Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Brüsszel, Európa fővárosa

A 979-ben alapított kétnyelvű multikulturális város kontinensünk egyik legfontosabb települése, amelyet mindenképpen érdemes meglátogatni.
Két nap Brüsszelben elég arra, hogy a legfontosabb látnivalókat megnézzük, de kevés, nagyon kevés ahhoz, hogy megérezzük a város sokszor rejtett „ízét". A turisták első célpontja természetesen a Grand Place. Az impozáns tér valamikor a céhek központja volt, de az épületek többsége nem élte túl az 1695-ös francia támadást, a városháza azonban épségben maradt. Az elpusztult épületeket a XVIII. században újjáépítették, faragásokkal, szobrokkal, domborművekkel gazdagon díszítve. Így nyerte el a tér a mai formáját, ahol reggeltől késő éjszakáig a világ szinte minden nációja megtalálható.

Tény, aki Brüsszel nevét hallja, annak elsősorban az 1958-as világkiállításra épített Atomium és a Pisilő kisfiú jut eszébe, de a város azért más látnivalókat kínál. Ebben a városban a múlt és a jelen építészete nincs „perben és haragban" egymással. Az ódon épületeket szinte természetes módon ölelik körbe az üveg- és acélcsodák, sajátos összhangot teremtve, szemben a tisztán modern uniós negyeddel, amely egy kicsit talán rideg, de mégis vonzó.

Érdemes sétálgatni a Grande Place (főtér) környékén a szűk, középkori házakkal övezett utcákban, ahol az ínyencek is igazán jól érezhetik magukat. No nemcsak a nagy hagyományokra visszatekintő, sokféle (több száz) belga sörre gondolok, hanem az ízek és illatok kavalkádjára is. A fűtött teraszokat ilyenkor decemberben is sokan keresik fel, hogy válogassanak a közszemlére kitett finomságok közül. A statisztikák szerint a belgák évente átlagosan 104 liter sört gurítanak le a torkukon. Aki kóstolt már igazi itteni sört, az persze nem csodálkozik ezen. A városban sétálgatva nem lehet nem észrevenni, hogy mekkora kultusza van a csokoládénak. Az egészen apró kis üzletektől a „csokoládévárosokig" árulják ezt az egyedülálló finomságot.

Brüsszel – ez az egymilliós világváros – sajátos helyet vívott ki magának a kulturális életben is. Nemcsak számos múzeumával, rendezvényével lett Európa egyik „kulturális fővárosa", hanem légkörével, hangulatával is, amely számos világhírű művészt, alkotót vonz. És már politikusokat, diplomatákat is, hiszen itt van az Európai Unió központja. Brüsszel talán annak is köszönheti, hogy ide kerültek a legfontosabb európai intézmények, hogy néhány száz kilométeres körzetben elérhető számos fontos nagyváros, ugyanakkor példa arra is, hogy miképp kell befogadni a világ minden tájáról érkezetteket, legyenek azok görögök, törökök, olaszok, kínaiak vagy az afrikai kontinensről érkezettek. A velük hozott kulturális értékek tovább gazdagították az itteni kultúrát.

Az Európai Parlament hatalmas épületegyüttesei tiszteletet parancsolnak. Bejutni tulajdonképpen nem nehéz, ha van egy ott dolgozó ismerősünk. Mindenesetre fénykép készül mindenkiről, s a szokásos biztonsági intézkedéseket sem lehet elkerülni, de mindez néhány perc csak csupán. Ottjártamkor – karácsony előtt, s késő délután – már sokan hazautaztak, de még így is érezhető volt, hogy „Európában" vagyok. A hely szelleme sugárzott az üléstermekből, az irodákból. Minden képviselőnek azonos a „rezidenciája", tulajdonképpen két kis helyiségből áll, felszerelve a szükséges technikai eszközökkel. Soproniként jó érzés volt, hogy mi is ott vagyunk, hiszen kevés város mondhatja el magáról, hogy két képviselője is tagja az Európa Parlamentnek. Járóka Lívia és Szájer József pedig sok mindent megtesz azért, hogy Sopront egyre többen megismerjék Európa-szerte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülők tapsoltak a gyerekeknek

Mi mással, mint muzsikával várták a karácsonyt a soproni zeneiskola tanárai és növendékei. Tovább olvasom