Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Búcsú Szekeres János atyától

Szekeres János atya, fertőrákosi plébános és sopronkőhidai fegyházlelkész 2012.05.13-án vasárnap hajnalban váratlanul meghalt.

80 éves volt, 52 éve szolgálta az Urat, ebből 23 éve Fertőrákoson. Az utóbbi években – egészsége romlása miatt is – egyre nehezebben, ugyanakkor egyre konokabban, néha már-már az oltár előtti halált kísértve, mégis a végsőkig ragaszkodva a mindennapi szentmiseáldozat bemutatásához. Egyszerű, ferences lelkületű, spártai életet élt. Nem ment szabadságra.

Ha kapott meleg ételt, jóízűen megette, ha nem, az sem zavarta. Mindenét, amije volt, vagy amit kapott, az Isten házára, s másokra költötte, nem magára. Mindig talált magánál rászorultabbat, akinek segíthetett. Segített és épített. Épített méltó hajlékot az Úrnak (kápolna helyreállítás, temetőkápolna bővítés, templomunk teljes körű feltárása és restaurálása), s építette-restaurálta a rábízott lelkeket is (iskolai hittan, mindennapi szentmisék, májusi litániák, rózsafüzér imádságok). Autót kapott volna – az árát kérte inkább és abból aranyoztatta ki a templomot. Lakása volt – eladta inkább és azt is templomunkra és Kőhidára költötte. Fegyházlelkész is volt – az emberi jó szóra a „kintieknél" sokkal éhesebb raboknak is folyamatosan adott abból, amit csak adhatott nekik, jól megrázott, tömött, túlcsorduló mértékkel.

János atya június 17-én tervezte búcsúmiséjét bemutatni. A község két héttel korábban, Pünkösdvasárnap ünnepi miséjén kívánta áldozatkész tevékenységét a díszpolgári cím odaadományozásával megköszönni. A gondviselő Isten azonban mindent másként rendezett el – és igen jól. János atyát megkímélte attól, hogy végig kelljen feszengenie a búcsúünneplést.

Teljesítette kérését, hogy ne kelljen elhagynia szeretett községét, plébániáját, filiáját, fegyházát és híveit, s egyenesen innen mehessen el színről színre látni az irgalmas Atyát. Szép halál adatott meg neki. És lezárt, teljes élet. Az utolsó két héten minden számára kedves ismerősétől és barátjától el tudott köszönni telefonon vagy személyesen.

Amerikából, Erdélyből keresték, sok éve nem látott emberek tették tiszteletüket nála, mintha megéreztek volna valamit. Elvarratlan szál nem maradt utána. Vasárnap, az Úr napjának hajnalán jobblétre szenderült. Így, szó szerint így. Arca kisimult volt, szinte mosolygott, csak a szíve nem dobogott már.

Egyik korábbi, papi jubileumán ezt a mondatot választotta: „Istentől jössz, Istenhez mész és sehol sem vagy otthon, csak Istennél". Lám, végre otthonra leltél, hazaérkeztél, János atya, te derék és hűséges szolga, menj be urad örömébe – s nyugodj békességben!

A fertőrákosi R.k. Egyházközség és Fertőrákos Község Önkormányzata nevében Wild Robert

Olvasóink írták

 • 3. cori18 2012. június 13. 18:04
  „Tavaj összetalálkoztam vele a korházban szegény már tolokocsiban volt.De az elméje még mindig rendben volt.
  mikor teemtik szegényt és hol?”
 • 2. regvolt 2012. június 13. 08:48
  „Méltó búcsúztatása János Atyának.
  R.I.P.”
 • 1. bernie72 2012. június 12. 10:02
  „Isten áldja János Atya! R.I.P.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionok ütköztek a 85-ös főúton

Kamionok ütköztek össze hétfőn a 85-ös főúton, a pinnyei elágazás közelében. Tovább olvasom