Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Buja erotika a színpadon

Sopron - Finom, vagy színházhoz nem méltó erotika? Nem tudjuk eldönteni, mindenesetre vastapsot kapott a Petőfi Színházban az Osztrigás Mici.

Vegyes érzelmekkel néztük végig a Petőfi Színházban bemutatott legújabb premiert, az Osztrigás Micit. Az első felvonást Sajgál Erika (Osztrigás Mici) aligruhában, egy fekete bugyiban játszotta végig, minden bizonnyal a férfi nézők legnagyobb örömére, bár volt, aki megjegyezte: ez a fajta erotika már túl sok, s mindez nem színházba való. Láthattunk kivillanó kebleket, kidugott popsit. Tudjuk, egy előadás nem csupán a szavakról, gondolatokról, az előadott játékról, hanem a látványról is szól.

Hasonló élményben lehetett már részünk, ugyanis amennyiben emlékezetünk nem csal, úgy tíz évvel ezelőtt az Irma, te édes című darabban Keresztes Ildikótól láthattunk valami hasonlót, mint most Sajgál Erikától.

Premier – Vastapsot kapott a Petőfi Színházban az Osztrigás Mici. Fotó: Pluzsik Tamás
Premier – Vastapsot kapott a Petőfi Színházban az Osztrigás Mici. Fotó: Pluzsik Tamás

A darab nem nélkülözi a helyzetkomikumot, a félre- vagy a meg nem értésből származó humort. Szacsvay Lászlótól (Petypon) nem áll messze a komédia. Higgadt, a poént képes a végtelenségig elhúzni, s ezáltal fokozni a feszültséget. A feleséget játszó Hűvösvölgyi Ildikóról azonban nem tudtuk eldönteni, szándékosan rosszul énekel, nem ejti ki a szavakat, vagy ez is a szerephez tartozik. Igaz, pillanatig láthattuk az ő fehérneműjét is. Üde meglepetésként ért bennünket Zsolnay András (Petypon nagybátyja) játéka. Zsolnay szinte minden színdarabban szerepel, ám mégsem kap komoly szerepet. Ő az, aki nélkül elképzelhetetlen lenne a jó színház. Kiszolgálja, előkészíti a főszereplő alakítását. S most az Osztrigás Miciben láthattuk, mit is tud valójában. Dicséret érte. Talán többre lenne érdemes Győri Péter, illetve Benkő Péter is. Úgy véljük, sokat láthatjuk még a színpadon Beszterczey Attilát, fiatal még és sok lehetőség áll előtte. Most ügyesen különítette el az általa megformált két szerepet.

Az első felvonást Sajgál Erika (Osztrigás Mici) fekete bugyiban játszotta végig, minden bizonnyal a férfi nézők legnagyobb örömére.
Az Ördöglovas Tánckar és a soproni Petőfi Színház zenekara hozta a kötelezőt. A premier végén a darab megkapta a szokásos vastapsot, s az előadás után visszazökkentünk a mindennapi életbe. Az egyes színházlátogatók modortalanságába, a ruhatár előtti lökdösődésbe, a lehullott pár centiméteres hó okozta közlekedési káoszba. Az új Petőfi térnek azok a fiatalok örültek igazán, akik az ˝úszómedencében˝ csúszkáltak. De hát ez már egy másik és másfajta Osztrigás Mici lenne...

Olvasóink írták

 • 10. RábaViktor 2009. december 30. 15:54
  „A magam részéről már megszoktam, hogy a színházról vagy rosszat, vagy ilyen "álkritikát" ír a Kisalföld. Ha nincs a lapnál kritikus, talán nem is kéne írni semmit az előadásokról. Az is jobb mint ez. A nézők akik megveszik a jegyeket úgy is eldöntik, hogy mi tetszik és mi nem. A többi meg nem számít. Csak a néző!
  A Kisalföld hozzáállását a soproni színházhoz mindíg is furcsáltam. Lehet, hogy kevés tiszteletjegyet kapnak? Vagy egyáltalán nem kapnak?”
 • 9. Gabsi 2009. december 27. 10:00
  „Abszolút egyetértek falcobiarmicussal. :) De azért ennél "bonyolultabb" művésznevet is választhatott volna!”
 • 8. SAmu 2009. december 21. 20:14
  „NEM az előadást, (mivel még nem láttam), hanem az ismét "vastapsos" kritikát minősítem : "elégtelen!" Ez NEM KRITIKA!
  Szégyen, hogy nincs egy profi művészetkritikus a lapnál. .... Nálam okosabb is hiányolta már ezt.”
 • 7. Gould1985 2009. december 21. 20:05
  „Kezdem azt hinni, hogy egy városvezető kritizálja álnéven az előadásokat, mert mi számít bújtatott politikai fogásnak, ha nem a színházi premier és a Petőfi tér közötti kapcsolat keresése...”
 • 6. Kuvasz 2009. december 21. 19:50
  „Aki - most már látom más véleményével is egyezem - ennyire nem ért a színházhoz, művészetekjhez, az valóban foglalkozzon csak a tér állapotával. Lehet, hogy ahhoz sem ért jobban?”
 • 5. trumpetrich 2009. december 21. 19:38
  „Nem tudom, hogy aki a cikket írta mennyire ért a művészetekhez, a színészeknek van amikor így kell öltözni , nyílván azért mert a szerepük ezt kívánja meg. Kiválóan játszott mindegyikük, és emellett egy sikerdarabról van szó, amibe ez bőven belefér. A cikkírónak biztos Fásy Ádám mulatója és a többiek az etalon, én jól éreztem magamat az előadáson, remek csapat játszott.”
 • 4. Gould1985 2009. december 21. 18:25
  „Végre! Végre végre végre!!!

  Vegyük már észre, hogy a színházi kritikák egyszerűen semmitmondóak, tisztán látszik, hogy véleménye sincs a darabról:

  "A feleséget játszó Hűvösvölgyi Ildikóról azonban nem tudtuk eldönteni, szándékosan rosszul énekel, nem ejti ki a szavakat, vagy ez is a szerephez tartozik" - BOCSÁNAT, A KETTŐ UGYANAZT JELENTI...

  "Finom, vagy színházhoz nem méltó erotika?" - VAGYIS A SZÍNHÁZHOZ A DURVA HARDCORE EROTIKA ILLIK?!

  Hihetetlen, hogy ennyire hozzá nem értő ír a színházról...”
 • 3. bubuka01 2009. december 21. 18:15
  „SZERINTEM FANTASZTIKUS ELŐADÁST LÁTTUNK,KÖSZÖNJÜK AZ ÖSSZES SZÍNÉSZNEK,TÁNCOSNAK ÉS A ZENEKARNAK.
  egy színházi látogató”
 • 2. falcobiarmicus 2009. december 21. 18:02
  „Nem a színházi öltözékkel kellene foglalkozni hanem a nézők öltözetével.

  Elfogathatatlan - még ha fiatal is - hogy farmerban,szabadidő felsőben jelenjen meg az ember a színházban.
  Még a bölcsiben is ünnepi ruhát kérnek ha "alkalom" van.Már pedig a színház az "alkalom", nem mindennapos tevékenység.Tiszteletlenség a színészek felé és a színházi dolgozók felé is.
  Kész káosz a nézőtér: farmeros lányok/fiúk, indiai kendőbe bugyolálva nyakba akasztós pénztárcával, öltöny és nyakkendő nélküli harmincas férfiak,izléstelen fidres-fodros női habos-babos selyemruhák,nagy estélyi és a végén német/osztrák népviselet.Borzalom.
  Az előadás első 15 perce kicsit vontatott volt és csak az utolsó felvonásnál lett igazán humoros a cselekmény.”
 • 1. Kuvasz 2009. december 21. 17:13
  „Tisztelt Cikkíró!

  Sajnálatos, hogy Ön ezt a kiváló komédiát, vígjátékot "buja erotikának" nevezi. Kár, hogy nem látta Budapesten a Nemzeti Színházban Stohl Andrást ANYASZÜLT MEZTELENÜL a színpadon. Arra mit mondott volna
  A darab igenis élvezetes, a színészi alakítások kiválóak voltak. Még Hűvösvölgyi Ildikóé is, ahol nem a fehérneműt néztük.

  Zsolnay András jó színész, szeretjük, emlékezetem szerint nem régiben kapott kitüntetést is. Győri Péter már játszott nagyobb, fő szerepeket is. Most ez jutott, de ezt csodálatosan oldotta meg. A tánckar olyan, amilyen, nem a korukkal foglalkoztunk. Köszönjük az előadást a művészeknek, élveztük, sok hasonlót kérünk.

  A színikritikának nem része a ruhatár, a színház előtti tér, de ha már érdemi művészeti mondanivalója nincs és ilyesmivel kell foglalkoznia, kérem arról is írjon, miért hagyja a tulajdonos városvezetés életveszélyes állapotban a mélygarázsba vezető lépcsőket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GYSEV ünnepi menetrend

A közelgő ünnepek miatt december 22. és 26. között változik a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.… Tovább olvasom