Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Bűncselekmény hiányában lezárva

Budapest–Sopron - A Nemzeti Nyomozóiroda bűncselekmény hiánya miatt lezárta a nyomozást azokban a büntetőfeljelentésekben, amelyeket a soproni városvezetés kezdeményezett. A határozatok ellen panasszal él a város képviseletében eljáró ügyvéd, dr. Futó Barnabás.
A Nemzeti Nyomozóiroda több mint hét hónapos nyomozás után, bűncselekmény hiánya miatt megszüntette az eljárást azokban az ügyekben, amelyeket a soproni városvezetés kezdeményezett nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes(ek) ellen. A Kisalföld információját megerősítette dr. Futó Barnabás ügyvéd, aki elmondta, hétfőn kapta meg a határozatot.

– Még nem volt időm az iratok alapos tanulmányozására, de első olvasatra is megalapozatlannak tűnik a nyomozás ilyen lezárása – jelentette ki az ügyvéd. – Ezért panaszt nyújtok be az ügyészséghez.

Fodor Tamás polgármester – aki január 25-én jelentette be, hogy a büntetőfeljelentésekkel párhuzamosan polgári peres eljárásokat is kezdeményez a városvezetés – nem kívánt nyilatkozni.

A Kisalföld az első pillanattól kezdve nyomon kísérte a történéseket. A polgármester gyanúja az volt, hogy az előző városvezetés részben egy nagy értékű beruházás (mélygarázs), részben pedig különböző ingatlanok (Lövér körúti apartmanház és a hozzá tartozó projekt megvásárlása, az István bíró utcai, a Rét utcai épület, valamint a Pozsonyi úti volt hulladéklerakó területéből egy másfél hektáros terület) adásvétele kapcsán – jogsértő módon – jelentős vagyoni hátrányt okozott Sopronnak, ugyanakkor felmerült a csalás gyanúja is.

Ezért kezdeményeztek büntető és polgári peres eljárásokat. Az öt ügyhöz később még csatolták annak a Győri úti félig kész épületnek a megvásárlását, amelybe a katasztrófavédelmi központot tervezték az előző ciklusban. A legbonyolultabbnak a mélygarázs kérdése tűnt, de ezt már korábban lezárta – ugyancsak bűncselekmény hiánya miatt – a Nemzeti Nyomozóiroda, sőt, a határozat ellen benyújtott panaszt is elutasította az ügyészség. Az önkormányzat élt a pótmagánvád lehetőségével, a bíróság azonban – ismereteink szerint – még nem döntött arról, hogy befogadja-e egyáltalán. Ez minden valószínűség szerint csak október 15. után derül ki, ugyanis a mélygarázsügyben a megyei bíróság ezen a napon hirdeti ki elsőfokú ítéletét.

A büntetőfeljelentések első szakasza tehát lezárult, a kérdés, hogy a mostani határozatok ellen benyújtott panaszt befogadja-e az ügyészség. Ha igen, akkor kezdődik elölről a nyomozás, ha nem, akkor a mostani városvezetésnek ezekben az ügyekben is marad utolsó lehetőségként a pótmagánvád. A polgári peres eljárások várhatóan hosszabban elhúzódnak, mert nem nehéz megjósolni, hogy az elsőfokú ítéleteket követően – bárkinek a javára születik döntés – az esetek többségében fellebbeznek az ítélet ellen. Mint már jeleztük, a mélygarázsügyben október tizenötödikén lesz elsőfokú bírósági ítélet. A volt (Pozsonyi úti) hulladéklerakó területéből másfél hektáros terület értékesítése miatt kezdeményezett peres eljárás első tárgyalási napja is megvolt, a következőre október 17-én kerül sor. Ennek az ad különös jelentőséget, hogy a területet az előző polgármester, Walter Dezső cége vásárolta meg. A többi ügy tárgyalása a hónap második felében és novemberben kezdődik.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

14 éves a Cotton Club Singer

A Cotton Club Singers 14 éves fennállása során legfőképpen tematikus koncertjeivel – így a… Tovább olvasom