
Az elmúlt évben 74,13%-al nőtt a betöréses lopások száma, ezen belül a lakásbetörések 50%-al emelkedtek. A betöréses lopások döntő többségét Sopronban hétvégi házak és vendéglátóhelyek – jellemzően italboltok, kisebb üzlethelyiségek sérelmére követték el.

A lakások, családi házak sérelmére elkövetett betörések úgynevezett ˝utazó bűnözői˝ körhöz köthetőek. Az ˝utazó bűnözők˝ a helyszíneken minimális nyomot hagynak, főleg az éjszakai, hajnali órákban érkeznek a területre és percek alatt végrehajtva a bűncselekményt távoznak.

Az eltulajdonított értékeket az elkövetés helyszínétől több száz kilométerre, néhány órán belül értékesítik, így az értékesítési vonalak ellenőrzése eredménytelen, szinte lehetetlen.

Szintén nagy számban követtek el kerékpár és segédmotorkerékpár lopásokat is. Az elkövetők a folyamatban lévő és már sikeresen lezárt ügyek adatai szerint jellemzően fiatalkorú/fiatal felnőtt deviáns, esetenként alulszocializált, a mindennapi életben felállított társadalmi korlátokat nem ismerő, vagy azokat semmibe vevő személyek.

Jellemző, hogy ezek a bűnözői szemléletet folytató fiatalok vagy a soproni gyermekvédelmi intézetek neveltjei, volt neveltjei, vagy az ott nevelkedő fiatalokkal szoros kapcsolatot ápolnak.

E bűncselekmény nyomozását megnehezíti a rögzíthető helyszíni nyomok teljes hiánya, valamint a cselekmény elkövetése és észlelése, és bejelentése között gyakorta hosszú idő.

Sopronban nem raboltak bankot
A rablásokkal kapcsolatban kijelenthető, hogy Sopronban nem érződött az országos jelenséggé vált pénzintézetek sérelmére elkövetett rablás, mert az elmúlt évben ilyen eset nem fordult elő.

Az elkövetett rablások (2010-ben 14) alacsony száma ellenére a felderítési eredményesség javítása tekintetében a jövőben is minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy az állampolgárok biztonság érzetét fenn tudjuk tartani.

A legelterjedtebb kábítószer fajta a cannabis
2010. évben is jelentős energiát fordított a rendőrség a kábítószer termesztési helyszínek és a terjesztők felfedésére, cél volt annak megakadályozása, hogy az itt termelt, valamint illegális úton ide érkezett kábítószer a fogyasztókhoz eljusson, a kínálati oldal felszámolására helyeztük a fő hangsúlyt.

Az elmúlt évben 59-ről 91-re növelték a kábítószerrel visszaélés miatt indult eljárások számát Sopronban, ami a rendőrkapitányság illetékességi területén összesen indult 116 ügynek több mint a felét adta. Országos összehasonlításban a megye a negyedik, megyei összehasonlításban pedig a Soproni Rendőrkapitányság az első helyen szerepel a kábítószerrel visszaélés miatt realizált ügyek száma tekintetében.

A városban a legelterjedtebb kábítószer fajta a cannabis, mivel annak a beszerzése a legegyszerűbb. Sajnos azonban különböző amphetamin származékok (extasy tabletta, speed por), valamint a kokain és heroin jelenlétét is kimutatták a szakértők.

Sopronban a bűnelkövetői réteg jelentős része gyerekkorú, fiatalkorú
Sopronban a bűnelkövetők számát, életkorát tekintve szerinti megállapítható, hogy 2010-ben 668 elkövető vált ismertté, melyek közül 11 fő gyerekkorú, 91 fő fiatalkorú (14-17 éves), 151 fő fiatal felnőttkorú (18-24 éves), 403 fő pedig felnőttkorú volt.

Ezen adatok alaján elmondható, hogy Sopronban a bűnelkövetői réteg 1/3 része gyerekkorú, fiatalkorú, vagy fiatal felnőttkorú, ami sajnos nem helyi jelenség, hanem az országos és megyei adatok alapján, a társadalomban e rétegében is egyre markánsabban megjelenő negatív hatások következménye.

20.000 forint bírság járt a prostituáltaknak
A közterületi prostitúció visszaszorítása érdekében 2010. évben is jelentős erőfeszítéseket tett a rendőrség. Tiltott kéjelgés szabálysértés miatt összesen 14 főt vontak eljárás alá, közülük 7 főt szabálysértési őrizetbe is vettek és velük szemben is gyorsított szabálysértési eljárást kezdeményeztek Soproni Városi Bíróságon.

A bíróság ezt követően általában 20.000 Ft körüli pénzbírságot szabott ki az elkövetőkre.

Migráció ellenőrzése
Magyarország schengeni csatlakozásával egyidejűleg a határellenőrzés korábbi formája megszűnt, emiatt az elmúlt évben is fontos szerep hárult a kapitányságra az illegális migráció és az ahhoz kapcsolódó más jogellenes cselekmények megakadályozása, felderítése tekintetében, melynek érdekében komplex mélységi ellenőrzés kialakítására és működtetésére volt szükség.

Munkafeltételek

A rendőrkapitányság személyi állománya 2010-ben is rendkívül rossz munkafeltételek mellett volt kénytelen ellátni szolgálati feladatait. A Rendőrség-Határőrség integrációját követően Sopronban, a Táncsics utcában ˝örököltünk˝ egy rendőri feladatokra használhatatlan objektumot, aminek a fenntartása évről évre felesleges kiadást jelent.

Sajnos a rendőrkapitányság teljes személyi állományának végleges és egységes elhelyezése 2010-ben sem történt meg annak ellenére, hogy a döntéselőkészítő munka során az új kapitányság építése érdekében minden tőlünk telhetőt megtettünk, a szükséges szakmai javaslatokat és érveket felsorakoztattuk. Bízunk benne, hogy a közeljövőben e kérdésben is sikerül hosszútávon megnyugtató megoldást találni az elhelyezésre, a meglévő objektumok racionális kihasználásával, illetve a továbbiakban rendőri feladatokra nem használható, illetve gazdaságtalanul fenntartható
ingatlanok értékesítésével.

Álláspontom szerint egy új rendőrkapitányság azon túl, hogy hosszú távon megoldaná a rendőri állomány elhelyezését, az állampolgárok kultúrált ügyfélfogadásának lehetőségét teremtené meg, valamint az adott területen a városkép arculatára is pozitív hatással lehetne - olvasható Farkas Gábor rendőr alezredes, rendőrségi főtanácsos, kapitányságvezető beszámolójában.


Részletes statisztikákat ide kattintva láthatnak >>

Leadképünk illusztráció.

Olvasóink írták

 • 5. verembele 2011. április 19. 15:55
  „Tisztelettel: 2. Madarász 2011.04.19. 15:26
  Így helyén vannak a dolgok.(Pár nap dutyi)
  Talán tényleg észhez térnek, mint mondjuk a kétszeres visszaeső " gázoló, cserbenhagyó színész" aki a Nemzet bocsánatát kéri.
  Jogotok szerint adjátok.
  ÉN EGY VISSZA ESŐNEK SEMMI HASZNÁT NEM LÁTOM. ( majd egyszer megbánom)
  Továbbiakon bíráljon felettem a Mindenható.
  Üdv.”
 • 4. Madarász 2011. április 19. 15:26
  „Pár napra dutyiba velük, aztán észhez térnek!”
 • 3. orion1 2011. április 20. 08:14
  „Ha levonjuk a hétvégi kuka-burogatásokat, és kuka-felgyújtásokat, akkor igen jó a statisztikánk :D”
 • 2. verembele 2011. április 19. 12:20
  „Tisztelettel: Jól sikerült a Rendszerváltás....
  Idézet a cikkből: "Ezen adatok alapján elmondható, hogy Sopronban a bűnelkövetői réteg 1/3 része gyerekkorú, fiatalkorú, vagy fiatal felnőttkorú,...." és a nevelés/tanítás. Azt már meg sem kérdezem, hogy melyik népcsoporthoz tartoznak. Tudom, SVÁJCIAK voltak. Ők élnek rosszul, tudatlanul, stb..
  Nem gúnyolódok tovább, az iskolai programok ennyit nyújtottak. A középiskolások már olvasni is alig tudnak, na matekról nem beszélek, mert minimum számológép hiányában azonnal végük. (egyszer egy az mégegy)
  Nem tudok csodálkozni.... Minden valamire való erőforrásunkat itt elpazaroltuk. Tőlük várjak nyugdíjat.. Á simán megdöglök...éhen....
  Üdv.”
 • 1. ÁrtatlanBárányka 2011. április 19. 20:25
  „Végülis a laktanyán mi nem tetszik a tisztelt rendőr uraknak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rovásírás-kiállítás Sopronban

Kőbe vésték, fába rótták címmel rovásírás-kiállítás nyílt a Berzsenyi-líceum dísztermében. Tovább olvasom