Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Búcsúfesztivál a soproni Elit moziban - A filmek

A jövő hétvégén mozimaraton lesz három napon át a soproni Elit moziban. Itt a részletes program.

Első nap. A nagy mérethez kattintson a képre
Első nap. A nagy mérethez kattintson a képre


Második nap. A nagy mérethez kattintson a képre
Második nap. A nagy mérethez kattintson a képre


Harmadik nap. A nagy mérethez kattintson a képre
Harmadik nap. A nagy mérethez kattintson a képre

A filmszínház 85 év után zár be, a búcsúbulin három nap alatt harminc alkotást vetítenek. A június 3-án pénteken kezdődő programban helyet kapott az elmúlt tíz év legnagyobb helyi kasszasikere, a Mamma Mia, továbbá tíz mese- és két dokumentumfilm, számtalan thriller és filmvígjáték. Az utolsó előadáson látható a négy Oscar díjat nyert A király beszéde című film is.

Az utolsó előadást április 6-án tartották a soproni Elit moziban. A filmszínházat másfél évtizedig vezető Kalmár István a bezárás okai közül azt emelte ki, hogy a soproni multiplex mozi elvitte a közönség zömét, önkormányzati támogatást nem kaptak, a jegyár-bevételt kiegészítő - a költségek felét fedező - állami támogatás kiesése pedig megadta a kegyelemdöfést.

Az igazgató akkor megjegyezte: terveik szerint július elsejével adnák vissza az épületet a tulajdonosnak, azaz az önkormányzatnak.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Stickers 2011. június 04. 23:41
  „Az Elit jó hely volt. Aki csak fikázni tudja az bekaphatja és nyugodtan lehet mondani, hogy pláza-mozis nyálgép, akinek a szobája falán is a "szeretlek SP" felirat díszeleg. Igaza van az előző hozzászólónak, ha már Cinema City, a győri mozi jóval több filmet hoz le, mint a soproni, még ha 3 teremmel is több van náluk, de a választék lényegesen több, mint itt. Ha csak az az egy mozi marad itt, akkor legalább jó lenne ha egyrészt a filmek terén lenne reform, másrészt meg ki lehetne tiltani vagy rúgni azokat, akik végig dumálnak, zörögnek, meg rúgdossák a széket.”
 • 28. annes 2011. május 30. 23:03
  „Diákkoromban és még azóta is jártam az Elit moziba, sok kedves emlék fűz hozzá.
  A plázás mozi "kínálata" = 0-val játszanak 3 mesét ,illetve ugyanazt a 3 mesét 3 D ben, plusz még 2 idióta ostoba vigjátékot és ez megy Hónapok óta.ugyanez.... az ami az embert érdekelné, és előzetesekben is jó filmnek ígérkezik még hírbe sincs, holott Győrben ill.több hasonló névvel fémjelzett mozi lehozza.
  Nemegyszer volt az hogy csak az Elit mozi hozta le a várva várt filmeket, a plaza meg teng leng tovább...
  Remélem a korábban felszólalt rosszmájú emberek nem lesznek ott ezen a 3om napon, ne rontsák el azok moziélményét, akiknek ez a hely tényleg jelentett valamit.
  Mindeninek jó szórakozást aki eljön.(reméljük a filmet végigdumáló és végig popcornnal meg cukroszacsival csörgő zörgő emberek otthon maradnak).”
 • 27. Bella.Ernő.János 2011. május 26. 17:07
  „Fejlődünk rendesen...de VISSZAFELÉ ! 1 tősgyökeres soproni.”
 • 26. Stickers 2011. május 25. 14:20
  „Igényes filmrajongó neki a netről letöltő torrentelőt jelenti”
 • 25. csípőspaprika 2011. május 24. 22:09
  „23. ödenbürger 2011.05.24. 14:11

  Az "Igényes filmrajongó" nálad mit jelent?
  Mert pl. a Plazában biztos nem vetítették azokat a filmeteket, amit az Elit Huszárik termében vetítettek. Az igényes, magasabb esztétikai értékű művészfilmeket.”
 • 24. ödenbürger 2011. május 24. 14:11
  „A végén az Elit már elhanyagolt, koszos volt (plasztik virág, kukák a bejárat mellett, koszos, szagos székek a Huszárik teremben....), demotivált alkalmazotokkal. Semmi reklám nem volt, és kicsit a szegény ember mozija lett. Ilyen körülményekkel néhez az igényes filmrajongókat csábítani az egyszer legszebb soproni filmpalotába!”
 • 23. csípőspaprika 2011. május 24. 11:57
  „Megint csak sajnálatomat fejthetem ki, hogy bezárt a mozi.
  (Pont a Kisalföld egyik tavaszi számában volt Friedrich Andrással riport, aki a jóval korábbi bezárt, sőt már el is dózerolt, egykor a Vároháza u.-ban lévő Városi Moziról beszélt, mutatott képeket. A legendás Friedrich Károly volt ott igazgató!)
  Aztán a cikk után egy-két héttel bezárt az utolsó soproni FILMSZÍNHÁZ is. Évi egy-pár millión múlott működése, amiként a többi artmozié se kerül jóval többe. Helyette az állami lóvét most megkapta az amcsi Andy Wajna, költse el egyedül ő! Hogy amcsi, ill. zsidó származású - amivel nekem semmi bajom -, azzal a jobbereknek, fideszeseknek, akik amúgy rendesen zsidóznak, meg most már amcsiznak (ld, Field kapcsán az LMP-re akarták rátolni a kormányzat gyöngyöspatán is szembeötlő bénázását) ebben az esetben semmi bajuk.
  Egy szó, mint száz kutyaszorító helyzet ez (is)!
  DE a búcsúzó programnak nagyon örülők. Terveim szerint minden nap ott leszek, s minél több filmet megnézek.
  Két film azonban hiányzik a programból: Tarantino Kutyaszorítója, ill. Bacsó Tanúja.:-)))”
 • 22. NoBo 2011. május 24. 09:51
  „Hááát, ahogy a hozzászólók darabszámát nézem, kb. a mozi is így mehetett...
  Én is szerettem... Régen... Amikor még sorban álltunk a Torna utcában... :-)
  Eljárt felette az idő. Luxus egy veszteséges vállalkozást közpénzből üzemeltetni.
  Ennek így kellett lennie. Amúgy nem tudom egyeseknek mi baja a multiplexes
  mozikkal...?! Na ha az zárna be, én akkor lennék szomorú! Éljen a mozizás!!!!”
 • 21. pkajos 2011. május 24. 06:31
  „18. okostojás
  azt mondtam volna, hogy odaadja? Azt szeretném, hogy valamelyik cimbora kapja meg, akit szívesen támogatnak.
  Ha neked nem ismert, vagy nem érthető, zavaros..stb a 17 milliárd, meg Orbán fogorvosa, támogatása, akkor benned van a hiba.”
 • 20. pkajos 2011. május 24. 06:21
  „17. Pancsoló..
  Nem ismerjük pontosan a szerződést.. most már nem is érdekes. De ha pl. nem tulajdonosa, hanem csak "bérlője" volt az ingatlannak - és olyan beruházási, fenntartási munkákat végzett amelyeket a tulajdonosnak kell akkor érthető. A pláza mozihoz képest harmad, negyed áron csak így működhetett. Vannak tevékenységek amelyek szükségesek, de nem önfenntartók.. Támogatást kap a Színház, a Volán, a Konferenciaközpont... elvársam..”
 • 19. okos_jóska 2011. május 24. 01:50
  „re: 15. pkajos

  A kiradírozott hozzászólásom lényegét megismétlem: a 13-ban írt, ironikusnak szánt kommentje a cikk témájához nem tartozó, ide-oda vagdalkozó, politikai elfogultságba mártogatott, zavaros szöveg. Van benne Szájer és Orbán és annak a fogorvosa, 17 milliárd adósság, meg egy csomó helyesírási hiba.
  Csak a mozival kapcsolatban nincs érdemi mondandója. Ez kicsit olyan mórickás.
  Ami a lényeget illeti: tudomásom szerint a mozi bérleti díja eddig is jelképes volt, nyilván azért kapta K. úr ,,ajándékba", mert lehetett tudni, hogy hagyományos módon működtetve nem nagy biznisz, és ha valaki vállalkozik rá, hát akkor csinálja.
  A híradások szerint az önkormányzat most is ilyen hasznosítási céllal fogja kiírni pályázatra. Vagyis nem vette el senkitől és nem akarja ajándékba adni senkinek. Vagyis ön minimum csúsztat.
  Ön a 15. hsz-ban két javaslatot írt, az egyik szerint tartsa fenn az önkormányzat a mozit. Vagyis ön szerint állami támogatás nélkül alkalmazzon a város moziigazgatót, mozigépészt, jegypénztárost, gazdaságist, titkárnőt, közönségszervezőt, takarítónőt, satöbbit? És fizesse a fűtést, világítást, vizet, csatornát, kölcsönzési díjat, satöbbit? Miközben a nézők nyilvánvalóan képtelenek vagy nem is akarnak eltartani egy mozit, hiszen inkább otthon nézik a szekrény méretű LCD-tévét a tudom is én, hánypontos házimozi hangrendszerrel.
  A másik javaslata pedig egyenesen zseniális. Szó szerint ez: ,,Vagy valamiféle támogatással, segítséggel megtartani a Mozit." Szuper. Kreatív, lélegzetelállítóan ötletgazdag, gazdaságilag átgondolt, részletesen kimunkált, konkrét elképzelés. Igazi tanácsadói sziporka. Jár érte az okosssjósskadijj.”
 • 18. PancsKaszaMell 2011. május 23. 21:54
  „Hölgyeim, uraim!

  "jegyár-bevételt kiegészítő - a költségek felét fedező - állami támogatás..."
  Na, jó van ám elvtársak! Így könnyű vót!”
 • 17. reális 2011. május 23. 14:48
  „rozinéni menjen már a vásárba, ott lehet mindent mondani, össze- vissza lecsi vecsizni. Írásaiból kitünik ,hogy ön egy gyenge kis piaci kofa!”
 • 16. pkajos 2011. május 23. 06:36
  „..
  Ha a "nagyezér" baráti köréből lenne a kedvezményezett, támogatott új üzemeltető.az igazán megnyugtató lenne a jövője szempontjából.. Ha már barát, legyen a MJ Város jótevője , a Díszpolgárunk.. de milyen dísz..
  A fogorvos.... tessék olvasgatni a sajtót - fogorvos ügyben..

  gyengébbeknek:
  -nem Szájer a fogorvos,
  -senki nem mondta, hogy valaki kapott egy mozit
  - senki nem mondta, hogy két mozit kapott
  - monhatnánk többszörösen megérdemli, és csak duplát írtam az nem az összeg, hanem az érdem..

  A fenntartás akár lehetne az Önkormányzaté is.. Vagy valamiféle támogatással, segítséggel megtartani a Mozit..

  A pékség nem mozi.. nem ez lenne az első vállalkozói támogatás...,
  ..ha a Helyi témára alkalmaznánk a kenyér és kifli példádat, ... eltarthatná magát EZ a "Független" orgánum magát a hirdetéseiből nem kellene a Fidesznek a Város pénzét politikai hetilapra pazarolni.. Vagy ezt is az "emberek" akarták? Moziból kevesebb van mint újságból..”
 • 15. okos_jóska 2011. május 23. 00:57
  „re: 1. zsuzsa63

  Kedves Zsuzsa! Meg tudná magyarázni, hogy az a kérdése mit jelent, hogy ,,oszt az önkorm. kinek fogja átpasszolni potom pénzért"?
  Csak azért kérdezném, hogy tudjam: van valami konkrét ismerete arról, amire ezt a véleménnyel egyenértékű kérdését alapozza?
  Vagy csak simán beugat ude egy ilyen ,,eredeti" megjegyzést, mert a névtelenséggel élve ez amúgy is szokásos?
  (Tudja, szokott érdekelni, hogy aki beordítja a bírónak, hogy ,,hülye vagy", az egyáltalán tudja-e, hogy mi a les, vagy csak megtanult néhány bekiabálás-fajtát.)
  Mellesleg valakitől azt hallottam, hogy alsó tagozatos helyesírási ismereteket oktató cég fogja bérbe venni az épületet. Ha eddig is járt oda, most ismét érdemes lesz!
  Űűűdvőőőőzlőőőmmm, drága.”
 • 14. pkajos 2011. május 22. 19:15
  „12.. adják oda az ujdosült "Díszpolgárunknak" .. Ajándékba. Józsi profi, meg megérdemli, állítólag nagyon sokat tett Sopronért.. Jó kezekben lesz.. Ha a nagyvezér fogorvosa kaphatott, akkora díszpolgárunknak duplán jár támogatás -persze vissza nem térítendő.. A MJ. Városunk vezetése még jobban elismerhetné..
  Nekünk már mindegy.. 17 milliárd adóság, vagy még fél...”
 • 13. rozinéni 2011. május 22. 17:59
  „ugyan kérem, ha már itt tartunk ha az élete volt a mozi akkor miért nem potolja ki saját zsebből, ugyis jol megszedte akkor ezen is magát, és majd ha jön egy másik kormány az biztos ad neki állami támogatást, vagy kérjen a waalter úrtól kölcsön ő biztos szivesen segit”
 • 12. ödenbürger 2011. május 22. 13:33
  „minden vége egy új kezdet jelent ?!?!”
 • 11. falcobiarmicus 2011. május 22. 08:50
  „Ez így igaz! Tegnap voltunk, és csak 2-en...sehol senki....jéggé fagytam a légkondi miatt
  na és szívtam is a fogam a jegyár miatt
  de már nem tudunk menni az Elitbe”
 • 10. józanparaszt 2011. május 22. 08:17
  „város közepén bezárni 1 kultúrális intézményt egy agyrém!!!! ehelyett gyerünk a kocsiba be, zajjal-büzzel irány a városszéli multiplex!”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni találós kérdés: Hányan parkolnak szabálytalanul a belvárosban?

˝Sopronban az új belvárosi parkolás˝ címmel küldött képet portálunknak Tudósítónk. Tovább olvasom