Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Búcsúzik Soprontól Bindes atya

Sopron - Jövő hét elején költözik Piliscsabára Bindes Ferenc, a Szent György-templom plébánosa. Az atya neve a Sopronban eltöltött tizenhét év alatt összefonódott a templommal, számos nagy beruházást, komoly fejlesztést álmodott meg és kemény munka árán vitt véghez.
– Tizenhét év után hagyom itt Sopront – mondja Bindes Ferenc atya, a Szent György-templom plébánosa, akit Pápai Lajos püspök augusztus elsejével nyugdíjasként a piliscsabai Egyházközségi Nővérek Társaságának kolostorába helyez plébánosnak. – Megszerettem a soproniakat, és azt hiszem, ők is megismertek engem, de nyugodt szívvel bízom utódomra, Kálmán Imrére a plébániát.

Az elmúlt tizenhét év rajtahagyta kéznyomát a templomon – számos fejlesztés, változás, újítás történt, melyekhez komoly munkával járult hozzá Bindes atya. – A legértékesebb eseménynek a Káptalanház visszaszerzését érzem – meséli. – Az épületet 1963-ban vették el az egyháztól, nyolc éve kaptuk vissza, és a másik nagy eredmény, hogy sikerült megtöltenünk élettel, közösségekkel, emberekkel. Soproni munkálkodásom kezdetén kialakítottuk az altemplomot, mely az urnatemető révén komoly anyagi bevételt jelent a plébániának, a pénzt újabb urnahelyek kialakítására fordítjuk.

De ezek csak a jéghegy csúcsai: az atya közbenjárására sikerült felújíttatni mind a nyolc mellékkápolnát. Nemrégiben pedig végre eredeti szépségében és hangjával állították helyre a templom 1633-as orgonáját. Nem is beszélve a több száz párról, akiket az atya adott össze, gyerekeikről, akiket keresztelt, a több ezer diákról, akiket hittanra oktatott – mind hálás szívvel emlékeznek, emlékezünk Bindes atyára.
– Nagyon szép helyre költözöm – mondja az atya. – Nagy park közepén áll az Egyházközségi Nővérek Társaságának kolostora, ahol plébánosként biztosított a mindennapi szentmisém, melyhez hozzáépítettek egy nyolcvanfős lánykollégiumot is. A park közepén áll egy lourdes-i Mária-szobor, köré a lányok padokat tettek, itt esténként összegyűlnek, gitároznak, énekelnek. Ez a nyugalom, béke, ez kell már nekem...

Bindes Ferenc atya 17 éven keresztül szolgálta a soproni híveket.
Bindes Ferenc atya 17 éven keresztül szolgálta a soproni híveket.


Életút és búcsúmise

Bindes Ferenc 1934-ben Hegykőn született, Sopronban volt diák, először a bencéseknél, aztán a Berzsenyi-gimnáziumban. Győrben végezte a teológiát, majd Sopronba, a domonkos templomba helyezték. Öt év után Győr-Szabadhegyre került, ahol saját bevallása szerint papi élete legszebb tíz évét töltötte. Innen került Rábatamásiba, ahol édesapjával élhetett hét évig, két évre Mezőörsre, majd hét évre Ivánba. Ezután útja ismét Győrbe vezetett: a kispapokhoz hívták lelki vezetőnek és tanárnak. Három év tanítás után érkezett tizenhét éve Sopronba. Búcsúmiséje augusztus 3-án, vasárnap az öt órás és az esti fél nyolcas mise keretében lesz.

Olvasóink írták

 • 17. K 2008. augusztus 21. 22:09
  „Ő egy igazán különleges ember,akinek nagyon sokat köszönhetek!Sajnos még mindig nagyon hiányzik...:(
  Szerencsére a Jóisten szintén egy nagyon klassz embert küldött a helyére!
  Kivánok Bindes atyának sok erőt,egészséget és nyugodt napokat(amit megérdemel)
  Kálmán Imre atyának pedig: CSAK IGY TOVÁBB ;)”
 • 16. Tóth Vivi 2008. augusztus 06. 12:34
  „Engem is szíven ütött a hír, vasárnap délután tudtam csak meg, de a 17:00 órai búcsúmisén ott lehettem... rendkívül megható volt! A "Legyetek jók, ha tudtok" c. dal egyenesen a szívek mélyéig hatolt, úgy érzem. Bindes Atya gondolatait osztotta meg velünk, jelenlétével erősítette a közösséget az iskolában áhítatok idején. Sokban segített, hogy megtaláljam Isten útjait. Mindezért nem lehet elég köszönetet mondani, s még elbúcsúzni sem tudtam, de remélem, sor kerül még rá! Teréz Anya "Az élet himnusza" c. versét küldöm gondolatban és imátságban ajándékul, s abból is az utolsó sort, melyről pont az Atya prédikált nekünk áhítaton: "Az élet élet - éljed!"
  Isten áldja meg Feri bácsi, és adjon sok-sok erőt és egészséget a piliscsabai szolgálatához! Soha sem fogjuk elfelejteni!”
 • 15. Emlékzzen ránk Sopronikra, mi emlékezünk Szertett Binden Atyánkra! 2008. augusztus 05. 18:09
  „Mélyen Tisztelt Bindes Atya!
  "Azokért élünk, akiket szeretünk, azokért. akik igaznak tartanak, a jövőnek élünk, a szépért, a jóért amit tehetünk"

  Ezekkel a gondolatokkal búcsúzunk el, szerett Bindes Atyától, a soproni gyermekek, a soproni fiatalok, a soproni középkorúak és a soproni idősek, valamint a soproni öregek egyaránt. Nagyon hosszú élete, nagyon sok egészséget kivánunk új helyén a Piliscsabai Egyházközségbe.
  Széchenyi szavaival kezdtem a nagy reformpolitikus szavaival fejezem be mondanilvaómat:
  "Ha mindazt amit szívem érez, tollammal leírhatnám, Mindazt amit Neked köszön, méltán előadhatnám, Nagyon boldog lennék.”
 • 14. Sapientia 2008. augusztus 04. 13:36
  „Kedves Bindes Atya!.
  Teg napi 17 órás szent misén elköszönt híveitől, sok könyes szemet és középkorú, idős emberek tekintet láttam a pad sorok között és hátul a temlomban az ülést nem keresőkk között.
  Most búcsúzunk, abban a hitben hogy egyszer majdmindanyijan találkozni fogunk. Hiányoltam a vársovezetést, azokat a vezetőket köztisztviselőket akikk a belvárosi templomába rendzsersen járta, mert korábban a városi közigazgatás minden munkashete Isten nevében kezdte és kezdte és befejezte be.
  Hiányoltam Fidesz és Kereszténydemokrata Párt képvisleőt, aki mondhattak volna városunk érdekében tett néhyány jó szót.Nagyon szépen köszönöm Nagy Tamás képviselőnek és evangélikus hitközség képviselőinek, kedves és másolhatatalan jóeső szavait, megemlékezést, búcsúztatást.
  Kedves Bindes Atya, a püspöki döntést nem értjük, csak elfogadni tudjuk, ahogy nagy - nagy alázattal fogadtad Te is el.
  Azzal búcsúzunk, hogy "az élet és a halál testvérek,, az életet az teszi életté, hogy egyszer elmúlik."
  Búcsúznk Tőled a soproni belvárosi gyülekezet, gyermekei, fiiatalok, a középkorúak, időskórúkak, egyaránt, akik Búcsúztatásodra jelentek meg és Piiliscsabai állomáshelyedre elkisérnek.
  A Jó Isten akatában megnyugodva, sokat foguk imádkozni, hogy találd meg azt a közösséget, melyet a soproni belvárosi közöségben megtaláltál és kénytelen voltál, bizony nem kimondottan ösnszántadból elhagyni.
  A Jó Isten segítsen a további munkádba, nagyon sok erőt és egészéget kívánunk Neked.
  Laudetur Jezus Krsiztus,
  A ´Jó isten”
 • 13. Szabó Sándor 2008. augusztus 04. 11:48
  „Tisztelt Bindes Atya!
  Tisztelettel és szeretettel köszönjük meg azokat az éveket, melyeket velünk töltött. Soproni Szent György templom zarándok hely volt, ha Ön tartott Istentiszteletet.
  Amikor elment, elvezényelték akkor gondoltak arra is, hogy mi lesz azzal a sok fiatallal akik megszerették? Most hová mennyjenek, ahol áhitattal tudják nézni és hallgatni az Úr szolgálójának szavait?
  Nagyon hiányozni fog! Visszavárjuk!
  Jó egészséget kivánunk!”
 • 12. G.D. 2008. augusztus 03. 16:26
  „Hallo mindenkinek!
  Ne az "úrnak" köszöngessetek, hanem ennek az "embernek" az emberségéért, akit Bindes Ferencnek hívnak! Talán, ha több hasonló "szolgája" lenne az "úrnak", akkor nagyobb jövöje lenne a katolikus egyháznak. Mert így nincs neki semmi.!!!”
 • 11. * 2008. augusztus 03. 10:02
  „Köszönjük az Urnak Bindes atya szolgálatát,mindent amit tett, nagyszerü miséit, és rendíthetetlen hitét!!!A Jó Isten áldja meg!!!”
 • 10. Nagy Tamás 2008. augusztus 02. 22:52
  „Kedves Bindes Atya!Köszönünk mindent,a vasárnap esti miséket,baráti beszélgetéseket,jóságodat,szeretetedet!Nagyon fogsz hiányozni!Elkapkodott döntés volt nyugdijaztatásod,de tudom Te ezt is elfogadod jézusi alázattal.ISTEN ADJON JÓ EGÉSZSÉGET!”
 • 9. koko62100 2008. augusztus 02. 20:56
  „Nagyon sok jot és további jo egészséget kivánunk az atyának és Márianővérnek is egyaránt!Köszönünk mindent koko és szilvi”
 • 8. r.tamási 2008. augusztus 02. 19:31
  „BINDES ATYÁNAK A TOVÁBBIAKBAN IS JÓ EGÉSZSÉGET KÍVÁNUNK,ÉS NEM FELEJTJÜK A KEDVESSÉGÉT ÉS AZ EMBERBARÁTI SZERETETÉT.Ö OLYAN PAP AKI AZ EMBEREK KÖZT ÉLTE,ÉLI MINDENNAPJAIT.TELJESÍTETTE ISTEN AKARATÁT...ENGEDJÉTEK HOZZÁM A GYERMEKEKET...SZERETTÉK IS A GYEREKEK ÉS AZ EMBEREK IS.SAJNÁLTUK MIKOR ELHELYEZTÉK RÁBATAMÁSIBÓL.KÖSZÖNJÜK A SZOLGÁLATÁT.ISTEN ÉLTESSE SOKÁIG.”
 • 7. Ministráns 2008. augusztus 02. 17:36
  „Kedves Bindes Atya!

  "Az életet élni kell, küzdve a jobbért a szebbért az emberibért"
  Jó egészséget és további tartalmas és hosszzú éléet kivánunk az
  Atyának Piliscsabai Egyházközségbe. Kérjük Sopronrúl a Szent György belvárosi plébániáról sohase feledkezzen meg. Sok szertetteé várjuk vissza.

  Laudetur Jezus Krisztus”
 • 6. c1 2008. augusztus 02. 15:52
  „További jó egésszéget!
  Köszönöm, a soproni-éveit.”
 • 5. /joco1 2008. augusztus 02. 15:38
  „Nem vagyok vallásos, de azért amit "Boroka" irt nagyon tudtam (tudom)tisztelni öt.Ha csak a papok fele megtudná közelitei Öt, hát ...!!!( ja és pluszban a többi (1,3,4) véleménye is tükrözi az EMBERT”
 • 4. brumi2 2008. augusztus 02. 15:12
  „Valóban rendkívüli ember volt, nyitott természetű, mindenkihez tiszta szívvel közeledett.Isten áldja meg a jóságáért!”
 • 3. tala-BS 2008. augusztus 02. 14:20
  „Hát igen anno gyerekkoromban még velünk is együtt focizott Csáfordjánosfán, rendkivüli ember az biztos!”
 • 2. Boróka 2008. augusztus 02. 12:54
  „Szabadhegyiként volt szerencsém az Atyához... elsőáldozóként, bérmákozóként ... Emlékszem, sokat támadták akkoriban a nyitotttsága, fiatalokkal való "haverkodó" stílusa miatt... Nem restellett beállni focizni a fiúk közé, mi lányok pedig "életre-halálra" szóló ping-pong csatákat vívtunk Vele a parókián... Nem véletlenül nevezi az Atya papi hivatása legszebb 10 évének a Szabadhegyen eltöltött időszakot (mint a cikkből is kiderül)... Nem tudom (csak sejtem), mi az oka annak, hogy elkerült onnan..
  - hasonló sorsa jutott Attila atya is (jelenleg Brennbergben szolgálja Istent és híveit)....
  Jó szívvel emlékezem Rájuk amíg élek.”
 • 1. A.O 2008. augusztus 02. 11:32
  „Isten áldja meg a sok jóságáért!
  Jó egészséget további életében!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ferenczi-tábor: Alkotás közben feltöltődnek

Sarród - A holnapi zárókiállítással véget ér a tizenhetedik Ferenczi-alkotótábor. A korábbi években… Tovább olvasom