Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Brüsszelben járt a soproni MDF

Olajos Péter európai parlamenti képviselő meghívására Brüsszelbe utaztak az MDF soproni szervezetének tagjai. A vendégek bepillanthattak a parlamenti munkába, a találkozón a környezetvédelemről is szó esett.

Brüsszelben tett látogatást Nagy Tamás elnök vezetésével az MDF soproni szervezete. A küldöttség Olajos Péter MDF-es európai parlamenti képviselő meghívásának eleget téve utazott Belgium és az Európai Unió fővárosába. A háromnapos programban parlamenti séta szerepelt, majd a soproniak felkeresték Gentet, ellátogattak az Északi-tenger partján fekvő Oostendébe és a festői szépségű belga kisvárosba, Brugge-be is.

Gazdaságpolitika és oktatás

– Két évvel ezelőtt, a választási kampányunk befejeztével már jártunk Brüsszelben, akkor is Olajos Péter hívott meg bennünket – mondta el Nagy Tamás. – Úgy gondolom, hogy a képviselő az újbóli invitálással elismeri aktív munkánkat. A személyes találkozón főként a soproni és környéki környezetvédelmi feladatokról esett szó. Olajos Péter már több alkalommal látogatott Sopronba, és – mint elmondta – fontosnak tartotta, hogy személyesen is elbeszélgessen velünk erről a témáról. Jutalomút volt számunkra, ugyanakkor az elkövetkező két-három év környezetvédelemmel kapcsolatos iránymutatásait is megvitathattuk. Ezek között az alternatív energiaforrások nagyobb aránya kapott hangsúlyt. Az MDF soproni szervezetének tagjai a közelmúltban látogatást tettek olyan környező osztrák településeken, ahol tanulmányozhatták a geotermikus energia és a bioüzemanyag előállítását, felhasználását. Ezek nagyobb mértékű hasznosításának szükségességét a jelenlegi vezetés is fontosnak tartja. Az MDF szeretné elérni, hogy a város az energiát tekintve nagyrészt „önfenntartóvá" váljon.

Nagy Tamás hozzátette, hatékony és élő a sopron-brüsszeli kapcsolat. A találkozón mindenki feltehette kérdéseit az európai parlamenttel, jogszabályokkal, aktualitásokkal kapcsolatban. Az informális beszélgetésen gazdaságpolitikai és az oktatást érintő lehetőségekről, Európa és Kis-Ázsia kapcsolatáról is szó esett. – Felvettük a kapcsolatot a soproni egyetemmel, és ösztönöztük egy kazahsztáni cserekapcsolat felvételére – folytatta Nagy Tamás. – Olajos Péter nagy lehetőséget lát a külföldi hallgatók „megtartásában". Egy erről szóló projektet szeretnénk beindítani.

Elmaradva az uniótól

Dr. Payer Erzsébet, az MDF helyi társelnöke is másodszor vett részt a találkozón. – A látottak-hallottak alapján arra következtetek, hogy Magyarország még nem kész és képes arra, hogy kihasználja az unió adta lehetőségeket – nyilatkozott tapasztalatairól Payer Erzsébet.
– Sajnos, csak beszélünk a levegőbe, és nem abban a mentalitásban élünk, amilyenben egy uniós tagországnak kellene. Az alapszerződésben rögzített jogszabályokat be kellene tartania hazánknak. A jogharmonizáció egyelőre gyerekcipőben jár. Említhetjük például, hogy az orvosok elmaradt ügyeleti díjával kapcsolatban, melyről Brüsszelben számunkra pozitív döntés született, mégsem történt előrelépés.

Nélkülözhetetlen lobbi

Dr. Oszvald Ferenc Nándor alelnök elmondta, úgy látja, tapasztalataikat a munkájuk során is hasznosíthatják majd. Az alelnök a versenyképesség érdekében fontosnak tartaná az unióban már elfogadott, sőt, nélkülözhetetlen lobbitevékenység beindulását.
A soproni MDF-küldöttség Olajos Péter európai parlamenti képviselő meghívásának eleget téve tett látogatást az unió fővárosában.

Cziráki Viktória

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevásárlóközpont kontra multik

Folyamatosan változik Sopronban a Selmeci–Vitnyédi–Höflányi és a Lackner Kristóf utca által határolt mini kereskedelmi és szórakoztató negyed arculata. Az Akkord Bevásárlóközpont még működik, bár forgalma egyharmadára esett vissza. Tovább olvasom