Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 24°C Még több cikk.

Brüsszelben a kékfrankos

Többek között a Soproni borvidékről származó 2006-os évjáratú Spern Steiner kékfrankossal is koccinthatnak az európai uniós államok kormánytagjai jövőre Brüsszelben, amikor Magyarország tölti be az unió soros elnöki tisztét.

A Külügyminisztérium által szervezett borválogatáson a Weninger Pincészet bora is bekerült azon nedűk közé, amelyek hazánkat reprezentálják a hivatalos találkozókon.

Vörösborból mindössze hármat találtak méltónak az ítészek az ország képviseletére, így a pincészet és a borvidék számára is nagy lehetőség az exkluzív nemzetközi megjelenés.

Ifj. Franz Weninger, a pincészet tulajdonosa a Spern Steiner kékfrankossal. Fotó: Magasi
Ifj. Franz Weninger, a pincészet tulajdonosa a Spern Steiner kékfrankossal. Fotó: Magasi

A borválogatás gyakori esemény a Külügyminisztérium életében, ezúttal azonban az idő rövidsége miatt nem volt teljesen nyilvános a kóstoló. Az uniós válogatásra azokat a pincészeteket hívták meg, amelyek a legjobban szerepeltek az eddigi megmérettetéseken, ez pedig még rangosabbá teszi a Weninger Pincészet elismerését.

– Ez nagy lehetőség egész Magyarországnak, nem csak a borvidéknek vagy a pincészetnek. A kékfrankos speciálisan helyi fajta, nem található meg bárhol a világon. Most még többen megismerkedhetnek vele nemzetközi szinten is – mondta portálunknak ifj. Franz Weninger, a pincészet tulajdonosa. – Rendkívül boldog vagyok, igazi megtiszteltetésnek tekintem, hogy a mi borunk is az asztalra kerül Brüsszelben.

A kiválasztott bor a Spern-Steiner-dűlő kilenchektáros területéről származik, amelyet a históriáskönyvek is az egyik legjobb dűlőként írtak le. Ötszáz literes hordóban három évig érlelték és mintegy ezer palackot készítettek belőle. A megrendelés pontos nagysága még nem ismert, várhatóan két-háromszáz palackkal vásárol a Külügyminisztérium, amely nem számít különösen nagy tételnek, de a presztízsértéke annál jelentősebb.

– A bor szép, közepesen intenzív rubinszínnel rendelkezik, és illatában a kékfrankosra jellemző meggyes-cseresznyés aromák mellett a fűszeresség is megjelenik. A fűszeresség és az ásványosság a két fő ízjegy, erre épülnek a gyümölcsök. Ez a kékfrankos tökéletesen bemutatja a termőhelyet, aki szereti az összetettebb borokat, az nagy örömét lelheti benne – jellemezte a 2006-os évjáratú Spern Steiner kékfrankost Lukács Szabolcs magyar bajnok sommelier.

Olvasóink írták

 • 15. c77 2010. szeptember 26. 10:56
  „Taschner (soproni) bor , ami jó ,hova tünt???”
 • 14. Morassi 2010. szeptember 26. 10:00
  „Augusztus 20-a alkalmából Sólyom László köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesítette Bock József, György Kovács Imre , Lőrincz György, Takler Ferenc, valamint Franz Weninger borászt. A szakemberek a hazai borászat és borkultúra, valamint a magyar borok nemzetközi elismertetése területén elért kiemelkedő teljesítményükért kapták a magas állami kitüntetést.

  A lényeg, hogy Magyarország és a szakma elismeri, hogy mit tett Weninger Úr a soproni borvidékért és a Kékfrankosért. Azt azért kétlem, hogy az EU 27 tagországából érkező politikusok és egyéb üzletemberek mind tudják, hogy a Weningerék osztrákok. A boroscímkén az szerepel, hogy "Made in Hungary"!
  Ez szerintem egy nagyon jó lehetőség az egész soproni borvidéknek is! Ilyenek vagyunk mi magyarok (tisztelet a kivételnek, de sajnos azok vannak kevesebb számban) a fotelből, álneveken szidjuk a másikat, aki sikeres és azért sokat is tett. Na mindegy, ez csak az én véleményem, ezzel be is fejezem.”
 • 13. Feri1 2010. szeptember 24. 21:36
  „Gratulálok a győztesnek, ez igen is egy soproni bor. Ráadásul finom is. :))”
 • 12. canis 2010. szeptember 24. 20:19
  „Nagyon szomorú, és jellemző magyar gondolkodás, hogy mert osztrák és sikeres. Az irigység nagy úr. Igen, osztrák, de itt épített egy korszerű borászatot, kiváló minőségű és szakértelemmel kezelt borai vannak. Ráaadásul a marketinget is jól csinálja. Az a bor, amivel Brüsszelben megjelenik, igenis egy balfi dülő bora és büszkék lehetünk rá.
  Nem kívánok senkit sem bántani, de nagyon jól állna Balf és minden projektje, ha minden helyi magyar borász olyan segítőkész volna mint az ifj. Franz Weninger és csapata... Nem csak anyagi értelemben.
  Csak úgy zárójelben jegyzem meg, hogy ismerem a magyar borversenyek és osztrák borversenyek összképét is. Itt egy ilyen regionális rendezvényen Weninger bora nem rúg labdába, mint ahogy egy Burgenlandban rendezett minősítésen bárki magyar bora sem. De hát ez emberi kicsinyesség, és persze üzlet.
  A magam részéről gratulálok a sikerhez és örülök.”
 • 11. Cerwin 2010. szeptember 24. 20:08
  „Lehet, hogy több adót fizet be az osztrák a magyar költségvetésbe, mint a kőmagyar, aki "ezeknek fizetni?" jelszóval kerül ki minden magyar adótörvényt...”
 • 10. manus-Fertő 2010. szeptember 24. 19:52
  „muskátli,nagyon igazad van...Cerwin írja:jó reklám....igen,jó reklám az osztrák tulajdonosnak,és jól hoz az osztrák tulaj bankszámlájára.tehát: megvette az osztrák a magyar földet,a magyar szőlőt,és elmondhatjuk:cselédek vagyunk saját hazánkban..”
 • 9. Cerwin 2010. szeptember 24. 18:06
  „A lényeg, hogy a bort kedvelők tudják meg, hogy magyar, sőt soproni borról van szó. Ha ízlik nekik, akkor megjegyzik, keresik. Pont ezért jó reklám! A többi magyar bor is jobban fogy majd, hacsak egy is ízlik a hozzáértőknek.”
 • 8. Cerwin 2010. szeptember 24. 17:58
  „Mivel a borok címkéin egyetlen szó sincs németül, kétlem, hogy össze tudnák téveszteni...”
 • 7. muskátli 2010. szeptember 24. 17:28
  „Nagyon szépen köszönöm a sok okos hozzászólást, különösen gondolkodó szavait. Amúgy ismerem a vidéket, lehet hogy jobban mint ÖN (ha már magázzuk egymást). Lehet, hogy pillanatnyilag Balfon él a fiatal Weninger, de annak ellenére bárhol hallja az ember ezt a nevet, mindenhol Horitschonnal hozzák összefüggésbe. Mivel a család a borairól híres, sok helyütt ismert (Burgenlandi borászatként szinte egész Ausztriában) , nem rögtön arra gondol az ember, hogy ja ez akkor most a legifjabb, és ö nem Horitschonban (A), hanem Balfon (H) van! Ezért a Weninger név nem Balfnak (MO-nak) hoz elismerést, ha nem külön piros betüvel felkiálltójell irják mellé hogy vigyázat ez most Balf! Ezt akartam mondani.
  Ja gondolkodó, majdnem elfelejtettem mondani, ha kell a Horitschoni cím szóljon nyugodtan. Ismerem, mindennap elmegyek elötte. :)))
  Aztán hogy én mennyire vagyok boldog annak ehhez semmi köze kis Morassi. :)”
 • 6. gondolkodó45 2010. szeptember 24. 14:30
  „Muskátli: A Weninger Pincészet a magyarországi Balfon található. Címe: Balf, Fő utca 3. A tulajdonos osztrák születési, de Balfon lakik jó pár éve. Ha ismerné a soproni borvidéket tudná. De ha nem tudja nem baj, csak mielőtt leír valamit, tájékozódjon, nehogy mások kinevessék.”
 • 5. Morassi 2010. szeptember 24. 14:11
  „muskátli!

  Te egy nagyon boldog ember lehetsz....”
 • 4. Cerwin 2010. szeptember 24. 13:47
  „muskátli

  Az édesapja borászkodik Ausztriában. Ifj. Fanz Balfi dűlőkből, Balfon borászkodik.

  Gratula a kiváló borokhoz a Weninger pincészetnek, érdemes megkóstolni Őket. Jó hírét kerítik a soproni boroknak.”
 • 3. c77 2010. szeptember 24. 12:07
  „Gratula!
  Csak egy kérdés. A "Külügyben" hány "borkostoló" van?”
 • 2. theresa 2010. szeptember 24. 08:58
  „bebormarketingelhetné a bormarketing a többi finom soproni bort is brüsszelbe”
 • 1. muskátli 2010. szeptember 24. 11:12
  „"hazánkat reprezentálják"- persze! A Weninger egy elismert borászat Horitschonban. Nem hazánkban. Az hogy itt is termel, nem azt jelenti hogy hazánkat magasabb pontra emeli. Még ha a soproni borvidéken terem a szölö, akkor is ha csak az ember a Weninger nevet hallja, tudja hogy nem magyar. Ez jó pont Ausztriának, de nem Mo-nak. Jobb is ez igy!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gázszünet alatt is volt meleg víz a lakásokban

A pénteken véget érő, kétnapos gázszünet ellenére a mintegy hatezer soproni távfűtéses lakásban… Tovább olvasom