Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Búcsú az egyetemtől, a várostól

A selmeci hagyományok jegyében búcsúzott az egyetemtől és Soprontól 237 valétáló szombaton.

A Fő téren Fodor Tamás polgármester bocsátotta útjára a diploma megszerzése előtt álló végzős hallgatókat. A Nyugat-Magyarországi Egyetem erdőmérnöki, faipari és közgazdaság-tudományi karán idén 237 hallgató végez, legtöbben – 121-en – az erdőmérnöki karon.

A nagy hagyományokkal rendelkező valétaünnepség már délután elkezdődött a vidám karneváli felvonulással, majd este az egyetem kertjében folytatódott. Miután a valétálók felsorakoztak a központi épület előtt, megjelentek a nagy tekintélyű professzorok is. Svéda Gergely ötödéves erdész valétaelnök mondta el először búcsúbeszédét, majd átadta az egyetem zászlaját a negyedéves valétaelnöknek, Győriványi Dánielnek. Ezt követően dr. Náhlik András, az erdőmérnöki kar dékánja vett búcsút a hallgatóktól, őt dr. Molnár Sándor, a faipari kar dékánja, majd dr. Székely Csaba, a közgazdaság-tudományi kar dékánja követte a mikrofonnál. Végül dr. Faragó Sándor rektor díszbeszédét hallgathatták meg a végzős egyetemisták, majd szélesre tárta az egyetem kapuját a valétálók előtt, hogy elindulhasson a menet a bányászlámpás szalamanderrel az élen – fáklyás egyetemisták kíséretében – a városon át a Fő térre.

A valétálók a Hűségkapun átlépve értek a Fő térre – tíz óra előtt néhány perccel –, ahol már hatalmas tömeg és Fodor Tamás polgármester várta őket. A Tűztoronyból felcsendült a Gaudeamus, majd a Himnusz eléneklése után Fodor Tamás a Civitas Fidelissima nevében köszönt el a végzősöktől, kiemelve, hogy a város mindig magáénak tudta a selmeci hagyományokat, s második otthona volt az egyetemistáknak tanulmányaik ideje alatt. Kérte a valétálókat, hogy az életben mindig az értékek oldalán álljanak, majd mindnyájukra Isten áldását kérve köszönt el tőlük. A polgármestert Csille Ferenc ötödéves fás valétaelnök követte a mikrofonnál, hogy társai nevében búcsúzzon a várostól, majd ugyanezt tette Komáromi Tamás ötödéves közgazdász valétaelnök is.

Az ünnepség zárásaként dr. Náhlik András és az erdőmérnöki kar valétaelnöke megkoszorúzta Thurner Mihály szobrát, majd az Il silencio hangjaira elvonultak a valétálók, hogy kezdetét vehesse az ugyancsak nagy hagyományú valétabál.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ápolási centrum a cukorgyár helyén

Petőháza polgármestere közös érdeknek tartja, hogy megvalósuljon az ápolási centrum, amit 3,1 milliárd forintos beruházásból építenek meg az új tulajdonosok. A program része lesz a termálfürdő korszerűsítése és fejlesztése is. Az önkormányzat új munkahelyekre, a község felértékelődésére számít. Tovább olvasom